Stad van de Sint is er klaar voor!

ImageSINT-NIKLAAS / WAASLAND. Wanneer dinsdag Sint-Maarten voorbij zal gerend zijn, komt Sinterklaas er aan op zijn schimmel. Vanaf 12 november zal hij dan ook in 'zijn' stad verblijven. "Zijn eigen stad", zoals het stadsbestuur dat zegt. Tot 6 december blijft hij er de centrale figuur in zeer veel activiteiten. Burgemeester Freddy Willockx, is bijzonder fier omdat er geen enkele andere stad is die zich zó kan associëren met de Sint. "We moeten naar de toekomst toe, de band met de stad nog meer versterken", zegt hij.

De burgemeester heeft gelijk. Sint-Niklaas als Sinterklaasstad, verovert stilaan Vlaanderen. Het 'Huis van de Sint' in de Salons van Schone Kunsten in de Stationsstraat kreeg vorig jaar al 20.000 bezoekers. Veel meer mogen er dat niet meer zijn of het loopt fout met de begeleidingsmogelijkheden. Maar er is natuurlijk veel meer te beleven waar, zeker weten, duizenden kinderen naartoe zullen komen. Het sinterklaasgebeuren is dan ook een ideale promotie voor de stad.

Burgemeester Willockx heeft toch nog een droom die hij graag in vervulling wil zien gaan. Een droom die eigenlijk uit een onverwachte hoek komt. Hij wil dat VTM en VRT allebei samenwerken met de stad rond het Sinterklaasgebeuren. Voort 2009 wil hij dat proberen te verwezenlijken en daartoe zal hij gaan onderhandelen op het hoogste niveau. Het Sint-Niklase Sinterklaasgebeuren op beide zenders in de kijker. Zo gek idee is het niet want het Sinterklaasfeest is zowat hét kinderfeest bij uitstek dat zo goed als overal in Vlaanderen wordt gevierd. Het mooiste moment valt natuurlijk in de nacht van 5 op 6 december, wanneer Sinterklaas en zijn trouwe helper Zwarte Piet, ongezien via de schouw hun geschenken tot in de huiskamers bij de kinderen brengen.

Image
De afgevaardigden van stad, organisatie en sponsors aan en op het bed van de Sint. Staande in het midden burgemeester Willlockx en Lieven Dehandschutter van het Sint-Nicolaasgenootschap. Op het bed schepenen Wouter Van Bellingen (l) en Lieve Van Daele (r)

Huis van de Sint

Image
Een hoekje in een speelgoedkamer in het Huis van de Sint.
Het 'Huis van de Sint' staat uiteraard in zijn eigen stad Sint-Niklaas, nl. in de Stationsstraat 85. Een bezoek aan het Huis geeft je een unieke kijk op het dagelijks leven van Sinterklaas. Op de 2de verdieping zijn een tiental kamers door hem in gebruik. De kinderen kunnen zien waar hij slaapt en horen ook wanneer hij gaat eten. Heeft hij een ligbad of een douche? Kijkt hij ’s avonds naar tv? Draagt hij dan een kamerjas? Wonen ook al die Zwarte Pieten daar? Na zijn aankomst in Sint-Niklaas, op zondag 16 november, is Sinterklaas ook zelf regelmatig aanwezig in zijn Huis.

Image
Een beeld van de Zwarte Pietenkamer.
Het Huis van de Sint heeft ook voor volwassen een en ander in petto. Het Sint-Nicolaasgenootschap en ‘het Huis’ slaan door tijd en ruimte een brug naar enkele plaatsen in Europa die nauw met de figuur van de Heilige Nicolaas zijn verbonden. Vorig jaar ging aandacht naar de Italiaanse stad Bari, waar de Heilige Nicolaas begraven ligt. Nu staat de Nicolaasstad Amsterdam in de kijker. De keuze werd mede gestuurd door het feit dat zopas in het Amsterdamse museum Ons' Lieve Heer op Solder de heruitgave van het standaardwerk ‘Sint-Nicolaasliederen’ van Henk Van Benthem wordt gepresenteerd. Het feit dat Amsterdam in 2008 zijn zeventigste intocht houdt en dat Amsterdam dit jaar de titel ‘Wereldboekenstad’ draagt, is mooi meegenomen. Voor 2009 worden de Franse steden Troyes en Saint-Nicolas De Port gewikt en gewogen.

