Prinsenhof wint Biljartmemorial Martin Van Puyenbroeck

Image
Organisator Staf Van Puyenbroeck stelde de finales voor.
BURCHT. In De Vrede in Burcht warden de finales gespeeld van de 11de Memorial Martin Van Puyenbroeck. Het is een biljarttornooi dat gans de maand november loopt op de maandagen en vrijdagen. De Memorial is een organisatie die elk jaar wordt opgezet door de familie Van Puyenbroeck waarvan Staf zowat de chef is. Een familie uiteraard vol biljartspelers. Het bijzondere aan deze competitie is wel dat er met duo’s wordt gespeeld. Zoals andermaal bleek, is dit een succesformule.

Er namen 22 ploegen deel (44 spelers) die op vrijdag 6 november van start gingen. Naast heel wat plaatselijke ploegen waren er ook uit Kruibeke, Linkeroever en Berchem.  Voor de Kruibekenaren van BC Prinsenhof, was het een uitdaging om ook 2009 te trachten de titel te grijpen. Vorig jaar hadden Jurgen Van Havere en Bert Rosiers van Prinsenhof de Memorial gewonnen.

De slotavond in De Vrede begon met de halve finales. Patyrick Meyntjens en Erik Bernaers waren de biljartscheidsrechters. Guido Portael - Vincent Foubert naar 78 namen het op tegen Vicky Meirsman - Marc Brants die naar 80 moesten.
Marc Brants bewees dat hij een degelijk speler is en hij opende met een serie van 12. Dat maakte dat het in de 6 beurt al 5-20 stond. Brants viel stil en Vincent Foubert profiteerde er van om in de 8b zomaar 12 caramboles af te leveren. En zo stond het 23-21. Vicky Meirsman, echtgenote van Marc Brants, speelt nog niet lang biljart en dat bleek duidelijk. Na 14b maakte ze amper 3 p. Gelukkig dat Marc er in de 10b nog eens 12 bij deed.

Image
het publiek bij de proclamatie
Maar ook Foubert ontpopte zich als een vlot speler en legde ze in de 10b netjes bij elkaar om er een reeks van 9 uit te halen. Na 11b moesten Portael-Foubert er nog 34 en Meirsman-Brants nog 40. Nadat Foubert er nog 5 en Portael nog 7 speelden kwamen ze na 16b op 12p van het einde. Hun tegenstanders moesten er nog 20. De eindstrijd was ingezet.
De spanning steeg toen Portael-Founert in de 20b nog maar slechts 8 caramboles moesten afleggen. Toen kwam Brants aan de tafel en scoorde vlot om de nog resterende 10 punten samen te brengen. Hij had het in handen maar een serie van 9 bracht hem op 1 carambole van het einde. Vicky kon het ook niet afmaken zodat Marc Brants  het in de 21b zelf deed: hij sprong een gat in de lucht van tevredenheid. 71 (van de 78) voor Portael-Foubert - 80 voor Meirsman-Brants die dus de finale mochten spelen.

Image
Het team van BC Prinsenhof Kruibeke, Diego Van Hoeylandt en Chris Lardon en hun clubgenoten die kwamen supporteren in Burcht.

De ander halve finale ging tussen het Kruibeekse duo Chris Lardon - Diego Van Hoeylandt (naar 65)en Erik Van Hul – Johan Van Havenbergh(naar 142) Een serieus verschil van de te behalen punten maar met Van Havenbergh stond toch wel de beste Burchtse biljarter aan het groene laken. Maar pas in de 3b legde hij er eens 9 af maar zijn bekende hoge series bleven uit. Het voornaamste cijfer was een 20 in de 6b. Ondertussen toonden Lardon-Van Hoeylandt een zekere regelmatigheid en in de 6b had Chris er 10 gemaakt en Diego 11.
Van Havenbergh miste enkele heel ‘simpele’ carambolemogelijkheden en riep dan naar zichzelf 'Johan jong'. Erik Van Hul van zijn kant hield het ook maar karig met een paar keer 2 punten. Na 9b scoorde Van Hul er 9 en Johan 50.
Vanaf de 11b vielen ook Lardon en Van Hoeylandt wat stil. Maar dan haalden ze er 4, 3 en nog eens 4 bij zodat ze in de 16b op 16p van het einde stonden. Nu gaven ze niets meer af en vooral Diego Van Hoeylandt  speelde een sterk partijeinde maar miste in de 21b toch de laatste carambole. De eer was dan voor Chris Lardon om de finaleplaats te pakken.
Hun tegenstanders Erik Van Hul – Johan Van Havenbergh, stonden in die 21b op 19p van het einde. Johan probeerde  dat aantal nog samen te brengen maar helaas, hij geraakte maar aan 8 stuks. Eindstand: 65 – 131 (van de 142)

