Archeologiedagen op Singelberg in Beveren
BEVEREN. Tijdens Archeologiedagen van dit weekend presenteren de archeologen van Erfpunt de resultaten van een bodemscan van de Singelberg, de plek waar eeuwenlang een trotse burcht stond die het land van Beveren domineerde. Die plaatsen een oude en fikse familieruzie in een nieuw licht. Erfpunt gaat morgen samen met het publiek op zoek naar het neerhof en de fundamenten van het oude bruggenhoofd van de versterking. Specialist Kevin Poschet vertelt er honderduit over het bewogen verleden van de verdwenen burcht van Singelberg. Reserveren is noodzakelijk.
het verhaal
In Singelberg groeide Joos Vijd op, die de gebroeders van Eyck de opdracht gaf tot het schilderen van het wereldberoemde altaarstuk Het Lam Gods. Zo’n zestig jaar voor zijn geboorte echter, was de Beverse berg het toneel van een gewelddadige familieruzie.
Eind 12de eeuw stond op de motte, een kunstmatige heuvel waarop de burcht werd gebouwd, een centrale verdedigingstoren of donjon. Daarrond was een gracht en een brug verbond de motte met het voorhof, waarop wellicht meerdere gebouwen stonden. In de 13de eeuw volgden verschillende Diederikken (Diederik II tot en met V) elkaar van vader op zoon op als heer van Beveren. Nadat Diederik V kinderloos stierf, kwamen eerst zijn broer Evrart en, toen ook hij overleed, zijn zus Filippa aan de macht. Tot ineens de jongste broer Jan van Beveren ten tonele verscheen. Als predikheer had hij een gelofte van armoede afgelegd en verzaakt aan zijn erfenis, maar met zijn installatie als bisschop van Potenza eiste hij aanspraak op het Land van Beveren. Dat was echter buiten Isabella gerekend, dochter van de overleden Filippa, die uiteindelijk aan het langste eind trok en zichzelf dame van Beveren mocht noemen.
Op vrijdag 11 september 1310 stond Jan van Beveren echter onverwacht voor de poort, in het gezelschap van vijf ridders en een groep gewapende handlangers, om zijn nichtje aan te vallen. Zij namen met veel geweld de eerste en de tweede poort in. De hertogin moest zich terugtrekken en lichtte de brug van burcht. Het neerhof en alle huizen en stallingen werden geplunderd. Nadat ze had bekomen dat zij en haar familie en gevolg ongeschonden mochten vertrekken, werd de brug neergelaten. Prompt werd het gekregen woord verbroken en werd Isabella acht weken lang gevangengezet; een van haar kinderen belandde zelfs in de dievenput. Haar juwelen en luxueuze kledij werden afgepakt. Uiteindelijk was het de graaf van Vlaanderen die een einde maakte aan het familieconflict.
Hoewel het bestaan van het neerhof, de poorten en de bruggen altijd gekend was, zijn die dankzij de bodemscan van Erfpunt nu ook in beeld en in kaart gebracht. “Voor het eerst hebben we een vrij realistisch idee van hoe het strijdtoneel eruitzag; hoe groot het neerhof was, waar de poorten waren en de grachten lagen, waar mogelijks zich gebouwen in het neerhof bevonden.”, klinkt het. Op zondag 11 oktober presenteren de archeologen van Erfpunt hiervan de resultaten.
Er zijn rondleidingen om 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 750 10 00
Er worden maximum 40 personen per tijdslot toegelaten. (mb)