3.148 bezoekers op Erfgoeddag in het Waasland

REGIO. Gisteren, zondag 23 april, stond in heel Vlaanderen de dag in het teken van erfgoed. Het centrale thema van de 17de editie van Erfgoeddag was 'zorg'. De activiteiten in Beveren, Kruibeke, Lokeren, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht lokten samen 3.148 bezoekers. 

De 17de editie van Erfgoeddag, met 'zorg' als rode draad, wist 3.148 liefhebbers te boeien op een 30-tal plaatsen in het Waasland. De zorggeschiedenis in Melsele, twee tentoonstellingen rond de Groote Oorlog, het vaandel van de Gilde van Sint-Cecilia in het PolderMAS en spektakel ‘Erfgoed van Doel en Polder’ konden samen rekenen op 375 bezoekers.  In Kruibeke herleefde de geschiedenis van de vroegere materniteit van de Sint-Jozefkliniek en kreeg de babyborrel van zuster Raphaëlle 500 genodigden over de vloer. In Lokeren bezochten in totaal 450 nieuwsgierigen het vernieuwde Stadsarchief, het Huis Nimmegeers en het café De Donkere Wolk. 

In Sint-Gillis-Waas zorgde de Heemkundige Kring De Kluize voor twee tentoonstellingen rond de kapelletjes van Sint-Pauwels en de Sint-Helenasite waar altijd zorg gedragen werd voor de bewoners, samen bezocht door 140 erfgoedliefhebbers. 

De erfgoedactiviteiten in Sint-Niklaas brachten samen 900 bezoekers naar de Wase hoofdplaats. Er was dan ook heel wat te doen. Zo boden de Stedelijke Musea Sint-Niklaas - in samenwerking met de Cultuurdienst van de stad Sint-Niklaas, Erfpunt en de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas - een wandeling over 800 jaar Sint-Niklaas, een mini-tentoonstelling rond gezondheids- en schoonheidsspulletjes uit vervlogen dagen, een knutselactiviteit voor kinderen, een rondleiding over het zorgzaam inpakken van archeologische stukken en twee demonstraties met oorlogstuigen en weetjes over de ontstaansgeschiedenis van Sint-Niklaas aan. 
In de Salons konden erfgoedliefhebbers terecht voor een fototentoonstelling over 'De Walvis', juffrouw Amands winkel van toen waar je altijd een wondermiddeltje kon vinden.  De geschiedenis van de armen- en wezenzorg was dan weer te ontdekken in Woonzorgcentrum De Spoele en Woonzorgcentrum De Plataan.  In Kasteel Moeland stond een bezoek aan de Egyptische zaal op het programma. Verder gaf een doorgewinterde vinylverzamelaar tips & tricks, do’s & dont’s van het conserveren van vinylplaten. 

In Stekene kon de rijk geïllustreerde tentoonstelling 'Van hospice tot woonzorgcentrum. 180 jaar zorg te Stekene' rekenen op de belangstelling van 20 erfgoedliefhebbers.

 Het uitgebreide programma op Erfgoeddag in Temse werd door maar liefst 473 bezoekers gesmaakt. Naast vier tentoonstellingen over de zorg voor kant, de scheepswerf Boel, de geschiedenis van de polikliniek Sint-Michaël (1960-1982) en postzegels die te maken hebben met zorg, waren er in Temse drie wandelingen rond zorg en een lezing van Ludo Vingerhoeds over de geschiedenis van het OCMW.

In Waasmunster kregen het Woonzorgcentrum ’t Heuverveld en de tentoonstelling over de Manta, de fabriek die bijna 100 jaar de grootste werkgever van Waasmunster was, een 200-tal geïnteresseerden over de vloer. De tentoonstelling bleef in totaal zo’n drie weken opgesteld en heeft in totaal 1.600 bezoekers gehad. 

Zwijndrecht kon rekenen op een 90-tal bezoekers op Erfgoeddag. Zij kwamen tijdens een demonstratie te weten hoe je erfgoed het best verzorgt voor het nageslacht. (mb)

 

Lees ook:

De kerk van Eksaarde, het favoriete erfgoed van Lars uit het 6de leerjaar van de Stedelijke Basisschool Eksaarde (foto: Beeldbank Waasland)WAASLAND. De Beeldbank Waasland voerde een Actie bij de...

SINT-NIKLAAS/WAASLAND. De Expo '58 komt hoe langer hoe meer ter sprake bij de bevolking. 2008 is hét jaar van de terugblik naar dat groots gebeuren van vijftig jaar geleden. Het is nu wel...

Schepen Stijn Bogaert die op heel wat erfgoedwaarden in het kasteel Wissekerke wees bij de voorstelling van WODE van de Erfgoedcel Waasland.KRUIBEKE. Ter gelegenheid van de voorstelling van het...

BAZEL/WAASLAND. In het kasteel Wissekerke te Bazel heeft de Erfgoedcel Waasland de werking naar de toekomst toe voor gelegd. De verantwoordelijke willen dat doen rond vier duidelijke strategische...

Ode De Zutter die de coördinator was van van het Wetenschappelijk onderzoek Deelcollecties Erfgoed en het eindrapport voorstelde.WAASLAND. Tussen juni en december 2007 onderzocht de Erfgoedcel...

Jef Foubert zette in Kasteel Wissekerke de werking en het resultaat van Erfgoedcel Waasland uiteen.BAZEL/WAASLAND. In het bijzonder aantrekkelijk kader van het kasteel Wissekerke te Bazel werd een...