Lokerse Burgemeester en schepenen op bezoek in de wijk Spoele

Image
Burgemeester Antheunis stelde 5 topprojecten voor aan de bewoners van de wijk Spoele.
LOKEREN. Halverwege de lopende bestuursperiode gaat het college van burgemeester en schepenen momenteel op stap naar de bevolking van alle Lokerse wijken en deelgemeenten. Dinsdag 9 maart werden zij voor de vierde avond in de reeks verwacht in de stedelijke basisschool Spoele om er de bewoners te ontmoeten van de wijken Spoele, Everslaar en Heiende. In totaal zijn negen inspraakavonden gepland onder het motto 'Besturen met Uw Buren'.

De opkomst op Spoele was dermate groot, dat in extremis nog van overal uit de school bijkomende stoelen moesten aangesleept worden om zoveel mogelijk belangstellenden een zitplaats te bieden.

Na vertoning van een informatieve promotiefilm over Lokeren startte burgemeester Anthuenis met de voorstelling van 5 topprojecten die het lokaal belang van wijken en deelgemeenten overstijgen:

herinrichting van de Markt

Momenteel loopt op de Markt een proefproject met gewijzigde verkeersstromen. Bedoeling is enerzijds onveilige verkeerssituaties door overdreven snelheid, voortdurend rondrijdende auto’s en files op en rond de markt tegen te gaan, anderzijds tegemoet te komen aan de vraag van de horeca naar meer ruimte voor terrassen. Verkeer dat niet bestemming centrum heeft wordt in de huidige proefopstelling ontmoedigd en meer langs de ringbanen geleid.
Speciaal en uitsluitend over dit onderwerp organiseert het stadsbestuur een hoorzitting voor alle Lokeraars op 20 april e.k.
Wanneer vervolgens definitieve trajecten en herinrichtingen vastgelegd zijn, zullen de werken op de Markt starten in 2011.

nieuwbouw Academie Woord en Beeld

De Academie, die meer dan 1000 leerlingen telt, is gevestigd in Hof ter Beuken langs de Groendreef, en heeft dringend nood aan nieuwe, aangepaste accommodatie. De plannen daarvoor zijn gereed en wachten op uitvoering.

nieuw sport- en jeugdcomplex

Het nieuwe complex wordt opgetrokken aansluitend tussen het zwembad en de huidige sporthal. Daarin is ook een fuifzaal begrepen met een capaciteit voor ruim 1000 personen. De afwerking is voorzien tegen voorjaar 2012. Het complex Bergendries wordt met deze nieuwbouw overbodig en zal verkocht worden.

AZL krijgt nieuwe vleugel

Aan het Algemeen Ziekenhuis Lokeren wordt een nieuwe vleugel bijgebouwd. Tevens wordt de afdeling spoed verbouwd, o.a. om de toegankelijkheid te verbeteren. Investeringen hiervoor worden geschat op 10 miljoen euro.

renovatie van OCMW-woonzorgcentrum

In rusthuis Ter Duinen aan de Polderstraat zijn reeds enkele verdiepingen gerenoveerd. Ook de andere verdiepingen worden aangepakt. Afwerking is voorzien binnen de 3 jaar.


Daarnaast was er ook nieuws dat meer direct de plaatselijke inwoners van Spoele, Everslaar en Heiende kon interesseren:

verkeersplein N47-E17

Ter hoogte van de afrit E17 richting Lokeren, komt een zeer groot verkeersplein met onder meer een directe afslag naar de industrieterreinen E17/2, E17/3 (en later E17/4). Deze afrit zal evenwijdig met en vlak naast de E17 richting Gent lopen tot in het industriepark. De verkeersdruk van zowel personen- als zwaar vervoer zal daardoor grotendeels weggenomen worden uit de aangrenzende wijken. De Vlaamse regering heeft dit project voorzien in de begroting 2011.

uitbreiding school Spoele

De stad heeft gronden aangekocht bij de Stedelijke Basisschool Spoele, waar men hoogstnodig aan uitbreiding toe is. In eerste instantie gaat men daar containerklassen bijplaatsen.  Deze worden gerecupereerd van de school Staakte, waar de containers vervangen worden door nieuwbouw.

'De Griek' wordt verkaveld.

