Nieuwe opleiding voor betere kinderopvang

LOKEREN. De Arteveldehogeschool Gent start volgend academiejaar met een gloednieuwe opleiding: Bachelors in de Pedagogie van het Jonge Kind moeten gedreven professionals worden, die de rol opnemen van pedagogisch coach. In de kinderopvang zullen zij het aanspreekpunt zijn voor hun collega’s, maar ook voor ouders en kinderen. Meer uitleg over de nieuwe opleiding werd woensdagmiddag 12 januari gegeven te Lokeren in Kinderopvang Patjoepelke, door Jan Peeters (VBJK), Katrien Verhegge (Kind en Gezin), Caroline Detavernier (Arteveldehogeschool) en Anne-Marie Joos (Patjoepelke). Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, was ook aangekondigd als mogelijk aanwezige, maar hij liet zich verontschuldigen wegens de politieke toestand van het moment.

Als locatie voor de voorstelling van deze nieuwe opleiding werd Patjoepelke gekozen, omdat deze Lokerse organisatie in de regio toch mag aanzien worden als een van de grotere voorbeelden voor kinderopvang, waarmee de Arteveldehogeschool overigens al langer goede kontakten onderhoudt.

noodzaak

Jan Peeters is Hoofdcoördinator van VBJK (Vormingscentrum voor Begeleiding van Jonge Kinderen), een expertisecentrum in opvoeding en kinderopvang. Zij voeren onderzoek naar de opvoeding en opvang van kinderen, en maken vormingsproducten voor mensen uit die sector. Hij herinnerde eraan, dat ene prof. De Backer reeds 38 jaar geleden wees op de noodzaak van hoog opgeleide medewerkers in kinderopvang; een wens die nu eindelijk gerealiseerd gaat worden. Vlaanderen is één van de laatste regio’s in gans West-Europa waar men nog geen specifieke bacheloropleiding heeft.

In de sector van kinderopvang werkt momenteel te weinig personeel dat pedagogisch voldoende hooggeschoold is, en de nood aan meer professionalisering dringt zich op. Uit rapporten en internationale vergelijkingen blijkt dat kinderopvangpersoneel in Estland, Letland, Litauen, Slovenië of Kroatië gemiddeld een hoger opleidingsniveau heeft dan in Vlaanderen. De Oeso heeft gevraagd om hier dringend iets aan te doen.
"Hogere opleiding is van belang voor het later ontwikkelingniveau van kinderen", aldus de heer Peeters. "De bachelor moet kortgeschoolde collega’s ook begeleiden", voegt hij eraan toe.

kinderopvang evolueert

Katrien Verhegge (Administrateur-generaal van Kind en Gezin ) wees erop dat kinderopvang meer geworden is dan een hart hebben voor kinderen. Deskundige begeleiding en omgang met ouders of opvanggezinnen is minstens even belangrijk. Kinderopvang heeft nu naast een sociale, ook een pedagogische en economische functie. "Om deze en andere noden te kunnen opvangen, maakt Vlaams minister Jo Vandeurzen werk van een nieuw decreet kinderopvang" aldus mevr. Verhegge.

Iedereen die nog aan kinderopvang doet zal een vergunning moeten hebben, en daarvoor zullen de nodige competenties vereist zijn. De nieuw op te leiden bachelors worden daarin een belangrijke schakel. Ook de centra van Kind en Gezin zijn al lang veel meer geworden dan louter medische centra; zij zijn geëvolueerd naar consultatiebureaus, waar ook opvoedingsbegeleiding aan bod komt met behulp van de nieuwe bachelors.

Patjoepelke

De kinderopvang "Patjoepelke" (zo genoemd naar een kabouterfiguur van de Lokerse schrijfster Y. Waegemans) wordt beheerd door de vzw Gezinswelzijn Lokeren. In opdracht van het stadsbestuur staat deze vzw in voor de stedelijke kinderopvang in Lokeren.
Anne-Marie Joos wees erop dat haar organisatie reeds meer dan 30 jaar actief is in de plaatselijke gesubsidieerde kinderopvang. Zij dankte het stadsbestuur voor de steun en goede samenwerking, en ook de vzw Gezinswelzijn Lokeren, met in het bijzonder dhr Willy Van Rumst, die daar al meer dan 20 jaar "de kar trekt" als voorzitter.