Image
De badkamer van de Sint in zijn huis in de Stationsstraat.
Op woensdag 12 november om 20 uur is Henk van Benthem dan ook te gast in het Huis van de Sint. Zeventien jaar na de uitgave van zijn boek ‘Sint-Nicolaasliederen’ brengt deze docent muziektheorie aan het conservatorium van Amsterdam een grondig herwerkte en uitbundig geïllustreerde editie met nog meer kerkelijke sequensen, snaakse liefdesliedjes, volksliederen en kinderliederen. Na een interview met de auteur volgt een hoogstaand vocaal concert gebaseerd op de inhoud van het boek; het wordt een speurtocht naar Nicolaas door de eeuwen heen. Voor de samenstelling van zijn ensemble put Henk van Benthem woensdagavond uit de hoogste jaren van het Amsterdamse Conservatorium. De luisteraars zullen tijdens het optreden veel oude bekenden tegenkomen, soms in een onverwachte gedaante. De openingsavond op 12 november van het Huis van de Sint 2008, wordt afgerond met samenzang! De NMBS heeft verrassingsprijs klaar.

Image
Een kamer waarin aan kunst kan gedaan worden.
Het Huis van de Sint opent de deuren op woensdag 12 november. Het kan dan tot zaterdag 6 december vrij bezocht worden op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 16 uur tot 1u30, op woensdag van 14 uur tot 17u30, op zaterdag en zondag van 10 uur tot 17u30.

Groepen tot max. 25 personen kunnen ook een geleid bezoek aanvragen. Een geleid bezoek kost 1 euro persoon, duurt ongeveer 50 minuten, staat open voor kinderen vanaf 4 jaar en is mogelijk op woensdag van 14u tot 17u30, op zaterdag en zondag van 10u tot 17u30. Inschrijven kan op het telefoonnummer 03/760 37 54.

Sint-Niklaas, stad van de Sint, biedt een grote waaier aan activiteiten. U vindt ze terug in onze Uit-Kalender voor Sint-Niklaas. (rd/mb)

 

 

Lees ook:

Sinterklaas arriveert op de Grote Markt van Sint-Niklaas.SINT-NIKLAAS. Ondanks het wisselvallige weer kwam zondagmiddag toch een massa ouders met kindjes opdagen voor de 'Dag van de Sint'....

'Sint in de piste' is een groot succes. Alle voorstellingen waren in mum van tijd uitverkocht. SINT-NIKLAAS. Het evenement ‘Sint in de Piste’ is een groot succes. De tickets voor de...

SINT-NIKLAAS. In het weekend van 21 november strijkt de circustent van Herman Renz neer op de Grote Markt van Sint-Niklaas. In die tent krijgen kinderen 'Sint in de Piste' te zien, een...

Sint-Niklaas raakt opnieuw in de ban van Sint-Nicolaas of Sinterklaas.SINT-NIKLAAS. Vanaf morgen, donderdag 12 november, is ballonstad opnieuw 'stad van de Sint'. De kindervriend regeert tot...

De gebruiken rond Sinterklaas en Stin-Maarten behoren nu officieel tot ons erfgoed.REGIO. De gebruiken rond Sinterklaas en Sint-Maarten worden opgenomen in de inventaris van het Immaterieel...

SINT-NIKLAAS. Gisteren, zondag 16 november, deed Sinterklaas z'n intrede in z'n lievelingsstad Sint-Niklaas. Helaas was z'n paard ziek en kwam de heilige man dan maar per olifant naar de...