Het vroeger alom gekende Grieks restaurant in de Beekstraat werd in 2005 vernield door een zware brand en staat er sindsdien onveranderd bij. Nu blijkt er interesse te bestaan bij een privé-verkavelaar. Schepen Liebaut verzekerde dat te gepasten tijde de nodige bevragingen bij de buurtbewoners zullen plaatsvinden, met daaraan verbonden de mogelijkheid om bezwaar in te dienen. Alles zit momenteel echter nog in een prematuur stadium. Ovam zal hoogstwaarschijnlijk nog saneringswerken moeten uitvoeren (tientallen jaren geleden bevond zich hier een stortplaats voor huisvuil). Ook moet er nog duidelijkheid komen over de bijhorende vijver.

industrieterrein E17/4 gaat er komen

Jonge landbouwers uit het publiek maakten zich zorgen omdat een deel van hun gronden ingenomen gaan worden door het geplande Industrieterrein E17/4. Anderen waren van mening dat dergelijk industrieterrein er zelfs helemaal niet hoeft te komen. Burgemeester Anthuenis benadrukte echter dat Lokeren in het verleden veel arbeidsplaatsen in verouderde (vooral textiel-)industrie verloren heeft. Om de toekomstige tewerkstelling in Lokeren te garanderen acht het stadsbestuur het absoluut noodzakelijk om mettertijd de gronden vrij te maken, nodig voor inrichting van Industrieterrein E17/4. Daarover kan volgens de burgemeester geen twijfel bestaan. Getroffen landbouwers moeten volgens hem op basis van officiële schattingen een degelijke vergoeding ontvangen voor onteigende gronden en geleden bedrijfsschade. Zij moeten ook bijstand krijgen om te pogen plaatsvervangende gronden te verwerven.

Uit het publiek kwamen nog talrijke vragen over allerlei onderwerpen. Het was bijna op voorhand voorspelbaar dat het merendeel ging over de slechte staat van wegen, putten naast de weg, riolering, beschikbaarheid van aardgas, fietspaden, verkeersremmers, verkeersborden, overdreven snelheid, overlast door sluipverkeer, eenrichtingsverkeer, parkeerproblemen, onderhoud van beplanting enz...
Aan het schepencollege nu de taak om dit alles voldoende te relativeren. Wat bvb gezegd over de vraag vanuit een bepaalde straat om een strengere snelheidsbeperking in te voeren, terwijl blijkt dat het merendeel van de snelheidsovertredingen daar gepleegd worden door de bewoners van diezelfde straat!

Vooral voor schepen Mels werd het een drukke avond: hij is bevoegd voor openbare werken, verkeer e.d., en diende dus de meeste vragen te beantwoorden.
Nog vermeldenswaard: ook een wijkagent was ter plaatse, en beschikbaar om wensen, suggesties en vragen van de aanwezigen te beantwoorden. (jdw)

 

 

Lees ook:

LOKEREN. De Lokerse Feesten hebben ook op wielervlak een punt: er worden in deze week drie wedstrijden voor Elite zonder Contract /U23 georganiseerd die een 3-daagse vormen met een aparte...

LOKEREN.  Infrabel heeft een spelletjesboek ontwikkeld waarmee kinderen van de lagere school als spelenderwijs hun kennis rond spoorveiligheid kunnen aanvullen.  Het boek is een aanvulling op de...

LOKEREN. Maandag 13 januari werd op de wijk Spoele de eerste steen gemetseld voor de nieuwe stadsschool. Metselaar van dienst was burgemeester Filip Anthuenis, bijgestaan door Nina Van der Sypt,...

LOKEREN. In een recente uitbreidingsronde van Kind en Gezin (2010) kreeg Lokeren de mogelijkheid om de gesubsidieerde kinderopvang uit te breiden. Er werd gekozen voor een locatie in Spoele omdat...

SINT-NIKLAAS. Nu het OCMW op haar parkeerterrein in de Azalealaan gestart is met de buitenaanleg van het nieuwe woonzorgcentrum De Spoele, krijgt de bezoekersparking van het AZ Nikolaas een...

SINT-NIKLAAS. Bijna twee jaar na de eerstesteenlegging is het nieuwe woonzorgcentra De Spoele in de Lamstraat klaar. Of toch bijna. Nu de elektriciteitswerken klaar zijn, volgt de aankleding van...