Marcia Poelman nieuw gemeenteraadslid voor Groen!

Image
Het nieuwe gemeenteraadslid Marcia Poelman (Groen!) doet haar intrede in de raadzaal.
ZWIJNDRECHT. Donderdagavond heeft Marcia Poelman (29) de eed afgelegd als nieuw gemeenteraadslid voor Groen!. Ze volgt Sofie Van Goethem op die de gemeente verliet en in Melsele ging wonen. In de Zwijndrechtse raad werd al heel wat gewijzigd tijdens deze legislatuur.

In november 2006 zag Loe van der Donckt al af van zijn mandaat en zo kon Ferry Van Dijck een stap zetten in de gemeenteraad. In februari 2007 was het Peter Van Wauwe (CD&V)  die de raad verliet en werd opgevolgd door Lutgarde Present. In maart 2007 was het de beurt aan Liliane Bervoets (sp.a) die uit de raad stapte en zo de kans gaf aan Kelly Van Hooreweder om gemeenteraadslid te worden. In mei 2007 verliet Tessa Van Wauwe (Groen!) de raad en Joris Van de Perre kreeg zijn kans.

Om nu Sofie Van Goethem bij Groen! te vervangen was het eigenlijk de beurt aan Peter Dhollander maar omdat die  familie was van raadslid Greet De Jonghe (zijn schoonzus)  was dat mandaat onverenigbaar en zo kreeg Marcia Poelman een zitje bij Groen!

 

Het nieuwe gemeenteraadslid kwam in de politiek terecht toen ze studeerde aan de Unief te Antwerpen. "Een studentenvereniging van Jong Groen! deelde flyers uit voor een bijeenkomst. Ik ben er eens naartoe gegaan en zo is de bal beginnen rollen. Omdat ik veel vrienden maakte bij Jong Grtoen! Werd ik zelf ook wat actiever", zo vertelde ze. Ze kwam in Zwijndrecht in de Jozef Cardijnstraat (een zijstraat van de Van Goeystraat) wonen en sloot zich aan bij Groen!.


Marcia Poelman is eigenlijk afkomstig van Ekeren maar groeide op in Merksem en woonde ook nog even in Diegem. Ze studeerde sociologie en is nu weer begonnen  met een master-opleiding psychologie aan de V.U.B. Ze begint volgende week evenwel ook te werken aan de Universiteit te Antwerpen en daarvoor werkte ze als onderzoeker aan de V.U.B.

 

Ze geraakte in de politiek via vrienden die ze leerde kennen, toen ze in Zwijndrecht kwam wonen. Eén van hen was actief binnen Groen! en nam haar eens mee naar een vergadering. Met de verkiezingen wilde ze al op de lijst staan.
Vier jaar woont ze hier en ze begint de gemeente te kennen.

 

De politiek boeit haar omdat ze er zoveel bij leert kennen over verschillende dingen: "De gemeente zelf en zoveel diverse dingen. In zekere zin is het ook wel eerbaar. Namelijk, als er mensen samen wonen op een grondgebied moet dat op een ordelijke manier gebeuren en daaraan mogen meewerken opdat het goed verloopt, dat is eerbaar en het is ook een uitdaging."

 

Haar politieke visie gaat naar enkele thema’s die haar meest boeien en dat zijn sport, cultuur en jeugd. "Maar eigenlijk heb ik een zeer brede interesse en het is moeilijk voor mij één onderwerp op te noemen. Ik denk dat de rode draad die voor mij belangrijk is, sowieso het ecologische is én sociale rechtvaardigheid." Om over haar politieke toekomst te praten vindt ze het nog te vroeg. Ze gaat eerst de komende maanden, zelfs de komende jaren zien hoe het is als gemeenteraadslid. Of het te combineren is met andere dingen die ze doet en of ze het leuk vindt. "Als het mij bevalt, waarom dan niet in de politiek blijven?", vroeg ze zich af, "Aangezien een legislatuur 6 jaar duurt, hield ik er wel rekening mee dat de kans er in zat nu al in de gemeenteraad te kunnen zetelen."

 

Marvia woont graag in Zwijndrecht waar ze echt zeer aangename ervaringen opdeed. Ze is getroffen door het dorpsgevoel van 'iedereen kent iedereen'. "Als ik buiten kom uit mijn appartement en zit dan op mijn fiets en rijd drie, vier straten ver, dan kom ik al vijf mensen tegen die een goedendag zeggen. Verder heeft Zwijndrecht ook een vrij sterk verenigingsleven. En dat vind ik eigenlijk allemaal aangenaam. Ik ben vroeger veel in de stad weg geweest en dat ik nu in Zwijndrecht het gevoel heb van ’ons kent ons’, dat vind ik ontzettend charmant." (ROLF DUCHAMPS)