Bezoek Fort Haasdonk op 25 juni
HAASDONK. Haasdonk kent met Fort Haasdonk nog een verborgen pareltje. Op zondag 25 juni stelt het fort van 14 tot 18 uur z'n deuren open voor het publiek. Er is een wandelparcours met gegidste rondleiding en een infostand.
Fort Haasdonk is zowat het enige pantserfort van Vesting Antwerpen dat in zijn oorspronkelijke vorm werd bewaard en redelijk droog is gebleven. Het is één van de 21 forten op de Antwerpse Buitenlinie. Het fort werd gebouwd vanaf 1909 maar was bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog nog niet volledig afgewerkt. Zo waren de koepels niet in gewapend beton ingegoten en ontbrak het grootste gedeelte van de elektrische- en de telefooninstallatie. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog capituleerde het fort na de val van de Vesting Antwerpen op 10 oktober 1914 waardoor het onbeschadigd bleef.
Tijdens het Interbellum werd het fort in 1924 gedeclasseerd als vestingwerk. Hierdoor deed het geen dienst meer als infanteriesteunpunt maar werd het gebruikt als depot voor springstoffen van het Legerpark der Genie. Er werden ook geen pogingen gedaan om het fort opnieuw waterdicht te maken, waardoor het een van de droogste forten van de Antwerpse fortengordels is gebleven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsten de Duitsers er een FLAK-batterij maar verder speelde het fort geen enkele rol. Na de oorlog werd Fort Haasdonk opnieuw een depot van het Legerpark der Genie - later Geniepark van de Basis genoemd. In 2001 werd het fort wettelijk beschermd. Vandaag is het fort privébezit. De laatste jaren kwam het fort vooral in het nieuws door de vleermuizenpopulatie en de aanwezigheid zeldzame graslandplanten.
Op zondag 25 juni stelt de Simon Stevin-organisatie de deuren open voor het publiek. Van 14 tot 18 uur is een wandelparcours met gegidste rondleidingen en een infostand. De toegang bedraagt 4 euro. Fort Haasdonk is gelegen aan de Vestingstraat te Haasdonk. (mb, foto: Simon Stevin)