Zwijndrecht vergeet het Roemeense Bucinisu niet

ZWIJNDRECHT. Het Actiecomité Roemenië uit Zwijndrecht, zet zich al heel wat jaren in om hulp te bieden aan de mensen van Bucinisu. Nog steeds kent het actiecomit? dezelfde inzet om de Roemeense leefgemeenschap in dat adoptiedorp, waar de armoede nog steeds heerst, daadwerkelijk te helpen. Met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht organiseert het comit? weer de verkoop van Roemeense kwaliteitswijn. De opbrengst komt weer ten goede van Bucinisu. Voorzitter Walter Janssens en secretaris Karel Janssens, waren er in augustus bij toen er een werkbezoek werd gebracht aan het adoptiedorp. Ze keerden terug met een goed gevoel.

Tijdens de controleronde van de verschillende projecten 2003 toonden de collega's van 'Fundatia Zwarbuc' hen met fierheid de resultaten. Zo is de inrichting en uitrusting van het kleuterschooltje volledig afgewerkt. In de school zelf werden andermaal 4 klaslokalen degelijk gerenoveerd, de turnzaal werd uitgerust met de nodige toestellen en de bibliotheek kreeg een grondige opknapbeurt. De kostprijs voor dit alles bedroeg 160.000.000 Roemeense Lei of 4.000 euro. De burgemeester was bijzonder fier op een ontvangen computer met printer en een degelijk fotokopieerapparaat, goed voor ongeveer 1250 euro.

Voor het eerst in 13 jaar werd eveneens een bedrag van 1250 euro toegekend aan het kerkbestuur. Hiermee werden de vochtige muren onder handen genomen en voorzien van een waardevolle lambrizering.
Met zijn dotatie van 500 euro had het veterinair dispensarium een instrument aangekocht, dienstig voor behandeling van het vee. Zowel de dokter voor haar dispensarium als de tandarts voor zijn praktijk, hadden de hen toegekende 500 euro gebruikt voor de aankoop van klein medisch materiaal en een opbergkast daarvoor. De postbediende tenslotte was zeer gelukkig met de vloerbedekking, het bureelmeubel met stoel, wat in totaal 375 euro had gekost.
Al deze toelagen werden in een proces-verbaal genoteerd en de Roemenen verbinden er zich toe alles in goede staat te zullen onderhouden. Kleine herstellingen voeren ze op eigen kosten uit. Het Zwijndrechts actiecomité doet daarop wel een controle. Het comité bekomt  steeds een kopie van aankoopfactuur en fiscale kwijting.

Bij het bezoek voorbije zomer was Zwijndrecht getuige van de plechtige inhuldiging van het paradepaardje"van het project 2002-2003. Dat waren de lokalen van de "Gradinita"  of Kleuterschool. Dat gebeurde in aanwezigheid van de adjunct-hoofdinspecteur,  de burgemeester, de autoriteiten en de pers. Eerst werden de schoollokalen gezegend door de priesters, waarna zij door de voorzitster van de Fundatia, waarmee Zwijndrecht samenwerkt, officieel werden overgedragen aan de schooldirectrice. In zijn korte toespraak dankte de inspecteur het Zwijndrechts comité dat toch de financier was geweest. Ook wees hij terloops op het belang van de studiebeurzen die het Actiecomité reeds gedurende 7 jaar toekent. Hij vroeg aan de Zwijndrechtse delegatie zijn dank over te brengen aan iedereen die een bijdrage verleende. In de eerste plaats was dat dankwoord gericht aan het gemeentebestuur, maar ook aan de plaatselijke scholen en aan al de sympathisanten-sponsors. Vooral de de nv Ineos kreeg speciale dank.

Na 14 jaar werken zijn de resultaten in het adoptiedorp nu wel duidelijk merkbaar. Het leven van de modale Roemeen is er echter allesbehalve op vooruit gegaan. Secretaris Janssens verduidelijkte door er op te wijzen dat in 1990 een liter diesel brandstof 7 BEF kostte maar nu is dat reeds 27 BEF. Een regentes met 18 jaar dienst verdient er nog altijd maar 4.000 BEF of 100 euro per maand. (F)

 

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. Het actiecomité Roemenië heeft voor het adoptiedorp Bucinisu, na de kaas-en wijnavond van oktober, weer een nieuw en haast traditioneel, aanbod klaar. De 9de ‘Eindejaarswijnverkoop’...

ZWIJNDRECHT. In de eetaal van de Laarschool hield het Actiecomité Roemenië Bucinisu een wijn- en kaasavond ten voordele van de activiteiten die nu al heel wat jaren de bevolking van Bucinisu een...

De prachtige muurschilderingen in het kerkje van Bucinisu, gerestaureerd met Zwijndrechtse hulp. ZWIJNDRECHT. Het Actiecomité Roemenië organiseert al voor de 8ste keer een...

ZWIJNDRECHT/BURCHT. Het jaar 2009 is een jubileumjaar voor het ‘Actiecomité Roemenië’ want reeds 20 jaar wordt er gewerkt voor het dorpje Bucinisu. Roemenië is wel al...