Herdenkingen 100 jaar WOI in Lokeren: Openingsconcert Kon. Harmonie St.-Cecilia Eksaarde biedt veel meer dan muziek alleen

LOKEREN. De Koninklijke Harmonie Sinte-Ceclila uit Eksaarde heeft een jarenlange traditie van lenteconcerten. Voor haar concertreeks van 2014 gaat de vereniging, i.s.m. de Stad Lokeren, de historische toer op. De herdenking van Wereldoorlog I, die 100 jaar geleden begon, is een bron van inspiratie voor een groots opgezet evenement, niet alleen met muziek, maar ook met zang, woord en beeld. Vorige jaren gingen de concerten door in de zaal van het Sint-Teresiacollege in Eksaarde. Wegens de uitzonderlijke spektakelwaarde en de veelzijdigheid van de opvoeringen verwachten de organisatoren dit jaar echter een veel ruimere publieke opkomst. Daarom achtten zij het noodzakelijk uit te wijken naar de Sporthal Muylaert in Eksaarde, waar zij voor hun concerten van 30 en 31 mei e.k. telkens plaats kunnen bieden aan 480 à 500 toeschouwers.

"Terug thuis als de bladeren vallen..."

Dit is de titel die door de Harmonie gekozen werd als naam voor hun concert, dat de eerste is van een ganse reeks herdenkingsactiviteiten die de komende maanden in Lokeren zullen plaatsvinden. Ondertussen werd besloten om al die activiteiten in de stad onder diezelfde verzameltitel te laten doorgaan.
"Het is precies 100 jaar geleden dat de wereld verstrikt raakte in een conflict dat zijn gelijke niet kent", zeggen voorzitter Lut Schatteman en dirigent Marc Weyers. "Zoals velen zijn wij ervan overtuigd, dat de gebeurtenissen van ’14-’18 een fundamentele invloed hebben op onze maatschappij, en dat de slachtoffers van deze gruwelijke oorlog een waardige nagedachtenis verdienen. Met dit muzikale project willen we de soldaten herdenken die naar het front gingen. Wij willen het verhaal vertellen van de mensen die vol van idealen, verwachtingen en plannen voor de toekomst op weg gingen naar de ‘Groote Oorlog’. We willen tonen dat we trots zijn op zij die vertrokken ‘en terug zouden zijn als de bladeren vallen’."

Muziek, zang, woord en beeld – Marijke Depla, Frank van Erum, Marnick Dehouck

"Terug thuis als de bladeren vallen..." wordt een muzikale belevingsreis naar de tijd van Wereldoorlog I. "Op een serene manier wil de Harmonie de ‘Groote Oorlog’ herdenken en in de schijnwerpers zetten. Laagdrempeligheid staat centraal zodat iedereen zich thuis voelt en op zijn manier kan genieten van het spektakel. We zijn al sinds november 2012 bezig met het project", zegt dirigent Weyers nog.

De Harmonie staat vanzelfsprekend in voor het muzikale luik. Met zorgvuldig gekozen klassieke werken, moderne harmoniemuziek en speciaal voor hen bewerkte stukken uit de oorlogsperiode trekken de muzikanten de toeschouwers mee in de sfeer van ’14-’18. Daarbij o.a. ook muziek die iedereen eigenlijk wel verwacht bij deze gelegenheid: "Roses of Picardy", "It’s a Long Way to Tipperary" en "Last Post". 

