2010 wordt Verheyenjaar in Verrebroek

Image
Borstbeeld van de beroemde anatoom en Verrebroekenaar Philip Verheyen
VERREBROEK. In 2010 wordt duidelijk waar de inwoners van Verrebroek hun koosnaam 'de Flippen' aan te danken hebben. 'De Flippen', een spotnaam voor de ene, een eretitel voor de ander. Maar de naam is te danken aan de beroemdste inwoner aller tijden van Verrebroek: Philip Verheyen. Driehonderd jaar na zijn dood lijkt de beroemde anatoom springlevend.

Een werkgroep van Verheyen-kenners zal in 2010 verschillende activiteiten organiseren om de mens en wetenschapper Philip Verheyen te herdenken. Zo komen er onder meer een biografische film, lezing, tentoonstelling en een opfrissing van het Verheyenwandelpad. De plaatselijke scholen worden actief bij het Verheyenjaar betrokken om de kennis rond Verrebroeks bekendste inwoners niet verloren te laten gaan. De werkgroep krijgt daarbij de steun van de gemeente Beveren, Erfgoedcel Waasland, de Vlaamse Gemeenschap en tal van heemkundige en oudheidkundige kringen.

Wie was Philip Verheyen?

Philippus Verheyen werd op 23 april 1648 geboren op een boerderijtje langs de Verrebroekse kant van de huidige Bloempotstraat op de grens met Meerdonk. Dit grensgeval zorgde in de loop van de geschiedenis al meermaals voor discussies en baldadigheden. Net zoals dat wel meer gebeurt, wordt het talent van de jonge Verheyen als bij toeval ontdekt door toenmalig pastoor Joannes Jaspars als die hoort hoe Verheyen de preken van de pastoor, compleet met gebaren, naverteld aan het aan de knechten en meiden op de hoeve. Althans dat wil de overlevering.

Hij start z'n studies als hij 24 jaar is. Vijf jaar later verliest hij een been door koudvuur, in de regio 'het vier' genoemd. Dat werd destijds als een straf van God aanzien waardoor Verheyen geen priester meer kan worden. Philip Verheyen besluit dan om geneeskunde te studeren in Leuven. Op z'n 33ste studeert hij af als licentiaat in de medicijnen. Daarna bekwaamt hij zich verder in de ontleedkunst om op z'n 35ste Doctor in de medicijnen te worden. Datzelfde jaar trouwt hij met Anne-Maria Vandenseype die zes jaar later zou overlijden. Verheyen hertrouwt in 1693 met Philippina van Goedenhuyzen die hem zeven kinderen schenkt, waarvan er slechts twee de volwassen leeftijd bereiken. Op 28 januari 1710 overlijdt Verheyen aan hoge koorts.

In z'n leven publiceerde Verheyen 21 uitgaven in 8 Europese steden. Het boek 'Corporis Humani Anatomiae' (Ontleedkundige beschrijving van het menselijk lichaam) blijft generaties lang hét handboek voor universiteitsstudenten in heel Europa. Ook de zogenaamde sterretjes van Verheynen zijn nu nog gekend in de medische wereld.

Verheyen blijft springlevend

Philip Verheyen is in de loop der tijden verschillende keren gevierd. In 1677 wordt hij in Sint-Niklaas als een koning onthaald nadat hij als eerste Waaslander na een kamp met 700 deelnemers wordt uitgeroepen tot 'Primus in de wijsbegeerte'. Bij de stichting van de Oudheidkundige Kring van het Land van Waas in 1862 wordt hij opnieuw op een voetstuk geplaatst. Dan is het wachten tot 12 juni 1910 wanneer Verrebroek de 200ste verjaardag van het overlijden van Verheyen herdenkt. In 1948 wordt zijn 300ste verjaardag gevierd. Nu, 62 jaar later, op de 300ste verjaardag van z'n heengaan, herdenkt Verrebroek Verheyen opnieuw.

Image
De 'Werkgroep Verheyen 2010' naast een pentekening uit 1948, getekend door Georges Van Bogaert.

Verheyenjaar 2010

Verrebroek is voor eeuwig verbonden aan de figuur Philip Verheyen. Ze hebben immers hun bijnaam 'de Flippen' aan hem te danken. Gedurende 2010 worden verschillende activiteiten rond de figuur Verheyen georganiseerd. De werkgroep die het Verheyenjaar organiseert, is nog op zoek naar fotomateriaal van eerdere vieringen van Philip Verheyen. Wie fotomateriaal tijdelijk ter beschikking wil stellen, kan contact opnemen met Gerda Moorthamers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De foto's worden ingescand en daarna terugbezorgd.

De kalender met Verheyen-activiteiten zullen wij tijdig publiceren in onze Uit-Kalender Beveren. (mb)

 

 

Lees ook:

VERREBROEK. Het is ondertussen al algemeen bekend dat de gemeente in 2010 in feeststemming is rond de Verrebroekse figuur van dokter Philip Verheyen. Het werd een Verheyenjaar omdat het nu 300 jaar...

Verrebroek herdenkt de 300ste sterfdag van Philip Verheyen.VERREBROEK. De Verrebroekse Flippen eren dit weekend hun beroemde dorpsgenoot Philip Verheyen. De bekende anatoom werd geboren in 1648 en...