De werking van Patjoepelke is geïnspireerd door de Reggio Emiliabenadering (www reggiochildren it), volgens welke o.a. een goede ontwikkeling van kinderen sterk afhankelijk is van de bekwaamheid bij de begeleidende volwassenen.
Volgens mevr. Joos is het noodzakelijk dat medewerkers voldoende "bagage" hebben om met kinderen te kunnen werken. Het wordt dus zeer belangrijk dat de nieuw op te leiden bachelors zullen kunnen instaan voor coaching van lager opgeleiden op de werkvloer. Hun werkterrein is echter veel ruimer dan alleen opvang; met oog voor diversiteit zullen zij ook moeten zorgen voor contacten met ouders en begeleiding van onthaalgezinnen. "In Patjoepelke zijn studenten ‘bachelor in de pedagogie van het jonge kind’ dan ook van harte welkom voor het volbrengen van hun stages", aldus nog Anne-Marie Joos.

de opleiding

Arteveldehogeschool start volgend academiejaar (september 2011) met de nieuwe studierichting Bachelor in de pedagogie van het jonge kind (waarmee bedoeld wordt: kinderen tot 12 jaar). De opbouw van het programma zal het daarna wellicht mogelijk maken om de opleiding ook pas in februari aan te vatten. Het definitief erkenningsbesluit van de Vlaamse Regering wordt weldra verwacht. Ook in Antwerpen en Brussel wordt gewerkt aan de organisatie van een gelijkaardige studierichting.

Volgens Caroline Detavernier, opleidingsdirecteur van de Arteveldehogeschool, wordt de nieuwe bachelor een expert in het ondersteunen en begeleiden van kinderen bij hun ontwikkeling; middels een vertrouwensrelatie met de gezinnen waarborgt hij de continuïteit tussen het thuis- en het opvangmilieu. Daarnaast coacht hij zijn (lagergeschoolde) medewerkers en werkt samen met externe partners.
De opleiding duurt 3 jaar. Omdat, naast een sterke theoretische bagage, ook zeer veel belang gehecht wordt aan praktijkervaring, nemen stages een prominente plaats in, reeds vanaf het eerste semester.
Om de vier weken start een nieuwe cursusperiode, met telkens de focus op een ander onderwerp, en gevolgd door een evaluatie.

Infodagen, telkens van 10 tot 17 uur, op zaterdagen 19 februari, 2 april, 25 juni en 3 september.  (jdw)

info: arteveldehogeschool.be

 

 

Lees ook:

Het team dat de GPS voor Kinderopvang samenstelde: vlnr: gemeenteraadslid Mike Nachtegael, schepen Sofie Heyrman, Annemie Bogaert en Jeroen Aps.SINT-NIKLAAS. In het stadhuis werd een uniek...

STEKENE. Tijdens de afgelopen gemeenteraad werd door sp.a-Stekene een voorstel gedaan om de opleidingen voor het behalen van een brevet, of een attest, of een getuigschrift, om eventueel te...

SINT-GILLIS-WAAS. Geheel in het teken van Rerum Novarum plant de Christelijke Arbeidersbeweging een lindeboom, als symbool van verbondenheid. Elke afdeling legt haar eigen accent.

SINT-GILLIS-WAAS. Er zijn 176 plaatsen voor buitenschoolse kinderopvang in Sint-Gillis-Waas maar dat blijkt niet voldoende. Na de schooluren en tijdens schoolvakanties is er een overbezetting en...

BEVEREN. De gemeente Beveren is gisteren, 14 april, gestart met een loket voor kinderopvang. Daar kunnen ouders van jonge kinderen terecht met hun vragen over kinderopvang. Het loket heeft een...

WAASLAND. De groei van de Waaslandhaven en Deurganckdok en de groeiende tewerkstellingsmogelijkheden in de regio Sint-Niklaas - Lokeren - Beveren - Temse heeft volgens het Waas Overleg...