Zo zit dat met de windmolens langs de Expressweg

ZWIJNDRECHT. Nadat we eind juli in Waaskrant.be een verslag uitbrachten over een infovergadering over het bouwen door Ecopower van vier windmolens langsheen de Expressweg E34 op grondgebied van Zwijndrecht, willen we thans alles eens in een juiste context plaatsen zoals Ecopower de oprichting wil en moet verwezenlijken. Nochtans gaf de GECORO van Zwijndrecht negatief advies. Tom Willems van Ecopower legt enkele klemtonen die iedereen moet weten en kennen.

Vooral was er op de vergadering nogal wat te doen rond  watervogelgebieden en het nabijgelegen natuurgebied Blokkersdijk. Volgens Willems komen de windmolens niet op de directe verbindingsroutes tussen   Blokkersdijk en de andere watervogelgebieden uit de omgeving. Enkel in uitzonderlijke omstandigheden zouden bepaalde vogelsoorten kunnen uitwijken naar het gebied waar de windmolens zouden komen. De dichtstbijzijnde windmolen staat op 1,5 km van de rand van Blokkersdijk.  Vele vogels vertonen ook een uitwijkgedrag t.o.v.  hoogspanningslijnen en windmolens. "De kans dat er zeldzame vogelsoorten die voorkomen in Blokkersdijk, zullen sneuvelen door aanvaring met één van de windturbines is zeer klein. Het totaal aantal vogelslachtoffers bij windturbines blijft zeer beperkt t.o.v. het aantal slachtoffers t.g.v. aanvaringen met het verkeer en hoogspanningslijnen", aldus Tom Willems.

De smient is één van de enige vogelsoorten die verblijft op  Blokkersdijk, die voedsel te zoeken heeft op de vochtige weilanden ten zuiden van de expressweg (richting Zwijndrecht). Gemiddeld overwinteren er een 300-al smienten in Blokkersdijk t.o.v. een 10.000 tal in het hele Vlaamse Schelde-oevergebied. Er is weinig geweten over de effectieve voedseltrek van de smienten uit Blokkersdijk. De kans bestaat dat een aantal groepjes van smienten langsheen de inplantingsplaats van windturbines passeert om te  fourageren. Er zijn echter geen waarnemingen die dit bevestigen.

Met een aanwezigheid van ongeveer 60.000 overwinterende smienten in  Vlaanderen, wordt ruimschoots tegemoetgekomen aan de Vlaamse instandhoudingdoelstelling voor de smient. Er mag onder bepaalde omstandigheden (schade aan weiland) zelfs gejaagd worden op deze eendensoort. De conclusie van een studie van het bureau Soresma waarvan de auteurs zelf vogelliefhebbers zijn, actief bij natuurpunt stelt:
-"De impact van de windmolens op de (beperkte) smientenpopulatie van Blokkersdijk zal allicht beperkt zijn".Het Agentschap Natuur en Bos hanteert bovendien strenge criteria bij de beoordeling van elk windproject. Het agentschap zal erover oordelen of voldoende is aangetoond dat de windturbines weinig of geen hinder zullen opleveren voor de vogelpopulaties op Blokkersdijk.

doelstellingen

Om te voldoen aan de energie- en klimaatdoelstellingen moet  Vlaanderen tegen 2020 het aandeel hernieuwbare energie in het eindgebruik optrekken van 2% tot ongeveer 13%. Willems: "Windenergie is momenteel de meest efficiënte hernieuwbare energietechnologie voor Vlaanderen en dit zal nog een lange tijd zo blijven. Het klimaatbeleid kan niet wachten op andere duurzame energietechnologieën die misschien pas in 2050 hun maturiteit bewijzen. Bovendien heeft juist het klimaatbeleid tot doelstellingen het leefmilieu te beschermen zodat de aarde leefbaar blijft voor haar vele ecosystemen én uiteindelijk ook voor meer dan 6 miljard mensen."

