Hedwigepolder krijgt ringdijk
BEVEREN. Gisteravond werd in Jeugdcentrum Prosperpolder een informatieavond gehouden over het natuurontwikkelingsproject Hedwigepolder en Prosperpolder Noord. Daar werd aan het publiek uitgelegd welke werken er op komst zijn.
Binnen enkele jaren worden de Hedwigepolder en Prosperpolder Noord teruggegeven aan de Schelde met de bedoeling er een uniek getijdennatuur tot ontwikkeling te laten komen. Momenteel wordt het gebied bouwklaar gemaakt. Daarna starten er grondwerken. Eerst zal er een ringdijk rond de Hedwigepolder worden aangelegd. Wanneer de werken starten, is niet bekend. Eerst wordt de grond onderzocht en getoetst aan de strenge normen voor PFAS. De analyses zullen pas begin 2020 klaar zijn. De laatste stap in de aanleg van het natuurgebied is het afgraven van de Scheldedijk en Sieperdadijk. Pas dan kan de Schelde binnenstromen. Samen met het aangrenzende natuurgebieden Verdronken Land van Saeftinghe, de Doelpolder, Prosperpolder Zuid en de Nieuwe Arenbergpolder, zal de Hedwige- en Prosperpolder een robuust en aaneengesloten natuurgebied vormen van meer dan 4700 hectare.
toerisme
Samen met onder andere betrokken omwonenden, landbouwers en ondernemers wordt vanuit het project Grenspark Groot Saeftinghe nagedacht over de recreatieve invulling van de Hedwige-Prosperpolder. "Op de ringdijk en langs de leidingendam komen uitkijkpunten die je te voet of met de fiets kan komen bezoeken. Ook vanaf het pompstation en radartoren ‘Ouden Doel’ zal je van het uitzicht kunnen genieten.”, klinkt het. "Daarnaast bekijken we de mogelijkheid om een onthaalcentrum te bouwen en een panoramaheuvel aan te leggen met grond die vrijkomt bij de werken. Daarnaast onderzoeken we of het hout van de populieren uit de Hedwigepolder een tweede leven kan krijgen, bijvoorbeeld om zitbanken, uitkijkpunten of ‘grensparkhuisjes’ van te maken. "
Het Hedwige-Prosperproject vormt onderdeel van het Sigmaplan en het Natuurpakket Westerschelde. Met het Sigmaplan wapent de Vlaamse overheid Vlaanderen tegen de gevolgen van de klimaatverandering via een tandem van waterveiligheid en natuurontwikkeling. Het Natuurpakket Westerschelde herstelt getijdennatuur in de Westerschelde en wordt uitgevoerd door de Provincie Zeeland op verzoek van de Rijksoverheid van Nederland. (mb)