Leerlingen Sint-Joris geven project mondelinge geschiedenis vorm
Leerlingen werden op pad gestuurd om interviews af te nemen met mensen die in de 2de helft van de 20e eeuw gewerkt hebben in typisch Wase beroepssectoren als polderlandbouw en scheepsbouw. Ook zogenaamde polderdoorkruisers kwamen aan bod. Dit resulteerde in 31 diepte-interviews met mensen die er toen bij betrokken waren op gebied van landbouw maar ook over de scheepsbouw. Gezien het succes wil ‘tij, in samenwerking met de Erfgoedcel Waasland en het Sint-Jorisinstituut, hier dit jaar nog een vervolg aan breien.
Nu ook weer zullen 27 leerlingen van het 5de jaar Moderne Talen - Wetenschappen en Wiskunde – Wetenschappen (van de titularissen Annemie Van Hoeve en Jan Van Brempt), op pad gaan om de laatste polderlandbouwers te interviewen. Ter voorbereiding werden ze op donderdag 4 februari een hele dag ondergedompeld in een waar "polderbad". Tijdens de voormiddag kregen ze in het lanbouwmuseum "De Schuur” van de familie Huyghe in de Lange Gaanweg, een inleiding in mondelinge geschiedenis en interviewtechnieken.
Daarnaast namen ze deel aan de verscheidene inleefactiviteiten, waarbij de "noeste polderarbeid" centraal zal staan. Jef Huyghe en Jerome De Ryck, spraken uit de praktijk en zo konden de studenten kennis maken met het trekken van een ploeg, vroeger en nu, het schoefelen, het wijmen binden. En ongelooflijk maar waar, stevige leerlingen mochten ‘als paarden’ de echte boerenkar zelf voorttrekken. De kar geladen met medestudenten én de leerkracht. Deze interactieve inleefactviteiten openden bij de leerlingen zeker andere perspectieven op de streek en de manier van werken vroeger.
De eeuwenoude polder van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde moet stilaan plaatsruimen voor een uitgestrekt overstromingsgebied met natuurinvulling. Via de "laatste getuigen” van zijn eeuwenlange landgebruik werd nu getracht om via een mondelinge geschiedenisproject, de rijke geschiedenis van deze polder te bewaren.
Er wordt een permanente link gelegd tussen het verleden als werkterrein van de polderwerkers en de toekomst als gecontroleerd overstromingsgebied GOG KBR. Het resultaat is een eerbetoon aan de voorouders die generaties lang gezwoegd hebben om de polders "in cultuur te brengen”. Maar nu begint er een nieuwe geschiedenis met het gecontroleerd overstromingsgebied, helemaal door de polders van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde. Met wandeling tot Kallebeek, busrit naar het sluizencomplex in Kruibeke, bezoek informatiecentrum GOG.
Op vrijdag 14 en zaterdag 15 mei zal het mondelinge geschiedenisproject een apotheose kennen op twee vertelavonden die zullen doorgaan in de CNR-loods te Rupelmonde. De polderverhalen zullen dan terug tot leven komen. Daarmee werd een belangrijk stuk erfgoed bewaard voor iedereen.(Rolf Duchamps)