Laatste groet aan schoolgebouw
SINT-NIKLAAS. Vandaag, maandag 1 september, gaan de schoolpoorten opnieuw open en starten heel wat studenten een nieuw schooljaar. Maar niet meer aan het O.L.Vrouwplein 5 in Sint-Niklaas. Daar staan de gebouwen van de Vrije Technische Scholen, beter bekend als VTS1. Het dagonderwijs werd eerder al overgebracht naar andere vestigingen van VTS. Nu ook het deeltijds onderwijs elders onderdak heeft gevonden, valt na 100 jaar het doek definitief over VTS1.
Het voormalige herenhuis met katoenfabriek van de familie Janssens-Lyssens is het oudste deel van het complex. In 1907 koopt Mgr.Stillemans een deel van de site voor de oprichting van de Vak- en Ambachtsschool Sint-Antonius. Op 1 maart 1908 starten de eerste avond- en zondagslessen. 2 Jaar later breidt de school dankzij Mgr. Stillemans uit met een nieuwe vleugel. Het duurt nog tot 1920 wanneer er voor het eerst, en met onverwacht groot succes, dagonderwijs wordt ingericht. Daarna kent de school een sterke groei en zien heel wat nieuwe afdelingen het licht.
In 1958 worden de Vak- en Beroepsschool Sint-Antonius en het Technisch Instituut voor Breikunde omgevormd tot de Vrije Technische Scholen van Sint-Niklaas, de VTS. In 1967 gonzen de eerste geruchten over nakende onteigeningen en school gaat op zoek naar een alternatieve locatie. Die vindt de school in de Breedstraat waar in 1981 de nieuwe vestiging VTS 2 worden ingehuldigd.
Op Open Monumentendag op zondag 14 september kan een bezoek worden gebracht aan de historische schoolgebouwen aan het O.L.Vrouwplein. Tussen 10 en 18 uur zijn er op geregelde tijdstippen rondleidingen. Om 17 uur sluit een laatste groet, een stuk geschiedenis af. (mb)