Creatieve Doelenaars blijven kunst een kans geven (1)

DOEL. Eva van Tulden van KunstDoel gaat er prat op dat, niettegenstaande de afbraakplannen, het Scheldedorp nog steeds kunst uitstraalt. En dat komt omdat er nog steeds meerdere creatieve mensen wonen. 
 

 

"Of het Saeftinghedok er nu komt of niet en de weinig opbeurende toekomstperspectieven voor de inwoners van Doel, zijn er toch nog een aantal optimistische Doelenaars en sympathisanten die gedreven blijven verder werken aan de verfraaiing en leefbaarheid van het dorp. Creativiteit en verbeelding als positieve weerstand tegen een 'eng-economistisch' oogkleppenbeleid.  De authentieke geest van Flower Power herleeft in Doel!", aldus verwoordt Eva van Tulden de geest die heerst bij KunstDoel.

 

Momenteel lopen er verschillende tentoonstellingen in Doel:
- Een Suske en Wiske route, een gedichtenwandeling en een groepstentoonstelling schilderkunst in het Artistiek Atelier van Ulrich Van Spitael (aan de voet van de molen)

- De gedichten-gedenkweide van Frie Lauwers op een braakliggende ruimte aan de jachthaven.

- Het ceramiek- en schilderatelier van Denise Aerts in het historische Hooghuis (te bezichtigen tijdens weekends)

- De 'Reizende deurententoonstelling' van Mat Jongenelen (sympathiserend kunstenaar uit Nederland) in gemeenschapscentrum De Doolen (tot 15 september; open op zondagnamiddag).


Graag willen we de acht kunstenaars in Waaskrant.be voorstellen. We doen het in twee afleveringen van telkens vier.

 

Ulrich Van Spitael (1959) uit de Scheldemolenstraat 59


Image
Ulrich Van Spitael
Duivel-doet-al Ulrich is niet van het type dat 's avonds wegzakt achter zijn TV. Hij is in de zomermaanden liever in de weer met hamer, nagels en zaagmachine om heuse 'pagoderoutes' uit te zetten in het dorp. Vorig jaar realiseerde hij een Doelgedichten-wandelroute in het dorp met 25 verschillende pagodes die qua vormgeving telkens inspeelden op hun standplaats.


Dit jaar toont hij in de tuin van zijn 'Artistiek Gezelschap', een hoevetje aan de voet van de Molen, het pad van het 'Verdronken Land', naar het gelijknamige Suske en Wiske album van Willy Vandersteen. Dit pad telt 47 pagodes of het aantal bladzijden uit het album, op twee hoogtes: voor volwassenen en kinderen. Gelijklopend timmerde Ulrich ook een "gedichtenwandeling" met 30 Doelgedichten die tussen de striproute slingert.


Ulrich kan niet alleen het grof timmerwerk aan, maar is in het atelier van zijn Artistiek Gezelschap ook bedreven met potlood en penseel. Hij begon in 1980 olieverfschilderijtjes te maken en had de microbe snel te pakken.  Eind Jaren '80 volgde Ulrich vier jaar illustratie-reclamevormgeving aan de kunstacademie van Temse en daarna anderhalf jaar tekenen aan St.-Lucas in Gent.  Hij werkt in verschillende stijlen, voornamelijk realistisch of lichtjes abstraherend, in aquarel, gouache, olieverf en houtskool.

 

Momenteel loopt in het 'Artistiek Gezelschap' een groepstentoonstelling met werk van hem, Dries Van Meervenne, Jeroen Van Craenenbroeck en Wim Vermeersch. Daarnaast gaat Ulrich met zijn oude analoge camera regelmatig op stap om de aangename momenten in het dorpsleven van Doel te vereeuwigen in mooie kleurenfotoreportages. Hij vindt namelijk dat de meeste fotografen te veel focussen op de neergang en het verval en wil een ander beeld tonen van het dorp.

