Gebruiken Sinterklaas en Sint-Maarten voortaan erfgoed
Immateriaal erfgoed is niet tastbaar erfgoed zoals tradities, feesten, muziek of verhalen. Een traditie wordt pas opgenomen in de lijst na een aanvraag. Erfgoedcel Waasland, diende samen met het Sint-Nicolaasgenootschap, het Sint-Maartenscomité uit Beveren, Toerisme Waasland, de gemeente Beveren en de stad Sint-Niklaas eind maart een dossier over de gebruiken rond Sinterklaas en Sint-Maarten in. Vlaams minister van Cultuur bert Anciaux besliste eerder deze week de gebruiken op te nemen als cultureel erfgoed.
"Mede dankzij het Sint-Nicolaasgenootschap is de kennis over de gebruiken en het enthousiasme rond de figuur van Sinterklaas in de regio erg groot. Dankzij inspanningen van alle partners konden we op korte termijn een dossier samenstellen. We zijn erg blij dat de tradities van Sinterklaas en Sint-Maarten in de Vlaamse lijst opgenomen zijn. In de toekomst zullen we kijken of er samenwerking mogelijk is met andere landen waar de traditie van Sinterklaas en Sint-Maarten voorkomt en zullen we samen met onze partners de kennis over en de documentering van de gebruiken verder uitbreiden.", aldus Ode De Zutter, coördinator van de Erfgoedcel Waasland. Op termijn maken deze tradities kans opgenomen te worden op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed.
Naast de tradities rond Sinterklaas en Sint-Maarten zijn ook de aanvragen van het Ros Beiaardommegang van Dendermonde, de Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten in Hasselt en de Garnaalvisserij te paard uit Oostduinkerke goedgekeurd. (mb)