Tweede Buurtinformatienetwerk BIN Gaverland Melsele opgericht
BEVEREN. Slechts enkele weken na de oprichting van het eerste buurtinformatienetwerk (BIN) is gisteren het charter voor een tweede BIN ondertekend. Het BIN Gaverland Melsele komt er op initiatief van bewoners van Gaverland in Melsele. Het buurinformatienetwerk telt reeds een 50-tal leden en wordt gecoördineerd door Bart Helskens. Hij krijgt ondersteuning van Peter Reynders en Emiel Verhoeven. De gemeente ondersteunt de oprichting van buurtinformatienetwerk en deed hiervoor eind vorig jaar nog een algemene oproep. Er zijn nog meer BIN’s op komst.
Geïnspireerd door hun Beverse buren heeft nu ook Gaverland Melsele haar eigen buurtinformatienetwerk. Het charter daartoe is dinsdag ondertekend. "Ik hoorde onlangs dat de buren van de Gaverlandwijk in Beveren een BIN oprichtten. Het leek me een interessant idee om ook voor de inwoners van Gaverland in Melsele, ook een BIN op te starten. Momenteel hebben zich al een 50-tal leden aangemeld.", zegt BIN-coördinator Bart Helskens. BIN Gaverland Melsele zal een oogje in het zeil houden in de straten Dijkstraat, Koolputstraat, Donckhof, Gaverlandstraat, Meersenweg, Oude-Beewegstraat, Lavendelstraat, Laurierstraat, Tijmstraat, Vlierstraat, Gaverlandwegel, Schoolstraat, Keizer Karelstraat, Marnixstraat, Guldenvliesstraat, Alexander Farnèselaan, Pillekeshof, Geuzenlaan en Willem van Oranjelaan. Helskens krijgt de ondersteuning van twee assistent-coördinatoren: Peter Reynders en Emiel Verhoeven.
De oprichting van de buurtinformatienetwerken komt er na een oproep van de gemeente. "Eind december lanceerden we de oproep tot oprichting van Buurtinformatienetwerken naar de bevolking. Vandaag ondertekenden we al het tweede BIN-charter en er staan nog een aantal BIN’s op stapel. De bevolking is duidelijk klaar voor zulke burgerinitiatieven.", weet burgemeester Marc Van de Vijver.
Een buurtinformatienetwerk of BIN is een gestructureerde samenwerking tussen burgers en politie. Wanneer bewoners van een bepaald gebied iets verdacht opmerken, melden zij dit aan de politie. Die kan dan het BIN activeren. Aangesloten leden krijgen dan een boodschap op hun telefoon. De oprichting van een buurtinformatienetwerk moet het veiligheidsgevoel verhogen, de sociale controle vergroten en de criminaliteit terugdringen.
Andere buurten of wijken die interesse hebben om een buurtinformatienetwerk op te richten, kunnen contact opnemen met inspecteur Stijn De Lille, de BIN-verantwoordelijke van politiezone Waasland-Noord. De gemeente Beveren voorziet logistieke steun en informatiemateriaal. (mb)