Thermografische kaart klaar tegen de zomer

Image
voorbeeld van een thermografische kaart
ZWIJNDRECHT. Zoals we reeds meldden stapten Zwijndrecht, Beveren en Kruibeke in het project 'Thermografische Kaart'. Een thermografische foto is een speciale foto waarbij vanuit een vliegtuig een foto wordt gemaakt van de daken van de gebouwen. Deze foto is geen foto van het zichtbare licht, maar van de warmte. Er zijn nu meer bijzonderheden bekend over het opzet. De gemeente Zwijndrecht wil er echt werk van maken om de bevolking er op te wijzen dat er warmteverliezen in gebouwen kunnen vermeden worden.

Het nemen van thermografische foto’s is gebonden aan een aantal klimatologische voorwaarden. Het ideale tijdstip is een koude, mooie winternacht, waarbij de effecten van externe factoren zoals wind, zon en neerslag zoveel mogelijk worden vermeden. Het is dus onmogelijk om te voorspellen wanneer de foto’s kunnen worden gemaakt.

Voor de realisatie van deze grote kaart zijn in totaal vier nachtvluchten nodig, waarbij telkens een deel van het totale gebied wordt overvlogen. Om de weergave op de foto te kunnen linken aan echte temperaturen zullen tal van vrijwilligers de temperaturen onder hun dak opmeten met een thermometer. In Zwijndrecht gaat het om een dertigtal mensen. Op die manier weet men precies met welke temperatuur een bepaalde kleur op de kaart overeenkomt.

In deze concrete toepassing wordt gemeten hoeveel energie het dak van een gebouw uitstraalt. De temperatuur van het dak kan dan een indicatie geven over de isolatie. Via slecht geïsoleerde woningen gaat immers veel energie en dus warmte verloren.

Als alles naar wens verloopt, zal de thermografische foto deze zomer klaar zijn. Alle deelnemende gemeenten zullen dan beschikken over een eigen middel om hun energie- en milieubeleid te ondersteunen en om deze informatie ook aan de burgers aan te bieden.

Alle inwoners van Zwijndrecht krijgen de kans om de situatie van hun eigen woning te onderzoeken. Er komt dan ook een uitgebreide informatiecampagne.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Een thermografische kaart toont de verschillende temperaturen rond een gebouw. Hierdoor worden warmteverliezen zichtbaar.BEVEREN. Begin maart werd het warmteverlies van de huizen in Beveren in kaart...

Zo ziet een temperatuurkaart er uit.BEVEREN. Begin 2008 stapte de gemeente Beveren op vraag van Antwerpen in een project om een thermografische kaart van de regio te realiseren. Zo'n kaart kan...

normale luchtfotoBEVEREN/KRUIBEKE/ZWIJNDRECHT. De Wase gemeenten Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht behoren bij de 21 steden en gemeenten die in het project 'thermografisce luchtfoto' zijn...