Poelen in Temse: rijkdom van de natuur

Image
Een poel met water zoals nu een onderkomen geeft voor amfibieën en waterdiertjes.
TEMSE. Na enkele jaren intens werken rond het Poelenplan, is het in de gemeente duidelijk geworden dat er verrassend veel poelen zijn. Poelen zijn kleine schatkamers waar men bijzondere planten en dieren aantreft, vooral amfibieën. En het is goed om weten dat ook de bedreigde kamsalamander in de poelen van Temse aanwezig is. Eén en ander werd duidelijk gemaakt tijdens een persbijeenkomst woensdag op de ontginningssite nabij de Kraakstraat Bazel, van het bedrijf Wienerberger, producent van bakstenen en dakpannen te Steendorp.

Omdat in het landschap steeds minder poelen te vinden zijn hebben de gemeente Temse, het Regionaal Landschap Schelde-Durme en de plaatselijke vrijwilligers de handen in elkaar geslagen om in de gemeente 20 acties te ondernemen. Het bedrijf Wienerberger werd eigenlijk de vierde partner. Al gauw bleek dat door achterstallig onderhoud en vervuiling de kwaliteit van de poelen soms te wensen overliet. Actie dus, en overgaan tot het graven van nieuwe poelen en het herstellen van bestaande. Woensdagmorgen kon de pers een demonstratie bijwonen van het uitgraven van één van de vier poelen die zich op de ontginningssite Wienerberger bevonden.

Aanvankelijk stelden de gemeente Temse en het Regionaal Landschap Schelde-Durme een plan op om 25 poelen in Temse te herstellen. Wienerberger zelf stelde zich ook milieubewust op want wanneer een poel verdwijnt door ontginning, compenseert het bedrijf dit door de aanleg en het onderhoud van een nieuwe poel. Daarom dat in de nabijheid van de bedrijfssite nu 4 poelen worden hersteld en aangelegd.

Peter Claus, medewerker flora en fauna Regionaal Landschap Schelde-Durme wees op het belang van poelen. Vroeger groeven de mensen poelen om drinkwater te hebben voor hun vee, om de was te doen en om voorzien te zijn van bluswater. Heel wat poelen vinden hun oorsprong in de vlasteelt. In een vlasrootput liet men vlas rotten om zo de vezels van de plant te scheiden.
Een door de mens aangelegde poel werd zeer snel bewoond door typische planten en dieren. Binnen de kortste keren groeien er prachtige water- en oeverplanten. Kleine waterdiertjes zoals schaatsenrijders, poelslakken, libellen en waterjuffers volgen. Ook de eerste kikkers en padden laten al snel van zich horen. Het water, de waterplanten en het dierenleven trekken op hun beurt watervogels aan. Op enkele weken tijd wordt een pas uitgegraven poel vanzelf omgetoverd tot een prachtige mini-biotoop, met een grote diversiteit aan dieren en planten.

Maar thans zijn het echter enkel nog de ouderen die zich nog wel her en der het gebruiksnut van poelen herinneren. De technische vooruitgang liet ze verdwijnen. Het vee drinkt tegenwoordig aan een automatische drinkpomp, onze was doen we in de wasmachine en vlas wordt in onze streken amper nog geteeld. Poelengeraakten dus in onbruik en na een tijd konden we vaststellen dat ze spontaan dichtgroeiden of werden dichtgegooid.

Image
Aan de poel die werd uitgegraven gaf Peter Claus van Regionaal Landschap passende informatie. Rechts de schepenen Franky De Graeve en Hugo Maes.

Peter Claus: "Hierdoor kwamen veel typische dieren en planten in het gedrang en ging het sfeervolle beeld van een poel in het landschap op veel plaatsen verloren." Maar dan is er toch nog Temse waar momenteel nog meer dan 300 veedrinkpoelen, hoekputjes op bolle akkers en vlasrootputten te vinden zijn. Het zijn dus plaatsen waarin zich heel wat amfibieën voortplanten. Een positief gegeven voor de gemeente en het Regionaal Landschap Schelde-Durme om de poelen te herstellen. "In het najaar van 2008 pakte de gemeente Temse al het onderhoud van 5 poelen aan. In 2009 onderneemt het Regionaal Landschap Schelde-Durme ruim 20 acties met financiële steun van de Provincie Oost-Vlaanderen", aldus Peter Claus.

