Windmolenproject kreeg negatief advies van de Gecoro

ZWIJNDRECHT. Afgevaardigden van Ecopower hebben in een gemeenteraadscommissie een toelichting gegeven over het windmolenproject dat in de gemeente wordt opgezet. Het werd als iets ideaal voorgesteld en wie de aanbevelingen hoorde, zou wel gezegd hebben: zet liever vandaag dan morgen. ’t Is propere elektriciteit, niet afhankelijk van olie of gas, een stabiele prijs. Eén windturbine zal elektriciteit leveren voor 1200 huishoudens op jaarbasis. Maar bij een meer realistische benadering van het project zien velen het wel wat anders. Ook de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening, is er glad tegen.

Vlaanderen schijnt gunstig gelegen te zijn voor windenergie en Zwijndrecht dus ook. Nochtans mogen ze niet overal in het landschap worden geplaatst. Er is een decreet dat dit bepaalt. Het mag wel in landbouwgebied, aansluitend bij bestaande infrastructuur. Een aantal gebieden worden sowieso uitgesloten. Denken we maar aan de Habitatrichtlijngebieden of de erkende natuurreservaten, beschermde landschappen, directe woonomgeving. In deze gebieden kan geen ruimtelijk uitvoeringsplan voor windturbines worden opgemaakt en zal een vergunning negatief worden geadviseerd. In Zwijndrecht heeft men de strook gekozen langs de E34-Expresweg. Niet ver daar van verwijderd ligt het natuurreservaat Blokkersdijk en volgens Natuurpunt mag men buiten het beschermde natuurgebied geen ontwikkelingen toelaten in de omgeving van dat gebied, die de fauna en flora binnen het gebied hypothekeren.

Natuurpunt is gekant tegen windmolens, tussen Groot Rietveld (grens Melsele) en Blokkersdijk, en dus ook tussen die natuurgebieden en de noordelijke kouters in Zwijndrecht. Er is een studie van Joris Everaert van INBO die zegt dat 1 windmolen jaarlijks  minstens 40 slachtoffers onder de vogels maakt Natuurpunt-WAL zal in elk geval voor dit project een klacht indienen bij Europa. Ze hebben immers al een nare ervaring rond het zandwinningsgebied langs de Schelde waar de vogelpopulaties binnen Blokkersdijk het slachtoffer van waren.

De 4 windturbines zouden een ashoogte hebben van meer dan 100 m en een tiphoogte van ongeveer 150 m. Een rotor van 82 tot 92 m zal een draaisnelheid hebben van 15 tot 20 rotaties per minuut. De wieken worden, net als bij deze langs de E17 te Kruibeke, automatisch in de wind gezet. Aan de voet van de windmolen zou het geluid 50 db bedragen. Er werd al onderzocht welke woningen in de buurt hinder zouden kunnen ondervinden. Er is een serrebedrijf dat vrij dicht staat en waar men vreest dat er hinder zal zijn tijdens het werken.
Iedereen kan participeren in deze hernieuwbare energie via aandelen die 250 euro per stuk kosten. ( maximum drie per aandeelhouder). Het gaat telkens om een periode van zes jaar. De aandeelhouders kunnen hun groene stroom kopen, stroom van de eigen windturbine, zeg maar. Er is in prijs geen onderscheid tussen dag en nacht. En vooral voor de ‘kleine verbruiker’ is het goedkoop. Sinds 2000 is er een jaarlijks dividend van 6%. Met het Zwijndrechts windmolenproject zou een investering van om en bij de 10 miljoen euro gemoeid zijn.
Maar de windmolens staan er nog niet. Er is heel wat kritiek omdat ze veel te dicht bij de noordelijke wijken staan. Meer opschuiven naar het westen kan ook niet want dan zit men op Bevers grondgebied (Melsele). En langs de noordkant van de Expresweg dan? Daar staan ze tussen de bedrijven en er lopen hoogspanningslijnen en zijn er gevaarlijke chemische bedrijven. De leidingen liggen wel ondergronds bij de Sevesobedrijven en windmolens mogen daar niet staan want er is een vaste afstand voorzien waardoor ze niet op de leidingen kunnen vallen. De kans dat een windmolen omvalt is uiteraard wel heel gering. Langs de E34 lopen ook leidingen van Fluxys en die zullen door beton moeten beveiligd worden in de nabijheid van de windmolens.

