15de Ronde van het Waasland MTB met 20 ritten

REGIO. Van 26 september 2010 tot 16 januari 2011 worden wekelijks ritten gereden in de al lang prestigieuzs geworden  Ronde van het Waasland voor mountainbike.  De Ronde is ontstaan omdat de sponsors van het toenmalig 'Waasland Mountainbike competitieteam' lokale promotie wilden. De eerste organisatie in de winter ’95 - ’96 telde minder dan 300 deelnemers over 4 ritten. Een mountainbiketocht organiseren was toen nog simpel. Dirk Cornu en zijn vrienden  namen gewoon hun trainingstrajecten en ze hadden een omloop,zoals bijvoorbeeld aan de Geul in Sint-Gillis- Waas reden ze kilometers op en af de dijken en  een schuur was toen de startplaats. Vanaf het millenium moest aan diverse instanties toelating gevraagd worden voor het inrichten van een tocht en diende de betreffende regelgevingen gevolgd.

Ondertussen was de populariteit van het mountainbiken sterk toegenomen. Ook de organisaties schoten als paddenstoelen uit de grond. Veel organisatoren volgden de regelgeving niet en bepijlden bijvoorbeeld met verf, organiseerden zonder toelatingen, zonder verzekeringen en maakten elkaar het leven zuur.
Dirk Cornu greep toen zelf in: "De instanties hebben ons dan gevraagd de organisaties in het Waasland te overkoepelen en ze te laten werken volgens de Ronde "huisstijl". Op die manier werden de concurrenten organisatoren medewerkers . Dit hield in dat de Ronde zorgde voor de promotie, de logistiek, de coaching, de verzekeringen, de bepijling en signaletica. Tevens coördineert de Ronde de kalender met wandel- , ruiter- en andere wielerfederaties en worden de toelatingsaanvragen opgevolgd en is de Ronde het aanspreekpunt voor klachten."

Zo is de Ronde een bundeling geworden van éénmalig bewegwijzerde kwalitatieve bosveldfietstochten. De deelnemers hebben een afstandskeuze voor een 25, 40 of 50 km rit en rijden hoofdzakelijk op mountainbikes over veld- , heide- en bospaden.

Op jaarbasis is deze Ronde anno 2010 uitgegroeid tot een 37-tal recreatieve tochten met een zomer- en wintereditie met bijna 35.000 deelnemers uit Noordwest en Centraal België!
Cornu: "Deze recreatiesport blijft een opmerkelijke groei kennen en spreekt alle bevolkingslagen aan zowel qua leefttijd als geslacht en klasse. Deze tochten bieden de mogelijkheid verrassende natuurgebieden te ontdekken welke voor de gewone weggebruiker verscholen blijven , terwijl men de lichaamsconditie onderhoudt of op peil brengt."

Iedereen kan deelnemen door zich aan te bieden aan de inschrijving tussen de voorziene starturen om dan op eigen tempo de omloop af te fietsen met de afstandskeuze volgens eigen mogelijkheden. Halverwege is er een bevoorradingspost waar de nodige energievoorraad kan aangevuld worden met een koek, sportdrank en fruit. Voor wie onderweg lichamelijke of technische problemen krijgt is er een pechdienst. Bij de aankomst zijn er douches voorzien en staan er glazen boterhammen klaar voor de après - bike en dat is dan weer het sociaal luik van de Ronde.

zomereditie loopt af

De zomereditie waarvan de 3de editie momenteel nog loopt wordt een voltreffer met bijna 11.000 deelnemers. Dirk Cornu, die alle organisaties een voet heeft staan, heeft al heel wat ervaringen tot zich genomen. Zo stelde hij vast dat  een Ronderit in het kader van een kermisprogramma, voor de grootste volkstoeloop op die kermis zorgt. Dat via de Ronde er een nieuwe aardrijkskundige streek is ontstaan in het Waasland nl. de "Wase Ardennen" dit na de Wase Ardennenrit te Elversele. De 8ste rit te Bornem telde bijna 1.100 deelnemers, ondanks dat de meeste wielertoeristen uit de streek toch voor wegritten met de koersfiets kiezen in de zomerperiode.

