Sint-Niklaas herdacht bombardementen
SINT-NIKLAAS. Op 17 mei herdacht Sint-Niklaas de bombardementen waar ze 70 jaar eerder slachtoffer van werd. Het was voor de Wase hoofdplaats een harde confrontatie met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Op 17 mei 1940 vernielde een zwaar bombardement met brisantbommen 89 gebouwen en doodde bijna evenveel mensen. Onder de 85 dodelijke slachtoffers waren 51 vluchtingen uit het Nederlandse Breda. De herdenking werd dan ook bijgewoond door een delegatie uit de Nederlandse stad.
"De vliegtuigbombardementen van mei 1940 leidden ook in onze stad een lange periode van angst en vertwijfeling in. Op maandag 20 mei 1940 trokken de eerste Duitse troepen door Sint-Nikaas op weg naar de kust. In gesloten gelederen en zingend gingen zij langs de Plezantstraat, richting Sint-Pauwels. ’s Anderendaags werd de stad bezet.", sprak waarnemend burgemeester Urbain Vercauteren. "De Duitse bezetting zou het bestaan van de burger grondig door elkaar schudden. Er was niet alleen de altijd aanwezige dreiging van geweld, ook de voedselrantsoenering, de verplichte tewerkstelling in Duitsland en de verscheurende tegenstelling tussen collaborateurs en weerstanders, beheersten het dagelijks leven tijdens de oorlogsjaren. De oorlogsperiode heeft in onze stad en in ons land op verschillende terreinen diepe sporen nagelaten. Er is vooreerst het verlies van mensenlevens, zowel ten gevolge van militaire operaties als van vliegtuigbombardementen."
Twintig jaar geleden herdacht Sint-Niklaas de vijftigste verjaardag van de bombardementen met o.a. Een standbeeld van Hubert Minnebo, waar oudstrijdersverenigingen sindsdien jaarlijks een korte plechtigheid houden. Het bleef niet bij die beeldende herdenkingsprojecten. "De voorbije twintig jaar heeft het stadsbestuur verschillende educatieve projecten opgezet om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, vooral bij de jonge generatie, levend te houden.", zei Vercauteren. De voorbije maanden heeft de stad werk gemaakt van een docudrama over hoe de stad de Tweede Wereldoorlog beleefde. Die film is vorig weekend in première gegaan in Siniscoop. De film wordt tijdens de Vredesfeesten op 4 en 5 september in de stadsbibliotheek vertoond.
Volgens Vercauteren is het belangrijk lessen te trekken uit het verleden en is het minstens even belangrijk om de herinnering te bewaren om herhaling van dergelijke tragedies te voorkomen. "Van deze manifestatie gaat dan ook een oproep uit, vooral aan de jonge generatie, om zich voor de democratie te engageren en basiswaarden als pluralisme, tolerantie en vrijheid van denken te beschermen. Waarden die in eeuwen Europese beschavingsgeschiedenis met vallen en opstaan werden opgebouwd, mogen niemand onverschillig laten.", besloot Vercauteren. (mb)