Leerlingen Sint-Joris geven project mondelinge geschiedenis vorm

Image
De leerlingen kregen van Jef Huyghe uitleg over het wijmen plekken van vroeger.
BAZEL. Donderdag ging het Kruibeekse cultuurcollectief 'tij’ voor het tweede jaar op rij van start met een project mondelinge geschiedenis over de Groot-Kruibeekse landbouw. Opnieuw zal de nadruk liggen op het capteren van getuigenissen over landbouw in het verdwijnende poldergebied. Dit gebeurt met medewerking van het Sint-Joris-Instituut Bazel en de Erfgoedcel Waasland. Alles is gegroeid naar aanleiding van het project ’50 jaar Werk in het Waasland’ dat de Erfgoedcel Waasland in 2008-2009 opzette en een oproep deed naar verenigingen en middelbare scholen. In Kruibeke ging de jonge cultuurverenging ‘tij in op deze vraag en vond het Sint-Jorisinstituut bereid om hieraan mee te werken.

Leerlingen werden op pad gestuurd om interviews af te nemen met mensen die in de 2de helft van de 20e eeuw gewerkt hebben in typisch Wase beroepssectoren als polderlandbouw en scheepsbouw. Ook zogenaamde polderdoorkruisers kwamen aan bod. Dit resulteerde in 31 diepte-interviews met mensen die er toen bij betrokken waren op gebied van landbouw maar ook over de scheepsbouw. Gezien het succes wil ‘tij, in samenwerking met de Erfgoedcel Waasland en het Sint-Jorisinstituut, hier dit jaar nog een vervolg aan breien.

Nu ook weer zullen 27 leerlingen van het 5de jaar Moderne Talen - Wetenschappen en Wiskunde – Wetenschappen (van de titularissen Annemie Van Hoeve en Jan Van Brempt), op pad gaan om de laatste polderlandbouwers te interviewen. Ter voorbereiding werden ze op donderdag 4 februari een hele dag ondergedompeld in een waar "polderbad". Tijdens de voormiddag kregen ze in het lanbouwmuseum "De Schuur” van de familie Huyghe in de Lange Gaanweg, een inleiding in mondelinge geschiedenis en interviewtechnieken.

Image
Hoe vroeger werd geploegd werd gedemonstreerd. Maar ook de moderne machines kregen een beurt.

Daarnaast namen ze deel aan de verscheidene inleefactiviteiten, waarbij de "noeste polderarbeid" centraal zal staan. Jef Huyghe en Jerome De Ryck, spraken uit de praktijk en zo konden de studenten kennis maken met het trekken van een ploeg, vroeger en nu, het schoefelen, het wijmen binden. En ongelooflijk maar waar, stevige leerlingen mochten ‘als paarden’ de echte boerenkar zelf voorttrekken. De kar geladen met medestudenten én de leerkracht. Deze interactieve inleefactviteiten openden bij de leerlingen zeker andere perspectieven op de streek en de manier van werken vroeger. 
 

Image
De leerlingen mochten zelf voor paard spelen en de echte boerenkar, geladen met klasgenoten én de leerkracht, voorttrekken in de Lange Gaanweg.
In de namiddag stond een begeleide polderwandeling tot aan Kallebeek centraal en konden de leerlingen via grondboringen kennismaken met de verschillende bodems die in de polder voorkomen. Ook een bezoek aan het nieuwe sluizencomplex aan de Scheldelei en de infokeet van het GOGKBR stond op het programma. Onderweg werd informatie verschaft over polderlandbouw, oude plaatsnamen en de nieuwe inrichting van het gebied.

De eeuwenoude polder van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde moet stilaan plaatsruimen voor een uitgestrekt overstromingsgebied met natuurinvulling. Via de "laatste getuigen” van zijn eeuwenlange landgebruik werd nu getracht om via een mondelinge geschiedenisproject, de rijke geschiedenis van deze polder te bewaren.

Er wordt een permanente link gelegd tussen het verleden als werkterrein van de polderwerkers en de toekomst als gecontroleerd overstromingsgebied GOG KBR. Het resultaat is een eerbetoon aan de voorouders die generaties lang gezwoegd hebben om de polders "in cultuur te brengen”. Maar nu begint er een nieuwe geschiedenis met het gecontroleerd overstromingsgebied, helemaal door de polders van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde. Met wandeling tot Kallebeek, busrit naar het sluizencomplex in Kruibeke, bezoek informatiecentrum GOG.

Image
Museumbaas Huyghe en de wijmen.

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 mei zal het mondelinge geschiedenisproject een apotheose kennen op twee vertelavonden die zullen doorgaan in de CNR-loods te Rupelmonde. De polderverhalen zullen dan terug tot leven komen. Daarmee werd een belangrijk stuk erfgoed bewaard voor iedereen.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Stijn en zijn moeder na de zege.HAMME. Als er onder de zon een renner koerst die een overwinning zo hard verdient, dan is het toch wel Stijn Mettepenningen. Hij won zowaar een massaspurt in...

Vandaag, donderdag 14 februari, is het Valentijnsdag. Niet alleen privedetectives zullen het druk hebben vandaag, ook bloemisten zullen hun werk hebben. Op deze dag der geliefden doen veel mensen...

REGIO. Valentijn is er en er wordt weer gedacht aan dingen waarmee de partner kan worden verrast. Dat is zo elk jaar. Maar bij tuinadvies.be hebben ze eens nagegaan waarmee de ene de andere een...

WAASLAND. In de Franstalige tak van de KBWB werd in Marche de 2de wedstrijd gereden in het kader van de FCWB-cup 2005. Er werd een prachtige omloop aangeboden, echt MTB-waardig met enkele moeilijke...

Schepen Stijn Bogaert die op heel wat erfgoedwaarden in het kasteel Wissekerke wees bij de voorstelling van WODE van de Erfgoedcel Waasland.KRUIBEKE. Ter gelegenheid van de voorstelling van het...

KRUIBEKE. Kruibekenaar Stijn Bogaert gaat een jobwissel doorvoeren. Vanaf augustus zal hij als provinciaal vrijgesteld van KAJ Oost-Vlaanderen dagelijks paraat staan om in de bres te springen voor...