De bouwers van Ecopower moeten natuurlijk alle mogelijke effecten bekijken: veiligheid, de afstand tot de woningen en bedrijven, het geluid, de schaduwvorming, de overvliegende vogels die hier komen in het kader van de vogelrichtlijn van de Waaslandhaven en tenslotte ook aandacht voor de visuele impact in het gebied. Bij de windturbines horen drie ijsdetectiesystemen steunend op 3 metingen: meteorologisch, de windsnelheid en de geluidsanalyse. De veiligheid wordt ook benadrukt door een onderhoudscontract, 24 op 24 uren, 7 dagen op 7.
De levensduur van de windmolen wordt op 20 jaar genomen en dan is er een afbraak of een revisie. Dat is allemaal contractueel vastgelegd. Naast de windmolen zullen ook zonnecellen steeds belangrijker worden. De pollutie zal steeds minder worden ook tegenover de windmolens. God wie weet hoe ‘anders’ het tegen 2050 zal zijn, want dan zullen er weer andere technologieën zijn. De windmolens zullen dan waarschijnlijk afgebroken worden en vervangen door wat dan goed is.

In de commissie werden heel wat woorden gezegd over het geluid dat een windturbine met zich mee brengt. De gemeente moet een openbaar onderzoek doen gedurende 30 dagen en dan de bezwaarschriften evalueren. De gemeente kan dan advies geven en het is uiteindelijk de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar die het slotadvies zal uitbrengen.
Het geluid van de molen komt gewoon tussen dat van de industrie dat daar 50 db bedraagt op 500 m afstand.. Dat van de windmolens is minder wat door meerdere aanwezigen op de commissie niet werd aanvaard omdat uit een tekst bleek dat het + 100 db zou zijn.  Anderen vonden dat het nu welletjes was in de gemeente want er is lawaai van de E17, de Expresweg, de spoorweg... Lawaai zowel noord als zuid.
Burgemeester Willy Minnebo sprak van een buffer op de grens met Melsele tot Linkeroever, van 10 meter hoog. Zo zou heel wat geluid worden gebannen uit Zwijndrecht al zal er van de industrie altijd wat te horen zijn. er zijn al meer beloften gedaan om zo’n buffer aan te brengen, maar niets is gerealiseerd.

Veel aanwezigen bleven absoluut gekant tegen het windmolenproject. Ook de GECORO was dat zo waar werd gezegd dat windmolens eerder thuishoorden in de noordelijke gebieden rond Zwijndrecht. De visuele impact werd groot bevonden en een aanslag op de schaarse open ruimte. Er komt steeds maar infrastructuur bij: Oosterweel, de kluifrotonde, parallelwegen. Voor het windmolenproject is nog niets beslist, de vergunning moet nog worden afgeleverd.
De opmerking werd ook gemaakt dat men windmolens in grote parken op de Noordzee moet voorzien zoals de Thorntonbank. GECORO -leden dachten dat Zwijndrecht met dit windmolenproject alleen maar wilde bewijzen dat het een groene gemeente is.

De GECORO is uiteraard niet tegen windmolens maar ze horen niet thuis op de aangeduide plaats in Zwijndrecht. De erfgoedzone ten aanzien van de defensieve dijk, de bepalingen omtrent vogelrichtlijngebieden, de afstanden tot de woonkern, de visuele impact, het behoud van de open ruimte zijn voor hen allemaal contra-indicaties. De GECORO formuleerde bijgevolg een negatief advies.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

TEMSE. EDF Luminus wil drie windmolens bouwen tussen de E17 en Steendorp. De drie windmolens zullen elk gemiddeld 7,9 miljoen kWh elektriciteit per jaar moeten produceren. Samen  zullen ze dus 8.300...

STEKENE. De Wase Wind wil een 6-tal windmolens langsheen de E34 in Stekene En Moerbeke bouwen. Buurtbewoners hebben zich verenigd in het Buurtcomité Windstil Stekene. Dat buurtcomité organiseert op...

ANTWERPEN. De raden van bestuur van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de Maatschappij Linker-Scheldeoever hebbenna 9 maanden onderhandelen thv Groene Haven Antwerpen gekozen als partner...

ZWIJNDRECHT. Lang niet iedereen gaat akkoord met het plaatsen van 4 windmolens langs de E34 op het grondgebied van Zwijndrecht. Nadat de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening zowat eensgezind...

ZWIJNDRECHT. Nadat we eind juli in Waaskrant.be een verslag uitbrachten over een infovergadering over het bouwen door Ecopower van vier windmolens langsheen de Expressweg E34 op grondgebied van...

De windturbines langs de E17 krijgen er nog 4 broertjes bij langs de E34-Expresweg op grondgebied Vrasene en Sint-Gillis.BEVEREN/SINT-GILLIS-WAAS. Vorige week heeft de Deputatie van Oost-Vlaanderen...