Vergunning voor 4 Wase windturbines
"Wij zijn zeer blij dat nu zowel de bouwvergunning als de milieuvergunning goedgekeurd is voor ons Duikeldam windproject" zegt Chris Derde, zaakvoerder van Fortech Studie. "Met"deze nieuwe windturbines kunnen we voor nog meer gezinnen en bedrijven elektriciteit opwekken zonder schadelijk afval of luchtvervuiling na te laten. De energievoorziening voor wagens zal in de toekomst meer en meer elektrisch zijn. De doorbraak van de elektrische wagen staat er aan te komen en warmtepompen zullen zorgen voor verwarming van woningen en kantoren. De behoefte aan zuivere elektrische energie is duidelijk."
Indien snel kan begonnen worden aan de bouw dan kan vanaf de zomer van 2011 evenveel windstroom z geproduceerd worden als de gezinnen van de omliggende dorpen Vrasene, Verrebroek, Meerdonk en Sint-Gillis-Waas verbruiken.
Denk nu niet dat de bouw van deze vier turbines op een mum van tijd uit de mouw wordt geschud. Helemaal niet en Chris Derde, die reeds betrokken is bij de bouw van de windturbines langs de E17, noemt het een werk van lange adem. De eerste onderzoeken werden al tien jaar geleden opgestart. Goddank dat vorig jaar een wijziging in de regelgeving werd ingevoerd waarbij windturbines in landbouwgebied oprichten, zonder omslachtige RUP-procedure mogelijk werd. Zo kon ook gauw een vergunning worden aangevraagd.
Het zullen ook windturbines worden die iets groter en krachtiger zullen zijn dan deze langs de E17 in Kruibeke en Beveren (langs Den Es). Kris Aper, die het Braemland-project met het Fortech-team realiseerde, omschreef de kleppers die aan de Duikeldam Vrasene zullen komen.
"De as van de windturbines zal 100 m boven het maaiveld draaien en de wieken beschrijven een cirkel met een diameter van 90 m. De technologische ontwikkeling van windturbines, ook dankzij Vlaamse bedrijven, gaat voortdurend verder. Met de 4 turbines zullen we gemiddeld evenveel stroom produceren als de 6.000 gezinnen van de omliggende dorpen verbruiken."
Ook Jef Verstraeten, gedelegeerd bestuurder van Wase Wind, is verheugd. Wase Wind steunt dit project, net als het Braemland windproject in Beveren en Kruibeke. "Met ons team hebben we vorige lente vier informatieavonden gegeven rond dit project. En we stelden vast dat de aankoop van windstroom van het Braemland en Duikeldamproject kon rekenen op zeer veel interesse. Dat is natuurlijk een extra steuntje in de rug van het hele Wase Wind team, onze bestuurders, onze gidsen en iedereen die zijn steentje bijdraagt aan onze coöperatieve.", aldus Vrasenenaar Jef Verstraeten.
Burgemeester Marc Van de Vijver van Beveren en Vlaams Parlementslid, is zeer tevreden en vindt dat dit project past in het landschappelijk beeld dat het gemeentebestuur voor ogen heeft, met name een enkele rij windturbines ten zuiden van de E34. Beveren staat er achter dat er een meer duurzame energievoorziening wordt gerealiseerd. "Windenergie steunen wij voluit waar het best inpasbaar is, zoals het Duikeldam project", aldus nog Van de Vijver
Zijn collega Remi Audenaert, Burgemeester van Sint-Gillis-Waas: "Wij hebben tijdens de vergunningsprocedure een positief advies gegeven voor dit project. Ik ben werkelijk zeer gelukkig dat het nu ook daadwerkelijk kan gerealiseerd worden."
Naar aanleiding van een tussenkomst van gemeenteraadslid Karl Westerlinck in de gemeenteraad van Beveren in verband met inwoners dan de wijk Den Es in Melsele die zegden dat nog een bijkomende windturbine zou komen dicht tegen hun huizen, kunnen we melden dat Fortech Studie daar helemaal niet meer bezig is. Wat natuurlijk altijd kan is dat een andere groep meer in de richting van Zwijndrecht iets op plan heeft gezet. Maar dus zeker niet de oprichters van de windturbines die daar nu al staan. (Rolf Duchamps)