Subsidies voor restauratie voor Schaliënhuis en klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie in Kruibeke

KRUIBEKE. De Vlaamse overheid trekt bijna 444.700 euro uit voor de restauratie van het Schaliënhuis en klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie in Kruibeke. De gebouwen werden tot 2007 gebruikt als woonplaats voor de gemeenschap van Geestelijke Dochters. In 2011 werden zowel het   Schaliënhuis als het klooster beschermd als monument. 

De gebouwen worden gerestaureerd en krijgen een nieuw functie als kantoor- en vergaderruimte voor de school en de scholengemeenschap. Ook komen er sanitaire en technische installaties voor de school in het voormalige klooster.

geschiedenis

De verschillende bouwfases zijn in grote lijnen nog duidelijk af te lezen. Er was een eerste gebouw in de zestiende eeuw dat ‘hofstede’ werd genoemd. Wellicht bedoelde men daarmee niet het huidige Schaliënhuis. Dat wordt pas ten vroegste vermeld rond 1635. In 1735 werd de kapel bijgebouwd in achttiende-eeuwse barokstijl. Later werd het klooster in zuidelijke richting uitgebreid. Zo sneuvelden wellicht een aantal oudere gebouwen. Het gebouwencomplex werd in 2008 verkocht aan de Onze-Lieve-Vrouwenschool en de bijhorende scholengemeenschap Katholieke Scholen Aan de Schelde. (mb)

 

Lees ook:

Subsidie voor ‘een dorp voor een dorp’

KRUIBEKE.  De vereniging ‘Een dorp voor een dorp’ uit Kruibeke krijgt 10 000 euro subsidie van de provincie Oost-Vlaanderen voor de ontwikkeling van thuiszorg en de ondersteuning van studerende...

Beveren bouwt schuld verder af

BEVEREN.  Het gemeentebestuur van Beveren heeft de jaarrekening gepresenteerd. Daaruit blijkt dat de gemeente verder werkt aan de afbouw van de schulden.  In 2018 werd er voor 6 000 000 euro aan...