Maar er is veel meer: "In ons concept is muziek alleen niet voldoende om de toeschouwers 100 jaar mee terug in de tijd te nemen", zegt Bruno Van Campenhout, één van de creatievelingen achter het project. "We hebben dan ook voor enkele waardevolle toevoegingen gezorgd bij de muziek". In een aantal nummers krijgt de Harmonie vocale versterking van soliste Marijke Depla. Ze brengt enkele aangrijpende liederen en hoopt zo het publiek mee te slepen naar de soldaten in de Westhoek. 
Tussen de muzikaliteit door is er ook plaats voor woordkunst. Daarvoor zorgt Frank van Erum, bekend van zijn televisiewerk ("Stille Waters", Thuis", "Familie",...), maar ook thuis op het podium (o.a. NT Gent). Hij gidst de toeschouwers doorheen de avond, brengt een aantal pakkende getuigenissen en gedichten om zo het geheel te kaderen en van bindteksten te voorzien.
Daarbovenop heeft de organisatie zwaar ingezet op het visuele element. Tijdens de voorstellingen zijn authentieke beelden uit ’14-’18 te zien, afkomstig uit het archief van Marnick Dehouck, een Ieperling met een hart voor WO I en voor amateurkunsten. Hij is historische gids in dienst van het leger, en ook actief in de kathedraal van Ieper. Dehouck bereidt speciaal voor de gekozen muziek én Eksaarde een uitgebreide selectie fragmenten voor. Daarbij nooit eerder vertoonde beelden, afkomstig uit het legermuseum of verkregen via de BBC.

Bijkomend is er nog een tentoonstelling van authentieke en plaatselijke voorwerpen (met medewerking van Chris Schalkens en Hugo Ketels).

de Harmonie

De koninklijke Harmonie Ste Cecilia uit Eksaarde werd opgericht in 1843 en kreeg in 1897 de titel "Koninklijke". Marc Weyers is dirigent sedert 1996. De vereniging promoveerde in 2010 onder zijn vernieuwende impuls naar Uitmuntendheid, en is daarmee de hoogst geklasseerde van alle Lokerse harmonieën. Er zijn momenteel 56 muzikanten, en – merkwaardig – het merendeel daarvan jonger dan 40 jaar. Twee maal per week tekenen zij present op de repetities.

concerten

Vrijdag 30 mei en zaterdag 31 mei 2014 in de Stedelijke Sporthal, Muylaertstraat 1, Eksaarde. Deuren 19u30 - Concert 20.00 tot 23.00 uur.
Toegang: 15 euro (12 euro voorverkoop) – kinderen <12 jaar: 8 euro (6 euro voorverkoop)
VIP - arrangement : 35€ (dit omvat voorbehouden plaats tijdens het concert, receptie vanaf 18.00 u, parkeerplaats, en toegang tot de VIP-ruimte met drankje tijdens de pauze)
Kaarten: 0473 91 81 07 of website harmonie-eksaarde.be
Kaarten afhalen: Eksaardedorp 41, Eksaarde - Stadsmuseum, Markt 15A, Lokeren of bij alle leden Ste-Cecilia. (jdw)

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Op 17 mei is het 70 jaar geleden dat Sint-Niklaas zware bombardementen te verwerken kreeg. Daarbij vielen tientallen slachtoffers. Sint-Niklaas herdenkt het bloedbad met onder meer de...

KRUIBEKE. Op initiatief van de groep DENERT werd in 2008 gestart met een reeks concerten, die telkens zouden doorgaan op 11 november. Bedoeling was de vredesboodschap van 11 november ieder jaar...

LOKEREN. Langs de Eksaardebaan, tussen de Braamstraat en de Sijpstraat, komt een nieuw, dubbelrichtingsfietspad. Het fietspad sluit aan op het huidige fietspad, dat enkele jaren werd aangelegd....

SINT-NIKLAAS. Op 17 mei is het 70 jaar geleden dat Sint-Niklaas zware bombardementen te verwerken kreeg. Daarbij vielen tientallen slachtoffers. Sint-Niklaas herdenkt het bloedbad met onder meer de...

SINT-NIKLAAS. De stad Sint-Niklaas herdenkt het bombardement van 17 mei 1940 met verschillende activiteiten, waaronder de docudrama ‘Sint-Niklaas in de Tweede Wereldoorlog’.  Voor...

Cellist Gavriel Lipkind is gastmuziekkant op de nieuwsjaarsconcerten van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans uit Sint-Niklaas.SINT-NIKLAAS. Het symfonieorkest van de Stedelijke...