Andy Schleck wint natourcriterium Sint-Niklaas

Andy Schleck bij aankomstAndy Schleck (Team Saxo Bank) heeft het natourcriterium in Sint-Niklaas gewonnen. De Luxemburger, nummer twee en beste jongere van de jongste Tour de France, was in een spurt met drie sneller dan de belg Jurgen Van den Broeck en de kasak Aleksandre Vinokoerov.Schleck vertelde voor de start nog dat hij altijd blij is als hij in België mag koersen. Donderdag won hij in zijn thuisland Luxemburg voor 60.000 mensen. Ook daar was een enorme sfeer.

Fabian Cancellara, ploegmaat van Schleck bij Saxo Bank, reed in Sint-Niklaas zijn laatste criterium in België. De Zwitser vertoefde hier sinds maandag al. Hij bezocht de zoo van Antwerpen en ging naar Kortrijk. Brussel stond niet op zijn lijstje, mogelijk door de slechte ervaring die de renners en volgers hadden door urenlang in de file te staan, die gepaard gingen met de start van de touretappe naar Spa op 5 juli.

De eerste editie van het natourcriterium vond vorig jaar in Hamme plaats.  De tweede editie had met Sint-Niklaas een veel breder publiek voor ogen. Het optreden van Clouseau achteraf was eveneens een geslaagde combinatie, want de terassen rond de markt zaten tot na middernacht overvol.

Vertrek rennersEerst volgde een mini-reclamekaravaan en nadien werden de beste renners van de voorbije Ronde van Frankrijk in een cabrio rondgereden. Daarna volgde het criterium zelf. Van bij de start lag het tempo bijzonder hoog. Op acht ronden van het einde ging Fabian Cancellara in de aanval.

 

 

 

 

 

De Zwitser kreeg Vinokourov mee in het wiel. Ivan Basso nam op zijn beurt het peloton mee in de jacht naar de vluchters. Op vijf ronden van het einde werd een kopgroep van elf tot vijf gereduceerd, met naast Schleck, Van den Broeck en Vinokourov ook Basso en Cancellara. Bij een tempoversnelling van Van den Broeck konden alleen Vinokourov en Schleck volgen.

"In de laatste rechte lijn zag ik dat Van den Broeck net iets te breed ging. Ik kon op het gepaste moment uit zijn wiel springen", verklaarde Schleck. VDB verslikte zich in de laatste bocht.  Schleck zette aan en de Belg kon er niet meer over. Het publiek beleefde er veel plezier aan.

 Andy Schleck bij aankomstUiteindelijk was Andy Schleck de winnaar, voor beste Belg in de Tour Jurgen Van den Broeck en Alexandre Vinokourov. Fabian Cancellara kwam als vierde over de streep en viel net buiten het podium.

Na de wedstrijd volgde nog een concert van Clouseau, onder ruime belangstelling van 30.000 toeschouwers. Organisator Jurgen Mettepenningen kijkt met tevredenheid terug op deze editie.

Meer foto's op mediapictures.be

  

  

 

 

Het podium met Schleck, Vandenbroeck en VinokourovDe uitslag (37 deelnemers)

1. Andy Schleck (Lux/Saxo Bank) de 82 km in 2u00:45
2. Jurgen Van den Broeck
3. Alexandre Vinokourov (Kaz)

4. Fabian Cancellara (Zwi) op 0:18; 5. Ivan Basso (Ita); 6. Mario Aerts 0:24; 7. Kevin Seeldraeyers; 8. Klaas Vantornout; 9. Steven Van Vooren; 10. Koen Barbé; 11. Gediminas Bagdonas (Lit); 12. Michaël Van Staeyen 0:44; 13. Kurt Hovelijnck; 14. Jérôme Baugnies; 15. Jonathan Bertrand; 16. Dominique Cornu; 17. Baptiste Planckaert; 18. Kenneth Van Compernolle; 19. Christoph De Man; 20. Glenn D'Hollander; 21. Kevin Neirynck; 22. Steven De Neef; 23. Steve Schets; 24. Bert De Backer; 25. Tom Vannoppen; 26. Kenny Van Braeckel; 27. Preben Van Hecke; 28. Gunter Sterck; 29. Kristof Dhollander; 30. Jiri Polnicky (Tsj); 31. Martin Zlamalik (Tsj); 32. Geert Steurs; 33. Sven Vanthourenhout; 34. Tom Van Den Haute; 35. Sven Blommaert; 36. Kenny Van Garsse; 37. Hendrik Van Den Bossche.

 Koen Wouters van Clouseau bij aankomst

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Een 40-tal (hart)patiënten van het AZ Sint-Nikolaas en OLVZ van Aalst hebben op vrijdagmiddag 27 juli 2012, een uurtje voor de profs, hun eigen natourcriterium in Sint-Niklaas gereden....

SINT-NIKLAAS. Vrijdag vindt in Sint-Niklaas het vierde Cibel Na-Tourcriterium plaats. Het programma begint om 16 uur met de Waasland Kids Trophy, gevolgd door de traditionele cabrio-parade met...

SINT-NIKLAAS. De Tour, zoals de Rond van Frankrijk wordt genoemd, is voorbij en dus maakt de Wase hoofdplaats zich op voor het derde Na-Tourcriterium. Het CIBEL Na-Tourcriterium wint, in navolging...

SINT-NIKLAAS. Vanavond wordt in Sint-Niklaas het na-Tourcriterium gereden. Daarmee neemt de ballonstad de draad op die tientallen jaren heeft stilgelegen. Voor de organisatie van de wielerwedstrijd...

Rond de grootste Markt van ons land komt op vrijdag 30 juli een na-tourcriterium. SINT-NIKLAAS. Een na-tourcriterium organiseren is voor heel wat steden een evenement dat duizenden...

SINT-NIKLAAS. Op vrijdag 29 juli wordt in Sint-Niklaas het Na-Tourcriterium gereden. De stad legt 's avonds pendelbussen in om wielerliefhebbers uit de deelgemeenten terug naar huis te brengen. De...