"Burcht en Zwijndrecht Toentertijd" wordt schitterend retro-boek

Image
Terug in de tijd: de Verbrandendijk Zwjndrecht van aan de Suikerdijkstraat richting centrum.
ZWIJNDRECHT/BURCHT. De werkgroep Cultureel Archief is letterlijk en figuurlijk geschiedenis aan het schrijven! Hij brengt immers een boek uit dat is geschreven en samengesteld vanuit de 'Gazette van Beveren-Waas', een nieuws- en annoncenblad dat van 1885 tot 1968 in Beveren elke zaterdag verscheen maar ook gericht was naar het ganse kanton met de gemeenten Burcht, Calloo, Doel, Kieldrecht, Melsele, Verrebroeck en Zwijndrecht.

 

En wat hebben de leden van de Werkgroep 'Cultureel Atrchief' nu gedaan? Gedurende vele voormiddagen zijn ze naar het Rijksarchief van Beveren getrokken om er de meest interessante berichten te noteren die de voorbije eeuw in de Gazette verschenen. In het boek 'Burcht en Zwijndrecht Toentertijd' brengen de leden, die uit de Bibliotheek - en Cultuurraad komen, een boeiend relaas van feiten en gebeurtenissen.

 

Het boek kon tot stand komen door de steun van het gemeentebestuur. Het zal 12,5 euro kosten maar wie nog voor vrijdag 15 augustus een exemplaar bestelt moet maar 10 euro betalen. Bovendien wordt zijn naam in het boek gepubliceerd. Bestellen kan aan de vrijetijdsbalie in het AC, aan het Binnenplein. De voorstelling van het boek is voorzien op vrijdag 10 oktober bij de start van de bibliotheek.

 

Het Cultureel Archief is een werkgroep van de Zwijndrechtse Cultuurraad. Zij zijn reeds enkele jaren bezig met het opzoeken van krantenknipsels die over Zwijndrecht verschenen zijn. Het is tijdens deze zoektocht dat zij op de 'Gazet van Beveren' gestoten zijn, ongeveer vijf jaar geleden. Algauw speelden ze met het idee om deze artikels te bundelen, zoals ook iemand dat voor Beveren reeds gedaan had. Alleen was het lang onduidelijk hoe ze dit gingen uitbrengen en waar de middelen vandaan te halen.

 

Image
Toen de Broedersschool aan de kerk van Burcht, nog een 'schoon' gebouw was.
Ook de omstandigheden waarin ze moesten werken waren niet eenvoudig. Zo moest in het begin alles overgeschreven worden want fotokopies maken was niet toegestaan. De komst van een laptop heeft gelukkig alles kunnen versnellen. In 2007 is er dan besloten om er een echt boek van te maken. De verkoop en een projecttoelage van de gemeente, moeten de kosten kunnen dekken. De lay-out werd door de cultuurdienst gedaan.

 

De grote verdiensten gaan zeker naar de spilfiguren van de werkgroep met ervaren heren zoals Julien Tahon, René Bolsens en Bernard Van Assche. Zij werden bijgestaan door enkele vrijwilligers. In het Rijksarchief zijn de meester nummers van de 'Gazette van Beveren' wel aanwezig maar uit de beginperiode ontbreken er wel verscheidene. Het was natuurlijk een gazet voor Beveren maar ook de andere gemeenten kwamen aan bod. Het aandeel van Burcht en Zwijndrecht in de krant hing echt af van de correspondent. Zo werd er in de jaren '20 en '30 veel geschreven maar na WO II verminderde dit sterk.


De namen van de verslaggevers werden vaak niet bij de artikels vermeld. Af en toe kwamen er enkele namen in voor, maar dan meestal pseudoniemen. De gazet werd uitgegeven door drukker Strybol die een winkel had vooraan in de Vrasenestraat. Maar bij het opzoeken van Zwijndrechtse gegevens werd met de nakomelingen van die familie geen contact gezocht.

 

Het 'Gazetje van Beveren' zoals het in die gemeente werd genoemd, bracht heel wat verslagen van activiteiten. Voor het boek 'Burcht en Zwijndrecht Toentertijd' ligt de nadruk toch wel vooral op het ontspanningsleven met toneel en muziek. Ook misdaden, ongelukken en rampen zijn een vast thema. Verder ook politieke kwesties  zoals de grenswijziging, de oeververbinding en feestelijkheden zoals 100-jarigen, nieuwe pastoors, burgemeesters, gebouwen....
 

Image
Het centrum van Burcht met de Dorpsstraat richting Kaaiplein.
De teksten worden ook opgefleurd door enkele reclameberichten. In de bijlagen vinden we o.a. een lijst van de herbergen die in de gazet verschenen, de herkomst van de naam smoutpot, woordverklaringen... Het boek zal 306 bladzijden tellen, wat meer is dan aanvankelijk gedacht. De illustraties komen niet uit de gazet, het was moeilijk om deze te reproduceren. De meeste komen uit het archief van de gemeente en enkele uit privé-collecties.Het boek wordt uitgegeven op het formaat 24 x 17 cm en wordt gelijmd afgewerkt.

 

De werkgroep heeft alvast een bijdrage geleverd om het verleden van Burcht en Zwijndrecht in stand te houden. En een belangrijk gegeven daarbij was toch dat dit erfgoed toegankelijk werd gemaakt voor het grote publiek.

 

Enkele zeer bijzondere mijlpalen in de geschiedenis komen zeker aan bod: zo zijn bijvoorbeeld de kar en het paard vervangen door de auto, het gaslicht door elektriciteit, modder- en kasseiwegen door asfalt. Ook gebruiken zoals de plechtige inhuldigingen van pastoors, burgemeesters en honderdjarigen hebben een ander karakter gekregen.
'Burcht en Zwijndrecht Toentertijd' is zeker een aanrader en er moet niet getwijfeld worden om het boek te bestellen! (Rolf Duchamps)