Tien jaar overdekt petanquen in de hall

Image
Ook een document. Claire Gillis was in 1999 ook schepen en mocht ook meespelen in het openingsspel van de petanquehal. Claire is momenteel voorzitter van IBOGEM (containepark)
BEVEREN. In de Verlatzaal van het kasteel Cortewalle werd het tienjarig bestaan gevierd van de Beverse Petanquehal. De afgevaardigden van de zeven Groot-Beverse clubs waren er bij aanwezig terwijl burgemeester Van de Vijver en sportschepen Dirk Van Esbroeck de gastheren waren.

Eigenlijk was de viering iets te laat want reeds in oktober 2009 was het precies tien jaar geleden dat de vroegere burgemeester François Smet en zijn schepenen, de hall inspeelde. Schepen Van Esbroeck noemde Beveren een pionier op vlak van de petanquesport want na het aanleggen van heel wat buitenterreinen kwamen er de 10 binnenterreinen. Het was promotie voor een sport die vroeger enkel eens aan het strand werd gespeeld met een paar gekleurde ballen of thuis in de tuin.
Petanque kende een grote evolutie en eerst waren het vooral de senioren die ertoe aangetrokken werden maar momenteel begint petanque open te staan voor alle leeftijden. Al blijven senioren wel de grootste groep. Het is volgens de schepen ook wel ideaal: men doet samen aan sport, men is in beweging en bovendien worden sociale contacten gelegd.

Image
Jerome Verbraeken tekent het Guldenboek. Hij was het die tien jaar geleden bij het gemeentebestuur aandrong om een overdekte petanquehal te bouwen.
De grootste huurders van de petanquehal zijn uiteraard de 7 Beverse clubs. Wat natuurlijk niet wegneemt dat de gemeente ook de buitenterreinen aantrekkelijk houdt en er zelfs steeds meer aanlegt in elke deelgemeente. Zo krijgt Kallo er nog terreinen bij aan de sporthal met een chalet. De gemeente wil het allemaal blijven ondersteunen en er wordt zeker ook gedacht in deelgemeenten terreinen te overkappen zodat er bij regen ook kan gespeeld worden.

De schepen legde de nadruk op de medewerking van de clubs zelf die hun verantwoordelijkheid nemen op het vlak van het onderhoud. Een goed huwelijk is het tussen de petanqueclubs en de gemeente. Dat was trouwens ook in 1999 een basis om de petanquehal te bouwen.

Voorzitter en sportleider Verstricht van PC Actief wil zich ook inzetten om meer jonge mensen aan te trekken. Hij vroeg ook naar uitbreiding van de buitenterreinen naast de hal zelf. Op die manier kunnen in Beveren grote tornooien worden gespeeld. Er zullen dan 40 tot 45 banen zijn zodat er ook kampioenschappen kunnen georganiseerd worden en er ook meer volk kan worden aangetrokken. "Op deze manier kunnen we Beveren nog meer op de kaart zetten", aldus Paul Verstricht.

Image
Terug in de tijd: bij de opening van de petanquehal in oktober 1999: vlnr: schepen Wilfried Lauwers, schepen Marc Van de Vijver en burgemeester Fraçois Smet.
Burgemeester Marc Van de Vijver ging ook even terug in de tijd toen hij als gans onbekende in Beveren schepen van sport werd, een departement waar hij eigenlijk niet veel van kende. Maar uit de petanquesport leerde hij vrij rap Jerome Verbraeken kennen. Een gedreven man die hem niet los liet en aandrong op een petanquehal.
 
Er was toen al over gesproken met de vroegere sportschepen Frans Van Overmeiren, maar voor Van de Vijver werd het nu toch tijd om een antwoord te geven op de vraag: wanneer? In Lokeren gingen ze toen kijken hoe ze het in Beveren konden organiseren. Toen alles klaar was en de werken konden starten, bleek er daar vroeger een hoekput geweest te zijn met het gevolg dat ze er geen "harde" vonden voor goede grondvesten. Met heel wat beton werd dan toch een fundering gelegd maar financieel hing daar een zware meerkost aan vast. In oktober 1999 was de hal klaar en konden de petanquers ook ’s winters hun sport beoefenen.

Image
Frans Van Overmeiren die als sportschepen, de bouw van de petanquehal op sporen zette, gooit hier ook als één van de eersten een balletje. Achter hem: vlnr Bavo Toremans , Dirk De Backer (beiden van de sportdienst), burgemeester François Smet en Marc Van de Vijver als kersvers schepen van sport.
Jerome Verbraeken heeft de petanquesport zeer veel diensten bewezen. Ook al is hij al een vijftal jaren geen lid meer van PC Actief Beveren, hij weet maar al te best dat hij jaren geleden wat heeft gepresteerd waar alle mensen hebben kunnen van profiteren. Dat was de aanleg van de overdekte petanquehal. Twee jaar lang heeft hij daar hemel en aarde voor verzet en god zij dank is het hem gelukt.’Je moet alle dagen eens komen kijken hoeveel volk er telkens komt spelen. Dat kan niet beter zijn?. Ik ben fier!"
Jerome speelt reeds petanque van in 1995 en is momenteel aangesloten in een Lokerse vereniging, PC Reinaert, waar hij destijds ook begon aan deze sport en er alles leerde.

Na tien jaar is al overduidelijk gebleken dat het bouwen van de petanquehal een goede investering was. Er zijn maar weinig gebouwen die zo veel worden gebruikt. Burgemeester van de Vijver onderstreepte ook dat in Beveren zeer veel wordt geïnvesteerd in de sport maar alle investeringen die al gebeurden waren goed en worden veel gebruikt. Beveren kiest volgens hem niet voor prestigeprojecten zoals bijvoorbeeld een rit in de Ronde van Frankrijk aannemen.
Tot de clubs en hun bestuur sprak Marc van de Vijver dankwoorden en voegde daar aan toe: "Jullie hebben de petanque gemaakt tot wat het is " (Rolf Duchamps)

Image
De ganse groep afgevaardigden van de zeven Beverse petanqueverenigingen die gebruik kunnen maken van terreinen in de Gemeentelijke petanquehal.

 

 

 

 

Lees ook:

Danny Hamerlinck, secretaris van de Burensportdienst staat weer in voor de organisatie, samen met de Kruibeekse sportdienst.KRUIBEKE. De Burensportdienst Waasland met de gemeenten  Beveren,...

Bij petanque is goed richten belangrijk.KRUIBEKE. Op de terreinen van Petanqueclub Kerkeputters werd het 17de Kampioenschap van het Waasland georganiseerd door de Wase Burensportdienst i.s.m. het...

MEERDONK. Eergisteren, dinsdag 12 april, zijn in Meerdonk de gloednieuwe petanqueterreinen geopend. De lokalen aan de speelvelden zullen gebruikt worden door Chiro Saleghem en Okra Sport. Wie een...

Toenmalig burgemeester François Smet opende in oktober 1999 als eerste een petanquebal en hield zich aan het reglement en gooide de bal niet in de hoogte.BEVEREN. Naar aanleiding van de viering in...