Doel-e(a)t-Art praline voorgesteld met smaakgeving voor kunst

Image
Dit is de echte Doel-e(a)t-Art praline
BEVEREN/DOEL. In de Graanmaat op de Grote Markt te Beveren werd een praline voorgesteld waar en hele sliert van kunstprojecten aan vast hing. Daarom ook dat deze bijzonder lekkere praline de naam kreeg van Doel-e(a)t-Art praline. En wat ook belangrijk was: het kleine liefelijk Doel, dat van de kaart zou moeten verdwijnen werd nu nog beter op de kaart gezet door de deelname aan een internationaal gebeuren dat in Italië thuishoort.

Van 22 tot 24 februari nam een delegatie van KunstDoel met de (afgekort D+A praline) deel aan een internationaal culinair gebeuren in Italië op uitnodiging van Michelangelo Pistoletto's Love Difference organisatie. Samen met nog 15 andere lekkernijen uit in totaal 12 landen  met België, Cyprus, Egypte, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Israel, Italië, Jordanië, Marokko, Schotland, Turkije is de D+A praline geselecteerd en zit nu in de eindfase van het "Love Difference Pastries" project.

Image
Eva Van Tulden stelt het hele project rond de D+A Praline voor.
 

Coördinator Eva Van Tulder zette op een persconferentie uiteen hoe alles reeds verliep en wat er nog komen moet want Doel leeft fel in Kunst. Love Difference - Artistic Movement for an InterMediterranean Politic - is een beweging die in 2002 in Biella werd opgericht door de maatschappelijk geëngageerde Italiaanse kunstenaar Michelangelo Pistoletto ter aanvulling van de "normale politiek", die dikwijls onmachtig is gebleken de problemen tussen verschillende volkeren rond de Middellandse Zee op te lossen. Kunnen creativiteit en kunst, in de allerruimste betekenis, diepgaande cultuurverschillen overbruggen en mensen nader tot elkaar brengen? Dit is de vraag die Pistoletto met zijn Love Difference project daadwerkelijk probeert te onderzoeken.

Het "pastries" initiatief schrijft zich volledig in dit onderzoek in. De lekkernijen die de eindstreep haalden en nu deel uitmaken van het internationale netwerk, zijn allemaal ontworpen volgens een concept dat op een of andere manier de idee van interculturaliteit weergeeft ondermeer door middel van de gebruikte ingrediënten, productietechnieken en/of vormgeving en de achterliggende filosofie.

De ontwerpers en promotoren van elk recept hebben zich ertoe verbonden de idee van Love Difference mee te helpen verspreiden via hun culinaire creaties en zij zullen een effectieve samenwerking ontplooien, zowel op lokaal als internationaal niveau. Alle recepten mogen overal ter wereld vrij gebruikt en geïnterpreteerd worden volgens de plaatselijke smaak mits eerbiediging van het "copyleft" principe, d.w.z. met erkenning van de originele bedenker van het recept.

'ons' praline

De Belgische D+A praline werd op verzoek van KunstDoel naar een concept rond de gegevens aarde, water en globalisering gecreëerd door chocoladeontwerpster Els Van Vlimmeren uit Zoersel. Via haar ontwerp evoceert de praline van Els niet alleen de speciale band van het polderdorp met de rivier, maar tevens de huidige druk die Doel ondervindt van de haven van Antwerpen en de economische globalisering.

De vormgeving van de Belgische D+A praline brengt ook een boodschap van verzoening. De praline verwijst naar de concepten aarde, water, en globalisering. Zij ziet eruit als een gestileerd, gemarmerd bolletje en is uitgevoerd in een witte en een zwarte versie. Het water wordt geëvoceerd met een lichtblauwe luchtige truffelvulling en er zit tevens een klein lichtblauw stipje op de buitenkant.

De donkere versie herinnert qua kleur nog aan "aarde" en leunt eerder aan bij het oorspronkelijke polderdorp Doel; de witte versie verwijst naar de aarde als wereldbol en naar de globaliserende Antwerpse haven die Doel nu bijna volledig omsluit.
De praline bestaat echter ook in halve bolletjes, waarbij de doorsnede werd afgestreken met een laagje lichtblauwe chocolade. Wanneer dit laagje lichtjes wordt opgewarmd, bijvoorbeeld door er met een vingertop over te wrijven, kunnen twee helftjes aan elkaar gesmeed worden. De fijnproever kan dus zelf beslissen of hij/zij de voorkeur geeft aan het oude polderDoel, aan de Antwerpse wereldhaven of aan een samenvoeging van beide, m.a.w. een kunstig Doel in harmonie met de Antwerpse haven. Het is deze laatste boodschap die KunstDoel voorstaat en waarmee zij zich inschrijft in de visie van Love Difference. De hoofdetters D+A kunnen dus ook begrepen worden als Doel én Antwerpen, in plaats van A-D of Antwerpen minus Doel

doel in Italië

De afgevaardigden van Doel waren er bij tijdens het drie-daagse culinair evenement in La Spezia toen het startsein van het pastries netwerk werd gegeven. De eerste dag bereidden de deelnemers hun lekkernijen en werden de creaties één voor één, telkens met een toelichting bij het achterliggende concept, aan de jury gepresenteerd en vervolgens door alle aanwezigen geproefd.

De tweede dag was iedereen uitgenodigd rond Pistoletto's wereldberoemde Middellandse-Zee spiegeltafel in het Modern and Contemporary Art Center (CAMeC) van La Spezia, waar een brainstorming werd gehouden om de verdere projectstrategie uit te stippelen.  De laatste dag werden de resultaten van al het denkwerk samengevat en vond er in de straten en parken van de stad een afsluitende happening plaats die muzikaal geanimeerd werd door de Egyptische en Marokkaanse deelnemers.

