LANXESS start nieuwe fabriek op voor hightech-plastics
LILLO. Speciaalchemiegroep LANXESS heeft zoals gepland zijn nieuwe fabriek voor polyamidekunststoffen in Lillo, in de Antwerpse haven, in gebruik genomen. De installatie is berekend op een jaarcapaciteit van 90.000 ton en staat voor een investering van 75 miljoen euro. De auto-industrie is de grootste klant voor lichte kunststofonderdelen. Na de actuele opstartfase wordt de capaciteit van de installatie de komende maanden stapsgewijs opgevoerd.
Specialchemiegroep LANXESS, dat in onze regio vestigingen heeft in Kallo, Zwijndrecht en Lillo, heeft in Lillo een nieuwe, geautomatiseerde installatie voro polyamidekunststoffen in gebruik genomen. Het gaat om een installatie van wereldformaat want de volledige polyamidecapaciteit wordt vanuit Antwerpen verdeeld naar LANXESS wereldwijde netwerk van compounderingsbedrijven, waar het finale product met de merknaam Durethan wordt gemaakt. De nieuwe fabriek voor de polymerisatie van hightech-plastics ligt net naast de caprolactaminstallatie in Lillo. Caprolactam is het belangrijkste halffabricaat voor de vervaardiging van kunststoffen. Met de ingebruikname van de polyamidefabriek zal LANXESS een groter deel van zijn caprolactamproductie zelf intern verder verwerken.
Na de polymerisatie worden de kunststoffen onder meer met glasvezel versterkt om hun eigenschappen nog te verbeteren en aan te passen aan de wensen van de klanten. Dat glasvezel produceert LANXESS in eigen huis langs de andere kant van de Schelde in Kallo.
auto-industrie
De auto-industrie is de grootste klant voor lichte kunststofonderdelen. Deze onderdelen kunnen metalen onderdelen van voertuigen vervangen, wat het brandstofverbruik en de uitstoot vermindert. Afhankelijk van de component kan met een lichte constructie tussen de tien en vijftig procent aan gewicht worden bespaard. Verder worden de kunststoffen van LANXESS onder meer gebruikt in toepassingen voor motoren, deurstructuren, pedalen, frontends en dwarsdragers voor stuurcabines.
Er is nog een niet te onderkennen voordeel: de materialen leveren zowel autofabrikanten en leveranciers forse besparingen op tijdens de productie en montage. Een ander toepassingsgebied van de hightech-plastics zijn de producten van de elektro- en elektronica-industrie.
De business unit High Performance Materials (HPM) behoort tot het segment Performance Polymers, dat in het boekjaar 2013 een gezamenlijke omzet van 4,5 miljard euro realiseerde. HPM heeft zowat 1.500 medewerkers in productievestigingen in België (Antwerpse haven), Duitsland (Krefeld-Uerdingen, Hamm-Uentrop, Brilon), China (Wuxi), India (Jhagadia), Verenigde Staten (Gastonia) en Brazilië (Porto Feliz). (mb, foto: LANXESS AG)