Image
Een nog te ruimen poel op de ontginningssite van Wienerberger.
In de omgeving van de ontginningssite van het bedrijf Wienerberger zijn verschillende poelen te vinden waar kamsalamanders zich voortplanten.  In de nabijheid van de site worden 4 poelen hersteld en aangelegd. Een nieuwe poel wordt gegraven ter compensatie van een toekomstig te ontginnen poel, twee recent aangelegde poelen worden hersteld en één vlasrootput wordt geruimd.
"Het bedrijf Wienerberger verkondigde bij het startschot van deze acties dat het financiële en logistieke steun zal bieden om de educatieve inrichting van 3 poelen in Temse mee te realiseren. Zo kunnen de poelen binnenkort bezocht worden door de scholen uit de regio", zo besloot Peter Claus van het Regionaal Landschap Schelde-Durme.
Volgens Claus zal er ook een Poelenplan worden opgemaakt voor Kruibeke en ook Dendermonde is bereid er één op te stellen. Regionaal Landschap Schelde-Durme zal er zeker op inspelen.

Ook schepen Franky Degraeve van Leefmilieu wees naar het belang van de aanleg van een educatieve amfibieënpoel op het openbaar domein, zodat aan scholen uitleg kon worden gegeven. De realisatie van dit eerste educatieve project bleek mogelijk aan De Nieuwe Dam in de Schauselhoekstraat en kreeg de naam Schanspoel. Als eerste officiële actiedatum werd 15 oktober 2004 genoteerd. Dan werd het Schanspoel-project officieel voorgesteld aan de Minaraad en werd aan de natuurverenigingen medewerking gevraagd.

Image
Zo worden de poelen uitgegraven om dan weer onderwater te komen en nieuwe beplanting te krijgen.

Wienerberger

Image
Danny De Wilde plantmanager van Wienerberger, de steenfabriek van Steendorp, onderstreepte de inzet van het bedrijf voor het milieu.
Plantmanager Danny De Wilde van Wienerberger steenfabriek Steendorp legde ook enkele klemtonen bij het heraanleggen van de poelen op de plaats waar eens toch ook de kleigroeven van het bedrijf zullen worden gerealiseerd. De Wilde wees er eerst op dat vijf jaar geleden bij de overname van de steenfabrek, in 2004, de relatie tussen de vorige eigenaar en de gemeentelijke overheden, maar ook met milieuorganisaties en de buurtbewoners, op een heel laag pitje stond.

"Dat was niet de ideale uitgangspositie, maar Wienerberger draagt ecologisch en milieuvriendelijk produceren hoog in zijn vaandel, en stap voor stap trachtten we onze gesprekspartners daarvan ook te overtuigen. Wienerberger is er zich van bewust dat de inplanting van het bedrijf naast de dorpskern tegenwoordig niet meer ideaal is en soms als een last wordt ervaren. In tegenstelling tot vroeger toen het merendeel van de plaatselijke bevolking actief was in de steennijverheid. Een rokende schouw stond toen garant voor brood op de plank. Los daarvan wil Wienerberger de storende elementen zoveel  mogelijk beperken, en meewerken aan een bloeiend en leefbaar Steendorp."

Maar zo was het vroeger maar nu in de 21ste eeuw heeft het bedrijf met de gemeente en verschillende locale organisaties een goede verstandhouding opgebouwd. Ondertussen hebben we met de gemeente Temse en verschillende locale organisaties een goede verstandhouding opgebouwd. Het poelenplan hoort daar bij. Wienerberger wil voluit meewerken aan de projecten en vooral dan voor educatieve doeleinden. "Zodat de moderne jeugd live kan vaststellen hoe een kikker of salamander er uitziet", aldus de afgevaardigde van Wienerberger.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

LOKEREN. De Lokerse Feesten hebben ook op wielervlak een punt: er worden in deze week drie wedstrijden voor Elite zonder Contract /U23 georganiseerd die een 3-daagse vormen met een aparte...

TIELRODE. Woensdagmorgen zijn in Tielrode aan de Roomakker zowel provinciale als gemeentelijke prominenten en de afgevaardigden van het regionaal Landschap, samen gekomen om, net als vorig jaar,...

Burgemeester Antheunis stelde 5 topprojecten voor aan de bewoners van de wijk Spoele.LOKEREN. Halverwege de lopende bestuursperiode gaat het college van burgemeester en schepenen momenteel op stap...

Astrid Martens die de werking van de vrijwilligers binnen het Poelenplan uiteenzette.TEMSE. De vrijwilligers van het poelenproject in de gemeente Temse blijven fantastisch werk leveren op vlak van...

Schepen van Leefmilieu, Franky De Graeve zwaaide met lof naar de partners bij de uitvoering van het Poelenplan. Els Dever van de communicatiedienst van Regioneel Landschap Schelde-Durme, luistert...

Het nieuwe gemeenteraadslid Marcia Poelman (Groen!) doet haar intrede in de raadzaal.ZWIJNDRECHT. Donderdagavond heeft Marcia Poelman (29) de eed afgelegd als nieuw gemeenteraadslid voor Groen!. Ze...