Het water uit de Kasteeldreef weet waarheen

Image
Het eerste deel van de Kasteeldreef waar rechts de kloof gaapt waar een toegangsweg naar De Warande komt. Het verkeer zal hier moeten worden aangepast. Dit stuk van de Kasteeldfreef krijgt dezelfde openbare verlichting als in de Vrasenestraat.
BEVEREN. Er moet geen tekeningetje bij gemaakt worden om te verduidelijken dat de Kasteeldreef en de Polderdreef van nu af aan onderhanden worden genomen en zelfs nu al een ander uitzicht heeft. Wie langs komt ziet al genoeg. Hier zijn grote werken op komst. De kloof in de huizenrij die het handelscomplex 'De Warande' toont, wijst er ook op dat hier nog iets zal moeten gebeuren. Er moet daar in - en uitgereden worden en dus moet het verkeerssituatie in de Kasteeldreef worden aangepast.

 

Maar om te beginnen moet eerst de riolering worden vernieuwd en dan volgt de wegenis. Dat in de Kasteeldreef én Polderdreef. Over riolering spreken in deze 21ste eeuw is wijzen naar de algemene principes van duurzaam waterbeheer en daar hangt een gescheiden rioolstelsel aan vast. Langs de ene buis loopt het afvalwater of DWA: droogweerafvoer en in de andere zit de regenwaterafvoer of de RWA. De vuile droogweerafvoer wordt aangesloten op de collector Zillebeek ter hoogte van de Polderdreef en de afvoer van het regenwater zal in de waterloop van 3de categorie terechtkomen die loopt achteraan de Polderdreef voorbij de laatste bewoning.

 

Image
Het is eens iets anders: een boomloze Kasteeldreef
Maar die RWA naar de Polderdreef zal in de toekomst, nadat het ganse rioolstelsel is aangesloten, een vrij groot debiet krijgen. Water te veel zelfs, zodat de beek dat allemaal niet zal kunnen slikken. Er moeten dus maatregelen genomen worden om het regenwater niet allemaal tegelijk naar die waterloop van 3de categorie te laten komen.

 

Daarom gaat men het water bufferen, opslaan om het daarna door te sturen. Het studiebureau dat hiermee bezig is, heeft zo al een bufferbekken ontworpen. Het zal mooi landschappelijk worden ingericht met een zomer- en winterbedding en natuurlijke taluds. De prijs van al dat werk is navenant: ruim 3 miljoen euro maar dat is dan wel de riolering plus de wegenis er boven op.

 

Wat de wegenis betreft zal er voor het verkeer wel één en ander veranderen, zeker in het kader van 'De Warande'. Maar de gemeentelijke overheid garandeert nu al dat aandacht zal worden besteed aan de zwakke weggebruiker, aan een veilige inrichting van de twee schoolomgevingen en aan een betere organisatie van het parkeren. Ook zal de bestaande groenstructuur worden versterkt al zijn nu al de vroegere bomen in de Kasteeldreef verdwenen.

 

Image
De beek van 3de categorie waar het regenwater vanuit de riolen heen zal komen.
Wanneer de riolerings-en wegenwerken worden uitgevoerd zal ook al aandacht gaan naar de openbare verlichting. In de Polderdreef zal het luchtnet at er nog is, ondergronds worden gebracht. In het eerste deel van de Kasteeldreef, tot aan de De Brownestraat, zal dezelfde verlichting komen als in de Vrasenestraat, de zogeheten Hess Vedo met 6 lichtpunten. Tussen de De Brownestraat en de Ciamberlanidreef komen 10 lichtpunten op gelakte palen van 6,3 meter hoog.

 

Tussen de Ciamberlanidreef en de halfdreef  56 lichtpunten komen op alu-palen van eveneens 6,3 meter hoog. In de Polderdreef worden 7 alu-palen van 8 meter hoog komen met lampen van 150W daar waar op de andere plaatsen meer 60W is voorzien.

 

De schoolovergangen tenslotte krijgen tweekeer 4 Hess Reno 70 W lichtpunten ter accentuering. Deze verlichtingswerken zullen toch 268.142 euro kosten.

(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Voorzitter Johan De Bock van 'Aangenaam Winkelen' overhandigt Karel Van Eetvelt het tijdschrift Beveren Magazine, dat door de vereniging wordt uitgegeven rond 'Het Grootste Winkeldorp van...

de werken aan de nutsleidingen aan het kruispunt Kasteeldreef-Polderdreef -HalfdreefBEVEREN. Aan het kruispunt Halfdreef-Polderdreef-Kasteeldreef werd de voorbije week met man en macht gewerkt in...

BEVEREN. ‘Bruisend Beveren’ is de naam van het project dat het centrum van Beveren een vernieuwd, modern elan moet bezorgen. Op maandag 7 april start de volgende fase dat dat doel moet...

BEVEREN. Gisteren en vandaag worden de bomen in de Kasteeldreef gerooid. De bomen moeten verdwijnen voordat einde maart de nutsmaatschappijen hun leidingen vernieuwen. Zij gaan net naast de bomen...

Zo zal de vernieuwde winkelstraat er uit zien.BEVEREN. De langverwachte heraanleg van de Vrasenestraat zal midden april een aanvang nemen en eind juni zal alles moeten afgewerkt zijn. Maar gedurende...

BEVEREN. In het kader van 'Bruisend Beveren' zijn op 24 september de voorbereidende werken voor de heraanleg van de Vrasenestraat gestart. Momenteel is de Vrasenestraat terug volledig...