Leerlingen PORTUS Berkenboom promoten kunstopleiding

SINT-NIKLAAS. Gisteren, woensdag 4 maart, trokken de leerlingen van PORTUS Berkenboom en Da Vinci de straat op ter gelegenheid van de Dag van het KSO. Bedoeling was om de kunstopleiding bekender te maken bij het brede publiek. Dat gebeurde onder andere met een art-Decowandeling in de stad, nieuwe technieken tonen in de bibliotheek en de dialoog aangaan met voorbijgangers. 

"Kunstopleidingen zijn heel fijne opleidingen.", zegt Katrien Vernimmen van Portus Berkenboom. "Leerlingen werken rond heel concrete opdrachten waarbij ze leren samenwerken, probleem oplossend denken en plannen.  Van leerlingen die verder studeren voor een bachelor of master horen we dikwijls dat ze bij het kunstonderwijs een aantal competenties aangeleerd die nu heel belangrijk zijn. Met de acties van woensdag willen aantonen dat het kunstonderwijs een mooie, algemene opleiding is."  De reacties van de mensen waren ronduit positief. Mensen zijn aangenaam verrast door de mogelijkheden van de opleiding. 

Dat het publiek de waarde van het kunstonderwijs leert kennen, is belangrijk voor de toekomst want de opleiding staat voor enkele uitdagingen. "De politiek gaat snoeien in cultuur en de hervorming voor het kunstonderwijs ziet er niet rooskleurig uit.", zegt Vernimmen. Toch is de opleiding niet ten dode opgeschreven. "Nee, de opleiding is zeker niet ten dode opgeschreven. Daar zorgen we wel voor. Er is veel talent en dat mag niet verloren gaan. De vernieuwing in het eerste jaar is gepasseerd en we gaan nu de vernieuwing in het tweede jaar moeten doorvoeren. We gaan de doelstellingen duidelijk formuleren zodat we geraken waar we moeten geraken."

cijfers

Bij een bevraging over de nieuwe eindtermen bij 1.286 ouders van kinderen die studeren aan een kunsthumaniora geven 9 op 10 ouders aan dat hun kinderen in het KSO goed aanvaard worden en er een veilige plaats vinden om hun creatief talent te ontwikkelen. Evenveel ouders vinden dat hun kind goed tot zeer goed scoort op de sociaal relationele sleutelcompetentie. Volgens 8 op 10 van de bevraagden hebben KSO-leerlingen een sterke digitale kennis.  De peiling wijst ook op een aantal uitdagingen. Zo geven de ouders van kinderen die aan het KSO studeren aan dat hun kind minder hoog scoort op het vlak van taalvaardigheid (63%), financiële en economische inzichten (61%), burgerschap (58%) en zelfbewustzijn (52%). "Deze resultaten tonen dat het KSO een brede opleiding voorziet die niet beperkt is tot de traditionele 'kunst-technische aspecten'. We verwelkomen de nieuwe eindtermen zeker en blijven verder investeren in het aanleren van persoonlijke vaardigen en competenties waar vandaag minder goed op gescoord wordt zodat onze leerlingen als bewuste jongeren vlot doorstromen naar het hoger onderwijs of een beroep binnen én buiten de cultuursector," zegt Luc Van Praet, woordvoerder van De Dag van het KSO.

ontmoet het kunstonderwijs

Geïnteresseerden kunnen kennis maken met de werken van leerlingen van het kunstonderwijs op verschillende tentoonstellingen.  Zo is er van vrijdag 3 april tot en met 12 mei de tentoonstelling 'BrAVO', 10 jaar [Beeldende en] Architecturale Vorming te bezoeken in het STeM te Sint-Niklaas. 

Op 8, 9 en 10 mei loopt in De Salons de tentoonstelling 'Ken je klassiekers'. Van 20 mei tot en met 18 jun is er in het STeM de tentoonstelling 'Eindejaarswerken afdeling Mode met special act'. (mb)

 

Lees ook:

Lokerse Body&Bess start met Skin Care Academy

LOKEREN. Het Lokerse cosmeticamerk Body&Bess start in september in haar Skin Care Academy met een opleiding schoonheidsspecialist gelaat. De opleiding telt 16 intensieve lessen. Zowel de theorie van...

Stad steunt vergroening speelplaats van scholen

SINT-NIKLAAS. Zes van de zeven scholen die zich voor dit schooljaar kandidaat hadden gesteld voor een project rond vergroening van de speelplaats, krijgen geld voor hun project. Criteria om...

Nieuw Erasmusproject voor Berkenboom Humaniora

SINT-NIKLAAS.  Vandaag start voor Berkenboom Humaniora uit Sint-Niklaas een bijzondere week. Van 19 tot 26 oktober ontvangen zij nieuwe uitwisselingsleerlingen voor het nieuw project 'Totally Maths', nadat...

Nieuwe opleiding tot Toeristische Gids Waasland

BEVEREN.  PCVO Het Perspectief in Gent organiseert, in samenwerking met Toerisme Waasland, een opleiding tot Toeristische Gids Waasland. De opleiding bestaat uit een algemeen basisjaar met onder meer...