Kies voor Europese alternatieven

REGIO. We gebruiken met z’n allen heel wat Amerikaanse software als WhatsApp, Gmail, DropBox. Gezien de huidige Amerikaanse politieke situatie en vrees voor de veiligheid van hun data willen heel wat mensen overstappen op Europese alternatieven. We proberen je daarbij op weg te helpen.
Google Chrome en Microsoft Edge zijn browsers waarmee je websites op het internet bezoekt. Wie daarvoor een Europees alternatief kiest, kan overwegen om over te stappen op programma’s Vivaldi en Opera, beiden afkomstig uit Noorwegen. Vivaldi is, net als z’n Amerikaanse tegenhangers, gebaseerd op Chromium. Naast een browser heeft Vivaldi ook een mailprogramma, RSS-lezer en VPN-client aan boord. Ook Opera komt met extra features zoals een VPN-client en integratie van sociale media. Meer informatie is te vinden op vivaldi.com en opera.com.
Wil je een alternatief voor WhatsApp kan je overwegen om over te stappen op het Zwitserse Threema, dat volledige privacy garandeert, in tegenstelling tot WhatsApp. De gesprekken zelf zijn bij WhatsApp versleuteld maar het bedrijf houdt wel bij met je wie gesprekken voert. Meer informatie over Threema vind je op threema.ch. Een andere Europese instant messaging client die het overwegen waard is, is het Zwitserse Teleguard. Meer informatie hierover vind je op teleguard.com.
Lees je je emails op je computer, vormt het Tsjechische emClient een mooi alternatief voor de meer gekende Outlook Client. Het programma maakt zonder problemen verbinding met alle gekende emailproviders. Bovendien is het gratis voor persoonlijk gebruikt. Meer informatie vind je op emclient.com. Zoals eerder gezegd heeft ook Vivaldi een emailprogramma aan boord. Ook het Nederlandse StartMail is de moeite waar om te overwegen: startmail.com. Het Nederlandse bedrijf bewaart je data op eigen servers in Nederland. Daarnaast heeft het bedrijf met Startpage ook een waardig alternatief voor de Google-zoekmachine in de portefeuille. Bekijk ook eens het Zwitserse Proton, bereikbaar via proton.me, als alternatief voor gmail en outlook/hotmail. Er is een gratis abonnement en wie een betalend abonnement neemt, kan dan ook een pc-client installeren. Tot slot brengen we het Duitse Tuta onder de aandacht, een mailservice die naar eigen zeggen mails niet traceert. Je vindt er meer over op tuta.com.
Wie graag op sociale media vertoeft maar geen zin meer heeft in X of Instagram, kan volgende alternatieven proberen: het Duitse Mastodont (mastodon.social) als alternatief voor X en Pixelfed (pixelfed.org) voor Instagram. Beide platformen geven je de keuze om via een Europese server te verbinden.
Wissel je wel eens bestanden uit met familie en vrienden of wens je gewoon een backup? Dat kan je je bestanden op Europese platformen als het Nederlandse TransIP, het Zwitserse pCloud of het Duitse NextCloud neerzetten.
Voor vertalingen doen we wel eens beroep op Google Translate. Probeer in plaats daarvan eens het Duitse DeepL (deepl.com).
Wil je nog meer Europese alternatieven, raadpleeg dan de website european-alternatives.eu. (mb, foto: © Unlimphoto)