derde en vierde plaats

Voor de 3de en 4de plaats speelden Guido Portael – Vincent Foubert naar 78 tegen Erik Van Hul – Johan Van Havenbergh naar 142. Foubert begon heel sterk aan de partij en zorgde voor 5p (4b) en 8 (5b). Maar dan bleef dat duo dik hangen terwijl Van Havenbergh op volle toeren geraakte. In de 7b gaf hij zelfs een demonstratie weg en toen hij er al 30 bijeen had gelegd maakte een stomme “fosse keu” een einde aan die reeks. Zijn maat Van Hul kon en moest ook niet veel inbrengen want in de 8b toverde Van Havenbergh er in blitztempo weer 22 bijeen.
Ondertussen lukte het Portael – Foubert maar niet om nog een vuist te maken. Een serietje van 3 was het hoogste.
Johan Van Havenbergh speelde nu duidelijk ontspannen. Een streling voor het biljartoog was het, toen hij de ballen zo netjes dicht bij elkaar op een driehoekje legde.  En dan weet je het wel zeker. In de 12b zag hij het einde al nabij en met een serie van 15 maakte hij het uit.  37 (van de 78) tegen 142. De 3de plaats was binnen voor Erik Van Hul en Johan Van Havenbergh die zo zijn 49ste verjaardag toch extra kleur kon geven.

Image
De familie Van Puyenbroeck die de Memorial Martin Van Puyenbroeck voor de 11de keer organiseerde: Peter, Frans, Eric, Staf, Willy en Lauren Van Puyenbroeck.

de finale

Chris Lardon en Diego Van Hoeylandt naar 65 wilden voor Prinsenhof de overwinning en waren erg gemotiveerd. Ze moesten het opnemen tegen Vicky Meirsman – Marc Brants van BC Ons Huis die naar 80 moesten.
Diego begon schitterend en kreeg in de 2b applaus van de toeschouwers voor de manier waarop hij 6 caramboles afleverde: 8-4. De Kruibekenaars bleven attent maar toen Marc Brants in de 5b een serie van 13 lukte deed die er al een net stuk af.

Er werden dan een tijd langs beide kanten niet veel caramboles gevonden en het woord ‘bros” viel voortdurend. Het was Diego Van Hoeylandt die in de 8b dan toch weer een goede stap zette met een serie van 5 en ook Chris Lardon liet zich gelden en vanuit de zaal riepen ze “Ne schone, jongen” toen hij een punt scoorde en er meteen 9 bij legde. Ze moesten er nog 29 en Meirsman – Brants nog 43.

Toen Diego er weer 6 bij deed kregen de twee mannen van het Prinsenhof heel goede vooruitzichten. En wat waren zij allebei sterk. Zo had Chris na 10b een inbreng van 22 caramboles en Diego 23 of 43 samen. Vooral ook omdat Marc Brants geen geluk kende en vaak op een haartje na een punt miste. Vicky deed wel haar best maar na 11b had ze er toch slechts 5.

In de 12b maakte Chris Lardon er nog  eens extra werk van om 4 punten af te leveren en Diego Van Hoeylandt leidde erg knappe stoten naar een nieuwe serie van 5 en ze stonden op 11 punten van het einde. In de 13b kregen we een stand van 55 (nog 10) – 56 (nog 24). Na weer enkele caramboles van Lardon speelde Van Hoeylandt een verbluffend goede 15b met een reeksje van 4 en zo bleven er maar 2 caramboles over. Lardon kon de laatste 2p niet scoren. Hij lukte er slechts 1. Ondertussen had Marc Brants met schitterend biljart, ook gezorgd dat ze op 7 punten van het einde stonden. Vicky Meirsman peuterde er nog eentje af maar dan kreeg Van Hoeylandt de eer om af te werken en de winst te pakken. Eindstand: 65 – 74 (van de 80)

Image
Alle finalisten: vlnr staande: arbiter Patrick Meyntjens, Marc Brants – Vicky Meirsman (2de), winnaars Diego Van Hoeylandt – Chris Lardon, Johan Van Havenbergh (5de) en scheidsrechter Erik Bernaers. Gehurkt vlnr: Erik Van Hul (3de), Vincent Foubert – Guido Portael (4de)

Voor BC Prinsenhof toch weer een succes. De club heeft vooral nog vrij jonge spelers en is in Kruibeke nog één van de weinige biljartcubs. Er is ook nog een vereniging in café Tivoli. Momenteel zijn er 13 spelende leden maar er zit wel een groei in. Elke donderdagavond wordt de handicap gespeeld.

Het was een bijzonder boeiende finale en geen toeschouwer had de bomvolle biljartzaal verlaten. Dit was echt een avondje genieten. En dat tot groot genoegen van de familie Van Puyenbroeck, die een uniek biljartgebeuren mogelijk hebben gemaakt.
Eindstand: 1. Chris Lardon en Diego Van Hoeylandt uit Kruibeke 2. Vicky Meirsman en Marc Brants uit Burcht 3. Erik Van Hul en Johan Van Havenbergh (Zwijndrecht/burcht) 4. Guido Portael en Vincent Foubert (Burcht).(Rolf Duhamps)

 

 

Lees ook:

Website voor Wase biljartliefhebbers

REGIO. Wase biljartliefhebbers hebben sinds kort een eigen website waar ze terecht kunnen voor informatie omtrent competities. Ook de carrière van de vijf jeugdspelers Tom De Ruyte, Jeffrey De Witte...