Drie Wase gemeenten op thermografische luchtfoto

Image
normale luchtfoto
BEVEREN/KRUIBEKE/ZWIJNDRECHT. De Wase gemeenten Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht behoren bij de 21 steden en gemeenten die in het project 'thermografisce luchtfoto' zijn gestapt. Op thermografische kaarten kan men de oppervlaktetemperatuur voor elke vierkante meter aflezen zodat men warmte kan 'zien'. Er gaat immers veel energie en geld verloren via slecht geïsoleerde woningen en vooral dan het dak komt daarvoor in aanmerking. Bij de thermografische luchtfoto krijgt men een beeld hoe het met de dakisolatie is gesteld. Zo gezien is een goede isolatie niet alleen goed voor het milieu maar ook voor ieders portemonnee.

Er zal nu een gezamenlijke foto worden, genomen van de drie Wase gemeenten samen met Antwerpen, Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Essen, Hemiksem, Hove, Kalmthout, Kapellen, Lint, Mortsel, Schelle, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem en Wuustwezel. Het is wel uitzonderlijk dat er op zo’n grote schaal een foto wordt genomen.

De bedoeling is, de burgers op een boeiende manier te informeren en sensibiliseren over de mogelijkheden om energiezuinig te leven en ze op de hoogte te brengen hoe de gemeenten daarbij kunnen helpen. De foto geeft het warmteverlies -en dus de isolatiegraad- van de daken van gebouwen duidelijk weer.

In februari 2004 werd op initiatief van de Mortselse milieuraad al een eerste  thermografische foto gemaakt van Mortsel en de kernstad Antwerpen. Het werd een  voorbeeldproject dat volledig betaald werd door het Europees project GMES-GUS (Global Monitoring of Environment and Security) en uitgevoerd door de firma Eurosense. Nu in 2009 wil Mortsel,  in samenwerking met stad Antwerpen de andere gemeenten in de buurt, een nieuwe thermografische luchtfoto laten maken. Deze luchtfoto zal een hogere resolutie hebben dan de versie 2004.

Image
thermografische luchtfoto
Thermografie is de meting van de temperatuur van de aardoppervlakte. Dit resulteert in een precieze kaart waarop de oppervlaktetemperatuur van elke plek kan worden afgelezen op het ogenblik dat de kaart gemaakt werd.Deze kaart wordt bekomen via thermografische opnamen uit speciaal ontworpen vliegtuigjes.

De vlucht dient plaats te vinden op een koude, mooie winternacht waarbij zoveel mogelijk de effecten van externe factoren (zoals wind, zon en neerslag) geminimaliseerd dienen te worden. Normaal gezien zal dit in de vroege morgen zijn (5 á 8 uur in de morgen). Op de grond wordt gelijktijdig de temperatuur gemeten van referentiepunten, die later gebruikt gaan worden voor de calibratie van de kaart.

De stad Antwerpen organiseert hiervoor op het stadhuis een persconferentie op dinsdag 13 januari om 15 u. in het stadhuis van Antwerpen. Daar zullen we meer vernemen over dit toch wel knap initiatief. Schepen Guy Lauwers zal het onderwerp inleiden en de technische toelichting komt van Eurosense, het bedrijf dat het project begeleidt. Enkele gemeente geven ook al toelichting omtrent hun motivatie en verwachtingen.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Een thermografische kaart toont de verschillende temperaturen rond een gebouw. Hierdoor worden warmteverliezen zichtbaar.BEVEREN. Begin maart werd het warmteverlies van de huizen in Beveren in kaart...

Zo ziet een temperatuurkaart er uit.BEVEREN. Begin 2008 stapte de gemeente Beveren op vraag van Antwerpen in een project om een thermografische kaart van de regio te realiseren. Zo'n kaart kan...

voorbeeld van een thermografische kaartZWIJNDRECHT. Zoals we reeds meldden stapten Zwijndrecht, Beveren en Kruibeke in het project 'Thermografische Kaart'. Een thermografische foto is een...