Minder vleermuizen in het Fort van Haasdonk
Natuurpunt is al jaren intens begaan met het lot van de vleermuizen in de ganse regio. Vanaf 2010 huurt het de Lauwershoekschrans in Temse en met de eigenaars worden contacten gelegd om er inrichtingen voor overwinterende vleermuizen onder te brengen. Dat gheldt ook voor de Graventoren in Rupelmonde.
Dit jaar gaat Natuurpunt ook op zoek naar vleermuizenkolonies op zolders in de buurt van het GOG Kruibeke-Bazel-Rupelmonde (potpolder) en ook in het Schausselbroek. De vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt -WAL zal een project aanvragen bij de provincie Oost-Vlaanderen om kolonies van de ingekorven vleermuis ( of wimpervleermuis) op te zoeken. Deze soort overwintert talrijk in Steendorp en over het water in Hingene is er een zomerkolonie aanwezig. Natuurpunt verwacht dat ook deze zeldzame soort meer de regio zal bevolken.
De ingekorven vleermuis is een soort die houdt van warmte, in het noorden overwegend gebouwen bewoond en in het zuiden grotten bevolkt. Men vindt ze ook wel in lagere gebieden van gebergten en in bebouwing met parken, tuinen en water. 's Zomers verblijven ze op warme zolders (25 tot 30 °C) en in vergelijking met andere soorten zijn deze verblijfplaatsen zeer licht. De beestjes hangen aan zolderbalken of in de nok. In de winter vestigen ze zich in grotten, groeven en kelders met een temperatuur tussen 6 en 9 °C, zelden lager. Meestal hangen ze alleen, maar soms ook in groepjes aan plafonds of muren, of in spleten. De winterslaap begint in oktober en eindigt in april/maart, soms pas in mei.
Zo'n 45 minuten na zonsondergang vliegen ze naar hun jachtgebied, dat relatief dicht bij hun verblijfplaats ligt. Ingekorven vleermuizen jagen op een hoogte van 1 tot 5 meter, ook boven water en langzaam langs bosranden. Ze voeden zich hoofdzakelijk met tweevleugeligen en daarbij gaat hun voorkeur uit naar overdag actieve vliegen en muggen, daarnaast eten ze ook vlinders, rupsen en spinnen.
Verder wil Natuurpunt ook vleermuisprojecten verwezenlijken rond de kerken van Steendorp, Rupelmonde en Bazel, de getijdenmolen en de Graventoren van Rupelmonde, de kastelen Wissekerke Bazel en Altena Kruibeke.
In 2005 werden in de ijskelder( dat waren vroeger de ijskasten van de rijken want in de winter gooiden ze daar ijs in dat maandenlang bevroren bleef en waarin eten en drinken fris kon bewaard worden. Nu kunnen dat vleermuizenhotels zijn!)van Kasteel Wissekerke nog 9 vleermuizen aangetroffen in hun winterslaap: 8 watervleermuizen en 1 baardvleermuis. (Rolf Duchamps)