"Op zondag 19 september zullen we deze zomereditie tevreden kunnen afsluiten met onze eindhappening in het Provinciaal Domein te Wachtebeke en de fantastische organisatie van mountainbikeclub ‘De Trotinetten’ met verloting van 3 prachtige mountainbikefietsen ‘Thompson’ onder de deelnemers", kondigde Dirk Cornu aan.

En dan begint de Bikepret al opnieuw op zondag 26 september want dan start de 15de Thompson wintereditie van de Ronde met 20 ritten.
Dirk Cornu kan voor deze wintereditie ook belangrijk nieuws aankondigen. 'Waassolar' wordt de nieuwe sponsor. De bepijling zal gebeuren met goedzichtbare fluogele "Waassolar" pijlen. Het is een opsteker dat een groen bedrijf (zonnepanelen) zich wil associëren met de Ronde terwijl de instanties de mountainbikesport onterecht als harde sport catalogeren in hun groenbeleid.

Nog een opsteker is dat de rit van de Gezoaardse Feesten (Eksaarde) een provinciale prijs heeft gewonnen in de over één jaar lopende wedstrijd 'proper fietsen'. Voor deze 15de editie zijn de locaties in een andere volgorde geplaatst zodat er iedere week in een andere gebied gefietst wordt.
"Van de deelnemers vragen we een rijgedrag dat de wegcode en andere weggebruikers respecteert - deze Ronde is een sociaal, familiaal, recreatief en toeristisch vrijetijdsgebeuren!", aldus nog Dirk Cornu.
Met de komende 20 ritten mikken de organisatoren op 23.000 deelnemers. Er zullen 22 verenigingen meegenieten van de financiële inkomsten van deze 15de editie.
De deelnameprijs: 3 euro of - 3,5 euro (met ritverzekering) (2 euro -16 jarige)
Met douches, bikewas, prijzenpot, bevoorradingen, gezellige voor en na bike, fietsexpo)

1e rit: Zo. 26 sept. te Sinaai (8u-10u30) (Tel.03/7725747) 5 euro Kom op tegen Kanker, Mezenstraatcomite (30/50/65 km) (gezin 31 km)
2e rit: Za. 2 oktober te Moerbeke (8u30-14u)
3e rit: Zo. 3 oktober te Waasmunster (8u30-10u30)
4e rit: Zo. 10 oktober te Hamme-Moerzeke Kastel (8u30-10u30)
5e rit: Zo. 17 oktober te Sint-Pauwels (8u30-10u30)(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINAAI. Het is weer zo ver, op zondag 26 september gaat de 15de uitgave van de Ronde van het Waasland voor mountainbikers weer van start. Deze ronde is een levenswerk geworden van Dirk Cornu uit...

REGIO. De Ronde van het Waasland voor mountainbikers blijft in heel wat wijken het kermisprogramma een heel sportieve kleur geven. Momenteel staat het aantal deelnemers reeds op 8.000. De 13de en...

De Nederlander uit Clinge Piet Ferket trok ook huiswaarts met een fiets.SINT-GILLIS-WAAS. In de Route werd de eindhappening gehouden van de 13de Ronde van het Waasland voor Mountainbikers. Deze...

REGIO. De ronde van het Waasland voor  mountainbikers is zondag aan de vijfde rit van he seizoen toe. De ‘Ronde’ wint nog altijd aan populariteit. De eerste vier ritten van het...

REGIO. Organisator Dirk Cornu van de Ronde van het waasland voor mountainbikers mocht ook het voorbije weekend de bikers verwelkomen in Stekene. "De treinen stonden stil, vliegtuigen vlogen...

SINT-NIKLAAS. De Zomerronde van het Waasland - Thompson-editie loopt goed. Er zijn nu al twee ritten gereden, in Sinaai -Zwaanaarde en in Belsele, en bijna 1500 bikers namen deel. Dat is reeds een...