Brandweer schiet Sinterklaas ter hulp

Image
Sinterklaas moest de hulp van de brandweer inroepen.
KRUIBEKE. Vrijdagmorgen kwam in de Reynaertschool in de Kattestraat de Sint op bezoek. Ook de kinderen van de basisschool Leefschool de Wollewei uit Haasdonk waren present in de feestzaal. Meerdere ouders en zelfs grootouders, hadden er aan gehouden het feest bij te wonen. De komst van de Sint zat in een spannend toneel verwerkt dat nog eens terug verwees naar het Sintgebeuren van 2008 toen de Kindervriend met een helikopter landde op de speelplaats van de Reynaertschool.  De centrale figuur was toen Pipo Filipo. Pipo was er dit keer niet bij maar zijn zus Pipo Linny kwam nu op bezoek.

Het feest werd ingeleid door Directrice Martine Goossens en dat kaderde in het scenario van de toneelvoorstelling. De directrice sprak al haar kwaliteiten aan van verteller, animator en zangeres. Onmiddellijk kreeg ze de ganse zaal op haar hand. Omdat de Sint het zingen van zijn liedjes liefst van al hoort en omdat hij had gezegd dat veel zingen, veel cadeautjes betekende, zette Martine de wereldhit 'Zie ginds komt de stoomboot...' in. Ongelooflijk, van de kleinste kleuter tot de oudste grootouder, ze zongen allemaal mee.

Image
Directrice Martine sleurt de indringster Pipo Linny op het podium.
Verrassing alom toen bij het oefenen van het ‘welkomslied’ voor de Sint, er plots iemand begon te jodelen. Er werd gezocht wie dat zo onverwacht deed, Bodyguard Rudy, haalde tenslotte helemaal achteraan in de zaal een vinnig meisje uit een hoek. Zij was de jodelaarster en werd door Rudy afgeleverd aan het podium. Het was niemand minder dan Pipo Linny, de zus van Pipo Filipo, de superster van vorig jaar.

Linny kon jodelen maar directrice Martine vond dat haar kinderen dat ook goed konden. En met zijn allen probeerden ze het. In de feestzaal van de Reynaertschool werd nog nooit zo gejodeld als nu op vrijdag 5 december. Linny wilde ook een liedje zingen met de kinderen maar dat liep verkeerd af, ze kende de tekst niet en zingen kon ze ook niet. Alleen jodelen.

Image
Alle kinderen luisterden in de zaal naar wat er gebeurd was.

Image
Het was raar om zien, een Sinterklaas die binnen komt zonder zwarte Pieten.
Nadat gans de zaal met de ‘Pietenmacarena’ kon mee bewegen en uit de bol gaan, werd eindelijk de Sint binnen geleid. Die was kluit alleen, geen Pieten bij hem. Vandaar dat hij er ook niet graag bij was. Dat hij vies gezind was kon gelukkig niemand zien want heel veel wit haar en baard stopte negentig procent van zijn gelaat. Maar hij zei het wel: "Mijn Pieten zitten op het dak en ze durven er niet meer af. Wat kunnen we daar aan doen?" De directrice dacht aan een ladder en de Sint aan toveren. Maar over toveren moest je niet spreken bij juffrouw Martine, daar was in het verleden al veel te veel met mis gelopen. Toen stelde Sint voor om de brandweer te bellen.

Image
Sinterklaas vraagt hulp aan de brandweermannen.
Terwijl de directrice naar de Kruibeekse brandweer telefoneerde, bleef de Sint daar staan jammeren: "Dat heb ik nog nooit meegemaakt, dat mijn zwarte Pieten niet van het dak durven. Zelfs van een ladder durven ze niet meer. Als de brandweer hen helpt, dan krijgen ze van mij nog een mooi geschenk."
De brandweer beloofde dat er onmiddellijk een ladderwagen zou gestuurd worden. De Kruibeekse brandweer, geloofd voor hun snel uitrukken, was op minder dan vijf minuten ter plaatse. Ondertussen stonden alle kinderen al op de speelplaats en keken naar de twee zwarte pieten op het dak van de school. De ene stond nog op een ladder waarmee naar een nog hoger dak kon worden gestapt. Maar hij durfde er niet meer af. Wat een situatie!

Met loeiende sirenes reed de brandweerwagen de Reynaertschool in de Kattestraat binnen. Gejuich bij de kinderen, attractie bij de ouderen. De brandweermannen sprongen uit de wagen en begonnen onmiddellijk de brandladder los te maken. Sinterklaas stond bij hen en hij wilde persoonlijk in de laadbak mee naar boven om zijn knechten te gaan verlossen.

Image
Sinterklaas stapt in de laadbak om naar zijn Pieten gebracht te worden.
 Alles verliep vlot en de Sint bracht eerst één knecht mee en de tweede kon daarna door een brandweerman van het dak geplukt worden waar ook bodyguard Rudy al was opgeklommen en ook als extraatje eens mee mocht via een heuse brandweerladder.

De Sint was erg dankbaar en samen met alle kinderen en twee zwarte Pieten trok hij weer naar de feestzaal. Terug binnen in de zaal durfde de hoofdpiet zelfs het podium niet op. De oorzaak werd gevonden, Pipo Linny had het toverboek van de school gepikt en daar de spreuk uitgehaald om hoogtevrees te krijgen. Ze moest alles opbiechten en de schooldirectie zocht terug een toverspreuk om de hoofdpiet van zijn hoogtevrees af te helpen.

Image
De Sint hangt boven de hoofden van de kinderen, op weg naar zijn Pieten

Image
Piet is van het dak gehaald en stapt uit.

Zo kwam alles nog goed en kon de Sint toch nog samen met zijn hoofdpiet op stap dit weekend, om iedereen zijn speelgoed te bezorgen. Met bijzondere dank ook aan het sympathieke brandweerkorps van Kruibeke. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

'Sint in de piste' is een groot succes. Alle voorstellingen waren in mum van tijd uitverkocht. SINT-NIKLAAS. Het evenement ‘Sint in de Piste’ is een groot succes. De tickets voor de...

SINT-NIKLAAS. In het weekend van 21 november strijkt de circustent van Herman Renz neer op de Grote Markt van Sint-Niklaas. In die tent krijgen kinderen 'Sint in de Piste' te zien, een...

Sint-Niklaas raakt opnieuw in de ban van Sint-Nicolaas of Sinterklaas.SINT-NIKLAAS. Vanaf morgen, donderdag 12 november, is ballonstad opnieuw 'stad van de Sint'. De kindervriend regeert tot...

De gebruiken rond Sinterklaas en Stin-Maarten behoren nu officieel tot ons erfgoed.REGIO. De gebruiken rond Sinterklaas en Sint-Maarten worden opgenomen in de inventaris van het Immaterieel...

SINT-NIKLAAS. Gisteren, zondag 16 november, deed Sinterklaas z'n intrede in z'n lievelingsstad Sint-Niklaas. Helaas was z'n paard ziek en kwam de heilige man dan maar per olifant naar de...

SINT-NIKLAAS / WAASLAND. Wanneer dinsdag Sint-Maarten voorbij zal gerend zijn, komt Sinterklaas er aan op zijn schimmel. Vanaf 12 november zal hij dan ook in 'zijn' stad verblijven....