Het windproject in Zwijndrecht voldoet aan de normen van de ministeriële   omzendbrief inzake slagschaduw. Het tuinbouwbedrijf dat in de nabijheid van de inplantingplaats is gelegen, zal nauwelijks hinder ondervinden van de slagschaduw van de molens. Dat blijkt uit een schaduwstudie.
De windmolens bevinden zich op meer dan 500m van de bestaande  woonkernen. Er was ook al heel wat te doen over het storend geluid dat windmolens zouden meebrengen maar er is uiteraard ook het verkeer. Ecopower weet hoe het precies moet bekeken worden en verduidelijkt:

"Deze woonkernen zijn vandaag onderhevig aan een achtergrondgeluid dat 's nachts oploopt tot meer dan 50 dB(A) en overdag tot boven de 60 dB(A). T.o.v. dit achtergrondgeluid is de mogelijke geluidsoverlast van de winturbines enkel bij bepaalde windsnelheden die slechts gedurende beperkte periodes per jaar voorkomen verwaarloosbaar of onbestaande. De aanleg van een geluidswal van 10 m hoog zal het achtergrondgeluid misschien wat dempen, maar het zal weinig verandering brengen in het feit dat het achtergrondgeluid blijft overheersen boven de het geluid van de windturbines. Maar ook zonder dit achtergrondgeluid voldoet het windproject aan de richtwaarden waarvan sprake in de ministeriële omzendbrief. De omzendbrief spreekt immers van een minimale afstand van 250 m t.o.v. woningen om de geluidshinder tot een aanvaardbaar niveau te houden."

De provincie Antwerpen heeft de expressweg aangeduid als een zeer  geschikt aanknopingspunt voor de inplanting van windturbines. De provincie wil immers dat de grotere openruimtegebieden gevrijwaard blijven en dat windturbines worden ingeplant in de omgeving van economische knooppunten. Het zicht op het 'open' landschap in Zwijndrecht wordt immers al verstoord door grootschalige industrie, hoogspanningslijnen en glastuinbouw. "Of windturbines een verdere degradatie van het dit landschap zullen veroorzaken of daarentegen eerder voor een opwaardering van het uitzicht op het grootschalig industrieel landschap zullen zorgen, is een subjectieve beleving", zo zegt Tom Willems.

Subjectieve gevoelens i.v.m. met de visuele impact van grote  windmolens kunnen leiden tot een NIMBY (Not In My Back Yard) reactie.  Dit is één van de redenen waarom windprojecten ook dienen beoordeeld te worden door bevoegde instanties op het bovengemeentelijk niveau, op basis van objectieve criteria. De vergunninglenende overheid zal uiteindelijke de maatschappelijke afweging maken. Ecopower verwacht dat de vergunningverlener een oordeel zal vellen op basis van objectiveerbare argumenten.

Het mag onderstreept worden dat Ecopower op een ernstige manier het inplanten van windmolens voorbereid. Hun projecten dienen een algemeen maatschappelijk belang. Het gaat ook over een financieel luik voor de bewoners. Tom Willems wijst er op in een besluit: "De meerwaarde die de coöperatie maakt, komt de vele kleine aandeelhouders ten goede. De aandeelhouders kunnen daarbij stroom afnemen tegen een voordelig eenheidstarief zonder vaste kost. Op die manier wordt energiebesparing direct beloond. De omgeving kan het windproject daardoor ook bekijken als een kans voor een schone en zekere energievoorziening voor de toekomst. Vele bewoners van Zwijndrecht staan dan ook achter dit project." (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

ANTWERPEN. De raden van bestuur van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de Maatschappij Linker-Scheldeoever hebbenna 9 maanden onderhandelen thv Groene Haven Antwerpen gekozen als partner...

ZWIJNDRECHT. Lang niet iedereen gaat akkoord met het plaatsen van 4 windmolens langs de E34 op het grondgebied van Zwijndrecht. Nadat de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening zowat eensgezind...

ZWIJNDRECHT. Afgevaardigden van Ecopower hebben in een gemeenteraadscommissie een toelichting gegeven over het windmolenproject dat in de gemeente wordt opgezet. Het werd als iets ideaal voorgesteld...

De molen van Doel: bekend beeld in binnen- en buitenland maar jammer genoeg hangen er zwarte wolken boven het mooie Scheldedorpje.DOEL. Een bezoek aan de molen van Doel blijft nog steeds een...

De windturbines langs de E17 krijgen er nog 4 broertjes bij langs de E34-Expresweg op grondgebied Vrasene en Sint-Gillis.BEVEREN/SINT-GILLIS-WAAS. Vorige week heeft de Deputatie van Oost-Vlaanderen...

de cover van Molenkaart VlaanderenSINT-PAUWELS. Molenforum Vlaanderen, dat alle werkzame molenverenigingen en -musea verenigt, heeft dinsdag in de Roomanmolen te Sint-Pauwels de gloednieuwe...