En wat nu?

Image
Juweel-ontwerpster Danielle Goffa stelt een boek voor waarin zij haar juwelen toont die ze maakte bij de '14 smaken van de Midi', een Antwerps restaurant dat nu als 15de de Doelse praline er aan toevoegt. Ook hierbij werd een schitterend juweel ontworpen.
KunstDoel zal de D+A praline gebruiken om haar visie op een mogelijke toekomst van Doel op een "zoete" en aangename manier te promoten. De praline wordt in Doel gelanceerd tijdens erfgoeddag op 13 april met een stand aan de aanlegsteiger en een verkooppunt in gemeenschapscentrum De Doolen.

Wereldfietser Fons Mees, die vorige jaar voor Doel naar Santiago de Compostela fietste, gaat dit jaar een "ronde van Vlaanderen" rijden en op elke tussenstop de praline aanbieden aan het plaatselijke gemeentebestuur. Zijn rit vangt aan op 17 mei.

Image
De praline en het bijhorend juweel. Doel zit in de praline �n de kunst.
Juweel-ontwerpster Danielle Goffa uit Zoersel was zo enthousiast over de KunstDoel praline en de "inhoud" van het concept dat ze zich er meteen door liet inspireren om het uit te voeren als juweel. Zij gaat op basis van het originele ontwerp een hanger maken in goud en zilver met lichtblauwe topaas.

Didier D'haene, Danielle's zoon en uitbater van Restaurant "De 14 smaken van de Midi" aan de Vlaamse kaai 72, wil graag de praline aanbieden bij de koffie.Er zijn nu 14 smaken van aan de Middellandse Zee plus 1 vanuit Doel!

Graficus Jef Deyaert laat zich door D+A inspireren om een KunstDoellogo te ontwerpen.

Nu de praline officieel gelanceerd is, zal KunstDoel het recept trachten te promoten bij Wase en Antwerpse handelszaken die het concept van verzoening en het copyleft principe willen onderschrijven.

Het ganse opzet hoort thuis bij KunstDoel dat deel uitmaakt van de Werkgroep Culturele Coördinatie, die de initiatieven van Erfgoedgemeenschap Doel, DorpsDichterDoel, het Lange Tafel kunsttraject Luc Cappaert/ Eva Van Tulden, Leefbaar Doel mee-máken, Koma-ar Educatief vzw en DuimenVoorDoel, coördineert en ondersteunt. Er wordt ook een website uitgebouwd die de bezoeker een overzicht wil aanbieden van wat er op cultureel vlak allemaal te beleven valt in Doel.

Image
Het volledige team achter de D+A Praline van Doel: vooraan vlnr Gabrielle Goffa, Eva Van Tulden, Restauranthouder '14 smaken van de Midi', Frie Lauwers de coordinator in Doel en Jos Hofmans bij wiens houten kunstwerk het gezelschap zit. Rechststaand de wereldfietser Fons Mees die dit jaar een Ronde van Vlaanderen gaat rijden en in elke tussenstop een praline zal aanbieden aan het gemeentebestuur.

Wat is op komst?

Zondag 13 april: erfgoeddag: films, kunst, poëzie en wandelvoordracht (Johan Devriendt)

Van zondag 13 april tot  eind september: Gedenkweide: een gedichtenweide die mijmert over het verleden, reflecteert over het heden, en hoopvol vooruitblikt naar de toekomst (Frie Lauwers, Frank Arts) Ook Beverenaar Richard Willems heeft er zijn gedichten te lezen gehangen.
Gedichtenpagoderoute: een poëtische wandeling door Doel (Ulrich Van Spitael in samenwerking met DorpsDichterDoel)

19-20, 26-27 april en 3-4 mei in de kerk van Doel: Tijd van de tijd, tentoonstelling Luc Cappaert
Een dag uit het leven: filmische impressie door Harry Laureys van de "ommegang" door het dorp op 20 juni 2007

11 of 12 mei: bezoek aan Doel door Love Difference Coördinator Emanuela Baldi, echter nog onder voorbehoud.

Zaterdag 2-zondag 3 augustus: jaarlijkse Scheldewijding, Doelse feesten, Duimen voor Doel muziekfestival

Vrijdag 5 december: klassiek concert: Die Schöpfung, Joseph Haydn om 20u.in de OLVrouw Ten Hemel Opgenomen kerk te Doel (Frie Lauwers, Frank Arts)
(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

DOEL. Dat kunst in Doel leeft via KunstDoel, lazen we reeds in een vorig verslag waarin we vier kunstenaars voorstelden. Hier volgen nog een vijftal Doelenaars die niettegenstaande droevige...

DOEL. Eva van Tulden van KunstDoel gaat er prat op dat, niettegenstaande de afbraakplannen, het Scheldedorp nog steeds kunst uitstraalt. En dat komt omdat er nog steeds meerdere creatieve...

Emanuela Baldi en Eva Van Tulden tekenen een overeenkomst.DOEL. Vorige vrijdag was een memorabele dag voor de medewerkers en sympathisanten van KunstDoel. In de vernieuwde gelagzaal van het Theater...

De vrienden van KunstDoel bij de voorstelling van de Doelpraline in april van dit jaar. Ondertussen heeft die praline al heel wat losgeweekt in kunstmiddens. Nu wordt het partnerschap met Love...

ANTWERPEN/DOEL. Literair artistiek café Den Hopsack uit Antwerpen is solidair met Doel. Het café schenkt in september en oktober heel wat aandacht aan het bedreigde polderdorp....

DOEL. KunstDoel, een groep creatievelingen uit het Waasland en Antwerpen die ijvert voor het voortbestaan van Doel als 'kunstevenementen-dorp' in en naast de Antwerpse haven, sleepte met de...