Geen omloop van de Vlaamse Scheldeboorden in 2009

Image
De laatste winnaar was in 2008 Wouter Weylandt en die stond op het podium met Hans Dekkers en Wouter Van Mechelen.
BAZEL/REGIO. Ronny Van de Vyver en zijn clubgenoten van Wielerclub 'WSC Hoger op' uit Bazel, organisator van de 'Omloop van de Vlaamse Scheldeboorden' cat. 1.1, hebben deze week tijdens een bestuursvergadering beslist deze belangrijke wielerwedstrijd niet meer te organiseren. De 21ste uitgave was gepland voor dinsdag 29 september.

"Het heeft niets te maken met het budget", zegt de ex-prof Rony Van de Vyver,"Maar de ganse organisatie werd te zwaar. Ook vorig jaar voelde ik al dat ik het allemaal niet zo goed meer aan kon. Ik zie er nu echt tegenop om alles aan te vragen, brieven te schrijven, voor sponsoring te zorgen. Ik zit zoveel achter de computer dat ik aan die organisatie geen plezier meer heb. De drukke beroepsactiviteiten van het beperkt aantal bestuursleden waren niet meer te combineren met de toenemende eisen en voorwaarden om een wielerwedstrijd op dat niveau te organiseren."

Toch heeft Van de Vyver lang getwijfeld of hij de knoop wel zou doorhakken. Vorig weekend nog hadden we met hem contact en toen had hij zeker nog geen beslissing genomen. De folder voor de sponsors was zelfs al klaar. Na nog een ultiem contact met Carlos Pijl, ook een sterke hand in de organisatie, werd dan toch een beslissing g genomen.

In het bestuur was ook geen vervanger. Het is dus allemaal na veel wikken en wegen gebeurd. "Ik had al minstens 70 procent van de nodige sponsoring klaar. Er was geen enkele grote sponsor die afhaakte al is men natuurlijk nooit zeker of het budget in orde komt. aar moesten we nu nog aan werken. En precies dat werk dat deze wedstrijd meebrengt,was er te veel aan. Gans mijn zomerperiode hing er aan. Ik ben ook geen 50 jaar meer."

Image
Ronny Van de Vyver met burgemeester Denert op wiens medewerking steeds kon gerekend worden.
Voor een koers als de Omloop de Vlaamse Scheldeboorden, is er tenslotte toch een 80.000 euro nodig en dan kan je nog geen extra ploeg naar het Waasland lokken. Vorig jaar startte de Omloop voor de eerste keer in Lokeren en het was dus ook de laatste keer.
Ronny Van de Vyver is er nochtans van overtuigd dat hij, mits meer hulp, waardoor de helft van het werk zou worden overgenomen, de Omloop der Vlaamse Scheldeboorden ook in 2009 nog een aflevering zou hebben gekregen.

Het stoppen met de grote profkoers is zeker geen einde van de wielerbedrijvigheid bij WSC Hoger Op. Er zullen in de Hoogstraat Bazel weer meer koersen komen. Dit jaar is er nog een junioreskoers eind juli maar volgend seizoen zal zeker een nieuw initiatief worden uitgewerkt. WSC Hoger Op is verre van dood en het stevig team zal niet op zijn lauweren rusten. Niet vergeten dat de Hoogstraat Bazel het Mekka van de wielersport was ter gelegenheid van Hoogstraat-kermis in de zomer. De profkoers hoorde daar aanvankelijk thuis als de Omloop van de Wase Scheldeboorden.

We vinden dat WSC Hoger Op het juiste moment heeft gekozen om de beslissing te nemen. Stellen we dat het een maand of drie later moest gebeuren om dan bijvoorbeeld te zeggen ‘Sorry, we komen er financieel niet’. Dat zou pas een triestige afgang zijn.

Burgemeester Antoine Denert was bijzonder verrast toen we hem naar een reactie vroegen. Hij viel uit de lucht want het bericht was nog niet bij hem binnen gekomen. "Ik vind het erg voor onze gemeente. Het was echt een hoogdag voor Kruibeke", aldus de burgervader. "We hadden pas nog een discussie met CD&V over de subsidie voor de Omloop van de Vlaamse Scheldeboorden. Normaal zouden we, gezien de financiële toestand, moeten schrappen maar dat deden we niet. We behielden de toelage op 10.000 euro en de CD&V wilde ze naar 7.500 euro brengen."

Denert was verrast maar zei wel dat de voorziene 10.000 euro niet zal kunnen gebruikt worden voor het organiseren van kleine koersen. Trouwens, ’t is goed voor de gemeentekas waarvan de bodem te zien is.

W.S.C. Hoger Op werd opgericht in 1950 en heeft sinds haar ontstaan elk jaar zonder onderbreking koersen ingericht voor de verschillende categorieën van BWB, de Belgische Wieler Bond. Aanvankelijk was WSC Hoger Op niet alleen organisator van wielerwedstrijden, maar heeft in het verleden ook aangesloten renners gehad. In 1969 werd de eerste profwedstrijd georganiseerd omdat de renner uit de straat, Ronny Van de Vyver beroepsrenner was geworden.
De beroepsrenners bleven naar de Hoogstraat komen tot en met 1981 omdat er echt niet veel meer te beleven was aan een kermiskoers.Er werden enkel nog koersen voor de gewone catehgoriën georganiseerd.
Maar Ronny Van de Vyver stak vol ambitie die hij kon overbrengen op zijn bestuur en in 1989 is er terug gestart met een profwedstrijd maar dan met grotere budgetten zodat in de Hoogstraat ook heel wat vedetten aan de start kwamen.

De Omloop van de Wase Scheldeboorden werd vanaf dan een begrip in het Waasland. Onder andere Johan Musseeuw, Wilfried Nelissen, Bontempi, Eric Vanderaerden, Edwig Van Hooydonck, Rudy Dhaenens, Baldato, Bjorn Riis en zoveel meer bekende en minder bekende renners kwamen aan de start. Door aandringen van de Belgische Wieler Bond (BWB) is W.S.C. Hoger Op meegegaan in het internationale circuit (UCI ranking) en zo kwam er de Omloop van de Vlaamse Scheldeboorden een wedstrijd Eerste categorie UCI.

Het seizoen 2009 start op zaterdag 7 en zondag 8 maart met WAOD-wedstrijden van 13 tot 18u. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

KRUIBEKE/LOKEREN. Wielerclub 'Hoger Op' uit de Bazelse Hoogstraat is in volle voorbereiding van de 'Omloop van de Vlaamse Scheldeboorden' een profwedstrijd hoog staat aangeschreven...