Nog dit jaar grote werken voor Sigmaplan
REGIO. Het wordt een druk jaar voor het Vlaamse Sigmaplan, dat rampen zoals de watersnood van 1953 en de overstroming van Ruisbroek in 1976 moet voorkomen. Dat blijkt uit de antwoorden van minister van openbare werken Hilde Crevits op parlementaire vragen van Vlaams parlementslid Jos De Meyer. Nog dit jaar start de aanleg van hogere ringdijken en wordt de aanzet gegeven om gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG’s) achter een lagere overloopdijk te brengen.
"De prijs en de timing van de geplande werken hangt af van de complexiteit van de ingrepen in een bepaald gebied. De werken in Kruibeke, Bazel en Rupelmonde zouden in 2013 beëindigd kunnen worden.", zegt Jos De Meyer. "De werken aan de Dijlemonding en in de buurt van Hamme en Dendermonde zullen in totaal ongeveer vijf jaar duren. Het gaat hem daar dan ook over grote projecten met bufferbekkens en nieuwe dijken: niet enkel een hogere ringdijk, maar ook compartimenteringsdijken, aanpassingen aan de pompstations en in-en uitstroomconstructies met terugslagkleppen zodat de afwatering van die gebieden gegarandeerd kan blijven. Bovendien moeten de nutsleidingen in de GOG’s daar verlegd worden."
Bij bepaalde inrichtingsvormen van overstromingsgebieden blijft landbouw mogelijk. "Het is zinvoller om die gronden niet te laten onteigenen, maar om gebruik te maken van een goede schaderegeling. Die werd overigens al voorzien in het decreet integraal waterbeleid van 2003.", klink het. "Dat is een goede zaak. Op die manier kan er mogelijks een maatschappelijk draagvlak groeien voor het nodige evenwicht tussen milieu, recreatie en landbouw in de betrokken gebieden." Toch heeft De Meyer vragen bij het kostenplaatje van enkele delen van de grote projecten. (mb)