Uitbatingsreglement uit Jezukes tijd

Image
Toenmalig burgemeester François Smet opende in oktober 1999 als eerste een petanquebal en hield zich aan het reglement en gooide de bal niet in de hoogte.
BEVEREN. Naar aanleiding van de viering in het kasteel Cortewalle van het tienjarig bestaan van de petanquehal haalden we nog een mooie titel uit ons archief. "Uitbatingsreglement uit Jezukes tijd". Dit was de titel waarmee we in 1999 bij de opening van de petanquehal naar buiten kwamen. De gemeente had en reglement uitgevaardigd waarvoor in de toenmalige gemeenteraad de wenkbrauwen werden gefronst. Het reglement was nodig voor de uitbating van de hal. Het was toenmalig raadslid Paul Crutzen, die het een ‘stomzinnige tekst’ noemde. Hij las zelf een paar passages voor waarbij we ons in het CC Ter Vesten waanden als bij een optreden van Geert Hoste. Dat schreven we anno 1999.

In het reglement staat o.a. in dat personen de petanquehal worden ontzegd als ze huidziekten, besmettelijke ziekten of niet geheelde wonden hebben. Er kon zelfs een geneeskundig attest worden geëist. Het is er ook niet toegelaten  ‘te zingen of te brullen of te tieren en ongepaste handelingen te verrichten’.  Ook de ballen zo hoog gooien dat ze het plafond raken, is verboden. Andere sporten mogen er niet worden uitgeoefend.

Raadslid Crutzen vroeg nog om de goedkeuring van dat reglement uit te stellen maar dat kon toen niet omdat de hal al was geopend. Marc Van de Vijver, toen schepen van sport, beloofde eens te gaan kijken naar een andere petanquehal, hoe ze daar het reglement opstelden. Maar toen zette raadslid Jean-Pierre Boeye zich recht en vond dat ongepast want hij vond dat dit al eerder had moeten gebeuren.

We haalden er toen Jerome Verbraeken bij die in 1999 v an alle Beverenaars al verst stond in de petanquesport en zelfs het openingstornooi had georganiseerd. Hij vond dat iemand met een open wonde wel vanzelf weg zal blijven. Als competitiespeler had hij al heel wat petanquewerk achter de rug en nog nooit had hij gezien dat iemand een bal omhoog gooide. Dat er iets in stond over besmettelijke ziekten of huidziekten vond Verbraeken ook lachwekkend. "Dat is ver gezocht", zei hij " Dan kan je hier ook een dioxinecrisis krijgen!"
Hij had wel al meegemaakt dat iemand precies het kleine balletje raakt dat dan wegsprong tot op iemand brilglas dat brak. Maar dat moet dan weer niet in het reglement staan, want daar ben, je voor verzekerd.
Zo sloten we ruim tien jaar geleden dit onderwerp af en wat er nu in het uitbatingsreglement staat, zullen we eens moeten opzoeken. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Ook een document. Claire Gillis was in 1999 ook schepen en mocht ook meespelen in het openingsspel van de petanquehal. Claire is momenteel voorzitter van IBOGEM (containepark)BEVEREN. In de...

Danny Hamerlinck, secretaris van de Burensportdienst staat weer in voor de organisatie, samen met de Kruibeekse sportdienst.KRUIBEKE. De Burensportdienst Waasland met de gemeenten  Beveren,...

Bij petanque is goed richten belangrijk.KRUIBEKE. Op de terreinen van Petanqueclub Kerkeputters werd het 17de Kampioenschap van het Waasland georganiseerd door de Wase Burensportdienst i.s.m. het...

MEERDONK. Eergisteren, dinsdag 12 april, zijn in Meerdonk de gloednieuwe petanqueterreinen geopend. De lokalen aan de speelvelden zullen gebruikt worden door Chiro Saleghem en Okra Sport. Wie een...