Meest ongevallen op de N70

Image
De commissarissen Marc De Jonghe en Noël Kennes zijn bij de Beverse politie verantwoordelijk voor de verkeerswerking.
BEVEREN. Uit het overzicht van de politiewerking in 2009 viel ook veel te vernemen rond het verkeer. Op vlak van verkeersveiligheid werkten ze rond 5 doelstellingen: verkeersongevallen mat lichamelijk letsel en het aantal gewonden verminderen, aandacht besteden aan zware verkeersovertredingen, alcohol en drugs in het verkeer, gewonde zwakke weggebruikers en overlast door zwaar verkeer.

Het verminderen van het aantal ongevallen met lichamelijk letsel verminderde niet maar steeg van 175 (2008)  naar 198 in 2009 of + 13%. Er waren 229 gewonde slachtoffers tegen 207 in 2008 of +10,6%. Maar in 2001 waren er nog 367 gewonde verkeersslachtoffers en in 202, 325 om maar te zeggen dat het cijfer van 2009 nog meevalt.

Het aantal slachtoffers in de groep ‘Zwakke weggebruikers’ voetgangers, fietsers en bromfietsers, steeg in 2009 met 110 of 6,8% en ook hier lukte de doelstelling niet. Maar ook hier terugkijkend naar het verleden naar 2002 dan was 2009 nog altijd een daling van 32%.
De top van de wegvakongevallen situeert zich vooral op de N70. Dat blijkt uit de top -6 van de ongevallen: op de Grote Baan (Melsele), Oude Zandstraat, Gentseweg, Vesten, Zandstraat (Haasdonk) en Albert Panisstraat. Dus, zowat de ganse gewestweg N70 zit er in verwerkt. Volgens de politie zijn de belangrijkste redenen in aflopende volgorde: het uitvoeren van een manoeuvre, snelheid, het verlenen van voorrang en alcoholmisbruik.

Image
De commissarissen Marc De Jonghe en Noël Kennes zijn bij de Beverse politie verantwoordelijk voor de verkeerswerking.
In 2009 werden ongeveer 24.000 voertuigen gecontroleerd op snelheid en er waren 804 zware overtredingen wat een vermindering was met 3,4% tegenover 2008. Er werden 2091 alcoholcontroles gedaan en 190 keer op drugs in het verkeer. Dit laatste is bijzonder veel als we vergelijken met 2008 toen er amper 38 drugstesten waren. Het is dus een nieuw gegeven dat er meer wordt gecontroleerd. Uit de alcoholtesten en drugstesten samen kwamen 139 positieve bestuurders of 4,8%.

De politie deed ook 12 acties op het dragen van de veiligheidsgordel en stelde 205 inbreuken vast. Ze stelde ook 165 gevaarlijke overtredingen vast die aanleiding gaven tot verkeersagressie of ongevallen. De bestuurders die mobiel zaten te bellen waren met 79 op de lijst van 2009 en dus tegen de lamp liepen. Uit de voertuigencontroles werden 53 onmiddellijke intrekkingen van de rijbewijzen uitgevoerd.

Bij fileproblemen op de E17, werden in Haasdonk-centrum 53 verkeerstoezichten gehouden op zwaar verkeer. De politie werkte dus ook rond het doen verminderen van de overlast door zwaar verkeer in de dorpskernen. Daar waren 5 acties voor met 171 mensuren werk en 38 vrachtwagens werden gecontroleerd. 13 van hen waren in overtreding.

In 2009 werden 5 verkeersklassen voor minderjarige verkeersovertreders georganiseerd. 81 jongeren volgden de les en 73 legden daarna een geslaagde test af. 8 minderjarigen moesten terugkeren of werden doorverwezen naar het jeugdparket. Vorig jaar werden ook verkeerslessen gegeven aan leerlingen van de tweede en derde graad van het basisonderwijs en zo werden 2.165 kinderen bereikt. Alle leerlingen werden door het gemeentebestuur in bezit gesteld van een reflecterende overgooier.

Wat betreft 2010 worden op vlak van verkeer nagenoeg dezelfde doelstellingen en activiteiten bij de politie behouden.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

De commissarissen Noël Kennes en Marc De Jonghe die werken rond verkeer. BEVEREN. De politiecommissarissen Marc De Jonghe en Noël Kennes hebben in Beveren het hoofdstuk ‘Verkeer’ onder hun...

LOKEREN. Het voormalige politiekantoor aan de Durmelaan 34 is woensdag verkocht op de tweede verkoopdag. Een Lokers bedrijf betaalde 1,256 miljoen euro voor het gebouw, dat leeg stond sinds de...

Vlaams Volksvertegenwoordiger Jos De Meyer wil de N70 zo snel mogelijk veilig maken maar ook een vlot verkeer bezorgen.WAASLAND/SINT-NIKLAAS. Aan het drukke kruispunt van de N70-Driegaaien in...

SINT-NIKLAAS. In het centrum van de stad aan de Dalstraat boorde burgemeester Freddy Willockx de eerste funderingspaal van het toekomstige Politiehuis van de politiezone Sint-Niklaas. Dat gebeurde...

De maidentrip van de dames en heren van het Fietsteam.BEVEREN. Met veel enthousiasme werd het fietsteam van de lokale politie voorgesteld. Met 17 kregen ze een allerbeste Giant-mountainbike waarvan...

LOKEREN. De stad Lokeren gaat het oude politiekantoor aan de Durmelaan openbaar verkopen. De verkoop kadert in het gebouwenbeheer van de stad dat oa minder functionele en minder rendabele gebouwen...