Twintig jaar werking Actiecomité Roemenië Zwijndrecht-Bucinisu

Image
De prachtige muurschilderingen in het kerkje van Bucinisu, gerestaureerd met Zwijndrechtse hulp.
ZWIJNDRECHT. Het Actiecomité Roemenië organiseert al voor de 8ste keer een eindejaars,-wijnverkoop waarvan de opbrengst ten goede komt van het adoptiedorpje Bucinisu waar het comité nu precies twintig jaar voor werkt. Door deze wijnverkoop kan grote steun worden geboden voor de projecten waar het comité thans aan werkt. Er is de vernieuwing van het 80 jaar oude, lekkende dak van de kleuterschool en de restauratie van de prachtige muurschilderingen in het mooie kerkje van Bucinisu. Deze restauratie was al drie jaar gepland maar door andere 'prioriteiten' werd het steeds maar uitgesteld.

Twintig jaar al wordt noodzakelijke hulp geboende vanuit Zwijndrecht. De leden van het actiecomité verblijven regelmatig in Roemenië en weten dus perfect wat er met de financiële steun wordt verricht. Karel Janssens, ereschepen van Zwijndrecht, was er laatst nog in oktober 2009. "Die twintig jaar werking betekent echter niet het einde van onze actie. Immers al ziet men onderweg dat het land zelf, na zijn aansluiting bij Europese Unie werk maakt van de verbetering van de infrastructuur en dan vooral de wegenis. Maar in de dorpjes zelf is daar nog geen verbetering te verwachten, in tegendeel."

Maar het Actiecomité mag na 20 jaar fier zijn de geleverde hulp. En wat meer is ook de plaatselijke bevolking en de autoriteiten, ja zelfs de prefectuur, zijn fier op hetgeen in Bucinisu werd verwezenlijkt. "Onze aandacht ging daarbij van bij het begin vooral naar de volksgezondheid en het onderwijs. In de eerste plaats kreeg het dispensarium, of wat er voor moest doorgaan, een zeer noodzakelijke en grondige 'facelift' en werd voorzien van warm en koud stromend water en nodige apparatuur. De dorpsschool, die volgens de autoriteiten nù een model is voor het departement, werd opgeknapt, uitgerust met verlichting en schoolbanken in elke klas en de nodige schoolboeken en andere behoeften. De totaal versleten houten ramen en deuren werden vervangen door aluminium exemplaren met dubbele beglazing. Echt nodig want de normale wintertemperatuur is daar ongeveer -28 à -30° C. Tenslotte werd, met steun door het departement, het lekkende dak vernieuwd en is een degelijke omheining aangebracht.", aldus Karel Janssens.

Image
De herstellingen aan het dak van het schooltje. Mogelijk gemaakt door het Actiecomité Zwijndrecht-Bucinisu i.s.m. met de jonge burgemeester van het dorpje.
Hoe diep Bucinisu wel in de put zat, werd door veel noden bewezen.De mensen van Zwijndrecht  hebben het leven er veel aantrekkelijker gemaakt. Elk jaar wordt nu aan de beste 4 leerlingen een studiebeurs toegekend. Gefaseerd, al naargelang de voor handen zijnde fondsen,) werd de kleuterschool / kindertuin volledig vernieuwd en ook voorzien van degelijk sanitair en stromend water. Op dit ogenblik wordt de laatste hand gelegd aan de vervanging van het, na 85 jaar ook versleten en lekkende, dak zodat ook de kleinste Bucinisianen van dit juweeltje kunnen genieten. Begint een heropstanding niet in het onderwijs?
 
-"Tijdens ons werkbezoek, telkens in het voorjaar, kunnen de verschillende instanties een aanvraag indienen bij ons zustercomité 'Fundatia Zwarbuc', waarin wij een stem hebben in de raad van bestuur. Na een wachttijd van enkele jaren, ook hier zijn 'prioriteiten',  werd vorig jaar een deel van ons budget toegekend aan het kleine maar mooie orthodoxe kerkje : het restaureren, na bijna een eeuw, van de prachtige muurschilderingen"n zo vertelde Karel Janssens.
Hij was vol lof over de nieuw verkozen burgemeester, een man van 48 die landbouwingenieur is. Hij werkt mee en biedt hulp waar het kan en dankzij hem werd een kunstschilder gevonden die dit werk tot een goed einde zal brengen. De gemeente leverde o.a. ook de stellingen. Toen Karel in oktober er op werkbezoek was, kon hij reeds de eerste resultaten bewonderen van de jongste projecten van het actiecomité.
 
Karel Janssens besloot: "En, zoals gezegd : ons werk in Bucinisu is nog niet af! Dank zij de sponsoring door ons eigen gemeentebestuur en door INEOS, die spijtig genoeg door de crisistoestand een flinke aderlating ondergingen en dank zij de blijvende steun vanwege onze Zwijndrechtse scholen en onze trouwe "Bucinisusympathisanten" doen wij ook in 2010 met evenveel enthousiasme...'stille voort'."

Het Actiecomité Zwijndrecht-Bucinisu met naast Karel Janssens ook voorzitter Walter Jabnssndes, Vivian Buys, Frieda Moenssens, Diana Wustenberghs en Annemie Wuyts, nodigt nu uit voor de verkoop van Roemeense wijnen.
Er zijn speciale bestelfomulieren. Ze kunnen aangevraagd worden bij Walter Janssens, Richard Orlentstraat 44/3 tel.: 03.254.0611.

Wie de actie gewoon wil steunen kan een bedrag storten op rekeningh: 068.2092513-56.  (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. Het actiecomité Roemenië heeft voor het adoptiedorp Bucinisu, na de kaas-en wijnavond van oktober, weer een nieuw en haast traditioneel, aanbod klaar. De 9de ‘Eindejaarswijnverkoop’...

ZWIJNDRECHT. In de eetaal van de Laarschool hield het Actiecomité Roemenië Bucinisu een wijn- en kaasavond ten voordele van de activiteiten die nu al heel wat jaren de bevolking van Bucinisu een...

ZWIJNDRECHT/BURCHT. Het jaar 2009 is een jubileumjaar voor het ‘Actiecomité Roemenië’ want reeds 20 jaar wordt er gewerkt voor het dorpje Bucinisu. Roemenië is wel al...

ZWIJNDRECHT. Het Actiecomité Roemenië uit Zwijndrecht, zet zich al heel wat jaren in om hulp te bieden aan de mensen van Bucinisu. Nog steeds kent het actiecomit? dezelfde inzet om de...