Project ijvert voor gezonde boterhamdoos

REGIO. Samen met de gemeenten Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht, Hamme, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster ontwikkelde Gezondheidsmakers ‘Bijtje Gezond’, een toolbox die ouders moet aanzetten om hun kinderen een gezonde, voedzame en betaalbare lunch mee te geven.
Amper 8 procent van de kinderen eet dagelijks voldoende groenten en fruit. In scholen, kinderopvang en jeugdverenigingen duiken steeds vaker ongezonde of zelfs lege lunchboxen op. Om die trend om te buigen lanceert Gezondheidsmakers het project Bijtje Gezond om ouders aan te zetten een voedzame en betaalbare lunch samen te stellen. "Het is schrijnend om te zien hoeveel kinderen met een lege of ongezonde lunchbox naar school komen. We konden niet langer aan de zijlijn staan en wilden ouders en professionals ondersteunen met een zeer praktische, toegankelijke methode", zegt Kjani Verbeke, diëtiste en gezondheidspromotor bij Gezondheidsmakers. De toolbox moet het denkpatroon van ouders van kinderen tussen 6 en 12 jaar aanpassen maar het doelpubliek van de toolbox bestaat uit scholen, wijkgezondheidscentra, CLB’s, lokale besturen, Huizen van het Kind, buitenschoolse kinderopvang, speelpleinwerkingen en jeugdverenigingen.
Voor de ontwikkeling van de toolbox werkt Gezondheidsmakers samen met de gemeenten Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht, Hamme, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster. Deze gemeenten zullen in 2025 samen met Gezondheidsmakers workshops organiseren om professionals te trainen in het gebruik van de toolbox. Na de sessies kunnen zij zelf aan de slag met ouders. "Bijtje Gezond biedt een praktische en toegankelijke manier om ouders te helpen bij het maken van gezondere keuzes voor de lunch en tussendoortjes van hun kinderen. Het is geen lijst met do's en don'ts, maar een tool die ouders uitnodigt om samen na te denken over haalbare aanpassingen.", zegt Eva Késenne, lesgever bij Ligo Waas en Dender.

Hoe werkt dit nu allemaal? Wel, Bijtje Gezond volgt de swap-it-methode, waarbij ongezonde voeding wordt vervangen door een gezond(er) alternatief. Een grote lunchbox wordt gevuld met voedingsmiddelenkaartjes in drie categorieën: groen (voedzaam), oranje (minder voedzaam) en rood (niet voedzaam). Om op die manier leren ouders ongezonde voeding herkennen. (mb, foto’s: © Gezondheidsmakers)