Maatschappelijke overlast telt ook mee bij de politie

Image
Commissaris Freddy Van de Velde heeft de leiding over het project ‘Overlast’.
BEVEREN. De politie moest vaststellen dat in 2009 de problematiek rond overlast er nog steeds is want er kwamen maar liefst 530 oproepen voor lawaai binnen. Dat§ s een stijging met 68 tegenover 2008 (462). In 2007 waren er 467 oproepen. Nu zijn het er een 10 per week gemiddeld.

De bevolking stoorde zich meest aan de te luide muziek met 288 oproepen. Wat er  zeer sterk gestegen is, zijn de oproepen voor storende dieren met vooral blaffende honden: nu 96 tegenover 54 in 2008.
Voor overlast van personen kwamen er 91 oproepen binnen. In 2010 zal de politie meer werk maken van de briefing. Er komt info binnen en die zal gecentraliseerd worden zodat de ploeg van dienst weet waar ze moeten gaan kijken.? Er is een bestendiging van de projectgroep ‘Overlast’. Twee mensen van de interventie kunnen extra worden ingezet. Vroeger was de gewone ploeg met iets bezig en was het moeilijk  om tussenbeide te komen. Nu zal er een aparte ploeg zijn van twee leden voor overlast.

Ook zal er meer met het Gemeentelijk Administratief Sanctierecht (GAS) worden gewerkt. Dan kan sneller een feit worden bestreden omdat er straffen (boetes) kunnen worden uitgeschreven. Nu wordt een PV opgemaakt bv. voor wildplassen of hondenpoep, en de politierechter geeft er geen gevolg aan. Via GAS zal een ambtenaar een boete kunnen opleggen. Joris Hulstaert is er als jurist nu mee bezig en neemt de functie waar van deze dienst in volle uitbreiding.

Voor 2010 is de werking 'overlast' gericht op lawaaioverlast vanuit herbergen en op fuiven. Indien nodig zal de sonometer (geluid) worden ingeschakeld bij fuiven in openlucht. De overlastploeg wordt bestendigd voor vrijdag – en zaterdagnacht. De ploeg kan sporadisch worden uitgebreid in de weekends indien er een hoog aanbod van fuiven is of bij risicofuiven. Per jaar zullen er ook 4 gecombineerde acties drugs/overlast zijn.

De gemeente heeft ook een private beveiligingsfirma in dienst. Het zijn bewakers die dagelijks controle uitoefenen op bepaalde plaatsen. Ze zijn actief aan de Park & Ride Melsele, het station van Beveren, park Cortewalle en in de sportzone van Kieldrecht. Hun tussenkomsten zijn autonoom maar ze roepen , indien nodig, de hulp in van de politie.
In 2009 kwamen ze 3 maal tussen bij vechtpartijen, ze deden onderzoek en preventie bij 81 fietsdiefstallen, 99 keer deden ze een bemiddeling. Voor hulpverlening kwamen ze 40 keer tussen in 2009, 6 keer voor onderzoek en preventie naar drugs.

Ook in het kader van het gemeentelijk reglement kwam Securitas in actie: 45 keer voor zwerfvuil, 30 voor vandalisme, 25 bij parkeren, 20 voor opzettelijke beschadiging, 17 voor graffiti , 1é voor aanplakking, 8 voor wildplassen en 6 voor hondenpoep.
De politie kwam 85 keer tussen op vraag van Securitas op de plaatsen waar ze controleerden. Op kop staat hier het onderwerp ‘gevonden voorwerpen’ met 27 aanvragen en verder: verdachte toestand en preventie diefstal 11, onderzoek naar diefstal 6, overlast en verdachte gedraging 5 keer, onderzoek drugs 4, onderzoek vandalisme 3 en voor vechtpartij werd 1 maal tussenkomst van de politie gevraagd.

in het zwembad

Ook het zwembad van Beveren wordt dor Securitas autonoom gecontroleerd. Ze deden het in 2009 , 67 keer. Daarbij hebben ze 15 keer bemiddeld bij problemen en ruzies maar ook 12 keer tussenbeide gekomen voor lastig gevallen personen en 7 maal omdat het personeel werd lastig gevallen. 8 keer kwamen ze in actie omdat het zwembadreglement niet werd gevolgd. 4 keer ging het om een diefstal.

Meest problemen deden zich voor op schoolverlofdagen, tijdens het weekend en op woensdagnamiddag. De conclusie is ook dat tijdens de vakanties jongeren uit Antwerpen komen en zo ontstaan er moeilijkheden. Ze komen vrij talrijk wat overlast in het zwembad meebrengt.

De politietussenkomsten op vraag van Securitas zijn gedaald. In 2009 gebeurde dat 15 keer en dat was precies omdat personen en het personeel werden lastig gevallen (7 keer). Een belangrijke verbetering in het zwembad kwam er door het opleggen van zwemverboden. Wie zich niet houdt aan de regels mag het bad niet meer in. In 2009 kregen zo 37 jongeren een zwemverbod van 1 maand (13),  3 maanden (17) of 6 maanden (7). Er kregen 16 jongeren een verwittiging wat wil zeggen dat ze bij een volgend feit een effectief zwemverbod krijgen.

De bewakingsagenten van Securitas mogen de identiteitskaart van de bezoekers vragen.
Het inschakelen van privébewaking is voor de politie een belangrijke ontlasting van meerdere taken. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

De commissarissen Noël Kennes en Marc De Jonghe die werken rond verkeer. BEVEREN. De politiecommissarissen Marc De Jonghe en Noël Kennes hebben in Beveren het hoofdstuk ‘Verkeer’ onder hun...

LOKEREN. Het voormalige politiekantoor aan de Durmelaan 34 is woensdag verkocht op de tweede verkoopdag. Een Lokers bedrijf betaalde 1,256 miljoen euro voor het gebouw, dat leeg stond sinds de...

Tien jaar geleden: Hoek Tassijnsstraat en BurchtsestraatZWIJNDRECHT. Open VLD dat specifieke aandacht schenkt aan de kernpunten (verkeers)veiligheid, mobiliteit, gemeentelijke financiën en...

SINT-NIKLAAS. In het centrum van de stad aan de Dalstraat boorde burgemeester Freddy Willockx de eerste funderingspaal van het toekomstige Politiehuis van de politiezone Sint-Niklaas. Dat gebeurde...

De maidentrip van de dames en heren van het Fietsteam.BEVEREN. Met veel enthousiasme werd het fietsteam van de lokale politie voorgesteld. Met 17 kregen ze een allerbeste Giant-mountainbike waarvan...

LOKEREN. De stad Lokeren gaat het oude politiekantoor aan de Durmelaan openbaar verkopen. De verkoop kadert in het gebouwenbeheer van de stad dat oa minder functionele en minder rendabele gebouwen...