 

Dries Van Meervenne (1976) Scheldemolenstraat 45 A


Image
Dries Van Meervenne
Reeds van jongs af aan heeft Dries een ruime interesse voor fotografie, grafiek, strips en illustraties, muziek en kunst in het algemeen. Hij volgde een grafische opleiding in Gent en reclamevormgeving in Antwerpen.
Zijn werk is redelijk abstract met figuratieve elementen: In elkaar vervlochten gezichten en vreemde creaturen. Hij zoekt inspiratie bij cartoons, graffiti en street art en werkt bij voorkeur met materialen zoals bic, stiften, potloden, acrylverf, ...

Hij Neemt momenteel deel aan de groepstentoonstelling in het 'Artistiek Gezelschap' in de Scheldemolenstraat.

 

Stefaan Willaert (27 jaar) Scheldemolenstraat 55


Image
Stefaan Willaert
Stefaan Willaert is sinds een viertal jaren een fiere Doelenaar… Hij is kok van opleiding maar werkt sinds een jaar in de haven. Hij heeft een diepgaande liefde voor grafische beeldvorming en fotografie in het bijzonder.

 

Stefaan tracht de rauwe gevoelens te vangen die het dorp Doel en zijn omgeving oproepen door middel van digitale foto's, die hij zo puur mogelijk tracht te brengen. Daarom zijn de meeste foto's in zwart-wit afgebeeld.

Stefaan baat sinds kort ook op vrijwillige basis het ontmoetingscentrum 'De Doolen' uit (Engelse Steenweg 8) waar éénieder welkom is voor een goed gesprek en waar verhalen en ervaringen geboren worden en blijven leven.

 

Wim Vermeersch (1956) Havenweg 2


Image
Wim Vermeersch
Papa Wim, zoals iedereen in het dorp hem kent, is de volkskeukenchef van Doel. Wim is afkomstig uit Beveren waar hij leerling was aan de Centrumschool in de Bosdamlaan. In de Carrefour van Burcht, waar hij werkzaam is, heeft hij ook heel wat mensen leren kennen. Maar hij werd een Doelenaar in hart en ziel. 's Zomers kookt hij elke vrijdagavond tussen 18 en 20 uur tezamen met Maya Lettany een gezamenlijk diner voor Doelenaars, vrienden en kennissen. Zelfs enkele werknemers van de kerncentrale hebben de weg gevonden naar Wim en Maya's keuken. Iedereen die van tevoren inschrijft kan voor 4 euro terecht voor een drie-gangenmenu in of voor de woonwagen van Maya, aan het begin van de Engelse Steenweg.

 

Papa Wim beroert echter niet alleen de pollepel, maar ook verf en pastelkrijtjes. Hij is een meer dan begaafd portrettekenaar en stelt nu ook enkele werken tentoon in het 'Artistiek Gezelschap'.

 

In een volgend artikel stellen we Martine en Jeroen Van Craenenbroeck, Denise Aerts, Frie Lauwers en Mat Jongenelen voor. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

DOEL. Dat kunst in Doel leeft via KunstDoel, lazen we reeds in een vorig verslag waarin we vier kunstenaars voorstelden. Hier volgen nog een vijftal Doelenaars die niettegenstaande droevige...

Emanuela Baldi en Eva Van Tulden tekenen een overeenkomst.DOEL. Vorige vrijdag was een memorabele dag voor de medewerkers en sympathisanten van KunstDoel. In de vernieuwde gelagzaal van het Theater...

De vrienden van KunstDoel bij de voorstelling van de Doelpraline in april van dit jaar. Ondertussen heeft die praline al heel wat losgeweekt in kunstmiddens. Nu wordt het partnerschap met Love...

ANTWERPEN/DOEL. Literair artistiek café Den Hopsack uit Antwerpen is solidair met Doel. Het café schenkt in september en oktober heel wat aandacht aan het bedreigde polderdorp....

Dit is de echte Doel-e(a)t-Art pralineBEVEREN/DOEL. In de Graanmaat op de Grote Markt te Beveren werd een praline voorgesteld waar en hele sliert van kunstprojecten aan vast hing. Daarom ook dat...

DOEL. KunstDoel, een groep creatievelingen uit het Waasland en Antwerpen die ijvert voor het voortbestaan van Doel als 'kunstevenementen-dorp' in en naast de Antwerpse haven, sleepte met de...