Actiecomité Roemenië laat Bucinisu niet los

ZWIJNDRECHT. In de eetaal van de Laarschool hield het Actiecomité Roemenië Bucinisu een wijn- en kaasavond ten voordele van de activiteiten die nu al heel wat jaren de bevolking van Bucinisu een stukje hemel op aarde bezorgen. Karel Janssens, die pas terug was van zijn 53ste reis naar het adoptiedorp, bevestigde het nogmaals: "’t Is daar armoe troef". Hij verbleef er van 1 tot 12 oktober en dat maakt ook dat de mensen die de actie steunen, weten wat er ter plaatse met hun steun gebeurt.

Een tachtigtal mensen schreven in voor de wijn- en kaasavond en bij hen ook de vroegere directeur van Gemeenschapsschool Het Laar, die nu in Koksijde woont. Een hart voor Bucinisu hebben, kunnen we dat noemen. Namens het gemeentebestuur was schepen Ann Van Damme en haar partner aanwezig. De wijn- en kaasavond werd voor de derde keer georganiseerd maar er is ook nog de vaste Breughelavond die al een keer of zestien plaatsvond en waarvoor gewoonlijk een 150 aanwezigen zijn. Het Actiecomité Roemenië is zelf een twintig jaar werkzaam.

De hulp aan Bucinisu is nog steeds echt noodzakelijk, ook al het land al een paar jaar bij de Europese Unie. Voor de gezondheidszorg en het onderwijs zijn er nog altijd geen budgetten en daarom heeft Zwijndrecht als hoofddoel vooral de hulp aan scholen op zich genomen. Ze hebben in Bucinisu een project lopen ‘Investeren in studeren’. De Zwijndrechtse en Burchtse scholen helpen daar aan mee.
Iedereen helpt mee voor de scholen en ook voor de zieken. Het Actiecomité steunt ook een dokter die in een dispensarium werkt om  in een betere sfeer te laten werken. Ook vernieuwingen aan de schoolgebouwen en zelfs aan de orthodoxe kerk, waarvoor ze de prachtige muurschilderingen hebben laten opknappen. Er is uiteraard geld voor nodig en goddank zijn er ook sponsors voor zoals bijvoorbeeld het Zwijndrechtse bedrijf Ineos en ook de gemeente zelf blijft ondanks alle financiële perikelen het comité steunen.

Ter plaatse in Bucinisu gebeurde een hele evolutie. VoorzitterWalter Janssens: "In de beginnen was er ter plaatse ongeloof. Ze wisten niet dat er mensen 2500 kilometer van hen vandaan, het in hun hoofd hadden gehaald hen te helpen. In het begin was het wel gestart door het Rode Kruis Vlaanderen en toen nog met het leveren van tandpasta, kleding e.d. dat met een trein naar Roemenië werd gebracht. De mensen dachten dat Sinterklaas was gekomen. Ze konden het niet geloven dat mensen uit Zwijndrecht zo ver in Bucinisu kwamen helpen."

En daarbij gaat de enorme verdienste naar Karel Janssens, nog steeds secretaris van het Actiecomité en destijds schepen in Zwijndrecht, dat hij ter plaatse de noden is gaan bekijken. Daarna werd tweekeer een werkploeg ter plaatse gezonden om werken te gaan uitvoeren. Maar dat is nu niet meer zo want een lokale aannemer werkt voor het Actiecomité
-"We betalen hen maar een achtste van de prijs hier, dus kunnen we met het geld dat wij hier bijeen brengen, acht keer zoveel uitgeven in ons dorpje. De aannemer heeft een dak gelegd op de school, schilderwerken uitgevoerd en zo van die zaken", aldus de voorzitter.

Er werd in Roemenië zelf ook een ‘fundatie’ opgericht, een vzw, die zelf bepaalt welke de noden zijn om volgend jaar aan te werken. Er os zo sprake van een grasmaaier, plaatsen van omheiningen, nieuwe vloeren leggen in scholen. De planning wordt daar nu voor opgemaakt zodat begin 2011 er kan mee gestart worden.

De wijn- en kaasavond werd door de vrijwilligers zelf voorbereid. Frieda Stoop zorgde voor de aankoop van de kazen en in de keuken werd alles versneden en op een schitterende manier versierd en aangeboden op vele presenteerschalen. Ze doen dus alles zelf want elke euro die wordt uitgespaard betekent veel voor het werk in Roemenië. De wijnen komen, wat dacht je, uit Roemenië en die lieten echt kwaliteit smaken. " Ja", zei Karel Janssens, "Het suiker is daar zo duur dat er in de wijn niets suiker is verwerkt."

Vanuit het Actiecomité Roemenië werkten een dozijn aantal mee om de avond zo gezellig mogelijk te maken. Trouwens, de meeste mensen kennen elkaar. Velen zijn zelfs al bijna twintig jaar actieve medewerkers. Af en toe komt er al eens een jonger lid bij in het comité zoals Els die in de Colruyt in Beveren werkt en van Poolse afkomst is. Zij vindt het knap wat Zwijndrecht doet voor Roemenië.

Stilaan is men binnen het Actiecomité begonnen aan de voorbereiding van de wijnverkoop voor de eindejaarsfeesten. Al een paar jaar wordt dat gedaan en is een succes. En in maart 2011 komt er  weer een Breughelavond, het grote succesnummer van het Actiecomité Roemenië Bucinisu. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. Het actiecomité Roemenië heeft voor het adoptiedorp Bucinisu, na de kaas-en wijnavond van oktober, weer een nieuw en haast traditioneel, aanbod klaar. De 9de ‘Eindejaarswijnverkoop’...

De prachtige muurschilderingen in het kerkje van Bucinisu, gerestaureerd met Zwijndrechtse hulp. ZWIJNDRECHT. Het Actiecomité Roemenië organiseert al voor de 8ste keer een...

ZWIJNDRECHT/BURCHT. Het jaar 2009 is een jubileumjaar voor het ‘Actiecomité Roemenië’ want reeds 20 jaar wordt er gewerkt voor het dorpje Bucinisu. Roemenië is wel al...

ZWIJNDRECHT. Het Actiecomité Roemenië uit Zwijndrecht, zet zich al heel wat jaren in om hulp te bieden aan de mensen van Bucinisu. Nog steeds kent het actiecomit? dezelfde inzet om de...