'GPS voor kinderopvang' wijst de juiste weg
Het is een half jaar geleden dat de idee ontstond na een gesprek dat gemeenteraadslid Mike Nachtegael had met iemand die vond dat de passende kinderopvang vinden aan de hand van de Sint-Niklase brochure, niet zo eenvoudig was. Er werd daarom uitgekeken naar andere mogelijkheden, samen met schepen Sofie Heyrman en communicatiedeskundige Jeroen Aps. En nadien ook met verschillende stadsdiensten. Door de goede samenwerking kon dit unieke project snel uitgewerkt worden.
Alle mogelijke opvang werd bijeen gebracht en er werd bekeken hoe alle info gebruiksvriendelijk kon aangeboden worden op de website. Daarop is het resultaat onder de rubriek ‘Kinderopvang’ echt knap omdat het visueel aantrekkelijk wordt voorgesteld en informatief heel interessant is. Het hele gama rond opvang is op een gemakkelijke manier terug te vinden.
Het is ook de bedoeling zoveel mogelijk de wijzigingen of bijkomende opvangplaats aan te passen. De brochure zelf, stond ook wel op de website maar met ‘GPS voor Kinderopvang’, wordt het veel praktischer. De best passende adressen van de opvang van de 28 crèches, 21 buitenschoolse opvang, 5 babysit-diensten, 4 thuisopvang voor zieke kinderen, 83onthaalouders of 16 vakantieinitiatieven zijn te zien op een stadsplan en er staat ook een alfabetische lijst klaar van alle initiatieven.
Er kan gezocht worden op straatnaam of in een alfabetische lijst. De overzichtelijke kaart is wel het eenvoudigst om zo verder te gaan naar alle informatie met de gegevens voor contactname. Elke opvanglocatie staat met een vinkje aangeduid op de kaart. Een klik op het vinkje toont onmiddellijk de belangrijkste informatie zoals openingsuren en aantal opvangplaatsen. De individuele fiches van de opvanginitiatieven zijn dan toegankelijk via de link "Lees verder" of via de koppelingen onderaan iedere categoriepagina.
In de toekomst zal bekeken worden of ook de prijs er bij kan gezet worden. De stad Sint-Niklaas gebruikt de Google Maps -omgeving om de kaarten te genereren. Dit is zeer flexibele kaartsoftware: een plannetje verslepen en inzoomen op een plaats is kinderspel, de straatinformatie is zeer accuraat en het kaartmateriaal wordt ogenblikkelijk getoond. De stad wil in een latere fase de plaatsaanduidingen nog preciezer tonen met behulp van GIS-software
Van de 83 onthaalouders is er slechts één die zelfstandig werkt. Al de andere zijn aangesloten bij een dienst die alle info geeft met o.a. de adressen. Op de website staat enkel de straatnaam en geen huisnummer zodat voor die onthaalouders toch een zekere privacy geldt. Iets waar Kind en gezin ook streng op is. Naast de stad heeft ook vzw Zonnestraat een speciale dienst voor kinderopvang.
In Sint-Niklaas zijn er, alles samen, een 1000 plaatsen voor kinderopvang 0 tot 3 jaar. De stedelijke opvang berekent de prijs op basis van het inkomen van de ouders en hij bedraagt gemiddeld 11 tot 12 euro. In mini-crèches bijvoorbeeld, geld voor iedereen dezelfde dagprijs.
Een passende vraag bij ‘GPS voor Kinderopvang’ is wel of gezinnen die geen internet hebben niet uitgesloten worden. Omdat het over ‘jonge’ gezinnen gaat wordt verondersteld dat het internet er toch in huis is.
Bekijk de opvangkaarten op de website via het 'Adresboek', via 'Gezondheid en welzijn', via 'Gezinnen' of via de link sint-niklaas.be/kinderopvang. (Rolf Duchamps)