Miss Belgian Beauty te gast in Zwijndrecht

Image
Miss Belgian Beauty Yoni Mous
ZWIJNDRECHT. Op de veldrit in Zwijndrecht was de kersverse Miss Belgian Beauty, Yoni Mous, als eregast aanwezig. Daar had Brigitte Lietaert, die op het parcours woont, voor gezorgd. Een bijzonder sympathiek meisje, is deze 20-jarige dame uit Edegem. Dat bleek vooreerst uit de manier waarop ze met mensen omging en uit de glimlach de ze bij al haar contacten met organisatoren én veldrijders uitstraalde. Wat haar vooral sierde was het gewoon zijn, zoals ze is. Zo bekeken is Yoni Mous een aanwinst in de wereld van de 'miss-en'.

 

De mannen van VS Meteoor konden ze zich dus geen betere miss voorstellen om de laureaten van deze rit in 'De Moedige Veldrijder' in de bloemen te zetten. Een grote eer was het, want Miss Belgian Beauty was een week terug pas verkozen. De avond voordien stond ze nog op het voetbalterrein van KV Kortrijk om de aftrap te geven tegen Exc Moeskroen. Yoni Mous, een miss die respect afdwingt. We hadden tussen de veldritten in, tijd voor een gesprek en dat groeide uit tot een boeiend verhaal van een pas verkozene die nu een jaar voor zich heeft waarin heel wat te gebeuren zal staan.


Het was voor de eerste keer in haar leven dat ze op een veldrit aanwezig was. Wel al op wegwedstrijden in Edegem. "Een veldrit bevalt me wel. Ik vind het leuk dat de mensen hier moeten opletten dat ze niet vol slijk hangen. Ik zie het wel eens op tv maar je beleeft dat dan niet. Hier wel, en dat is toch iets anders om dat mee te maken." Renners kent ze niet, maar toch probeert ze nu op alle vlakken een beetje thuis te zijn. "Ik wil alles meepikken door gewoon naar hier te komen en te kijken om zo hopelijk bij te leren", zegt ze.

 

Yoni vindt dat haar sport zich situeert in het dansen en jazz-ballet maar vroeger behoorde ze ook tot een groep keurturnsters op vrij hoog niveau. Daarbij kwamen natuurlijk ook af en toe het fitnessen en skiën, maar dat was zeker niet op hoog niveau. Zo mag gesteld worden dat naast dansen, niet veel tijd meer over is voor echte hobby’s. "Tijd vrij maken om naar de fitness te gaan, dat moet wel kunnen", lachte ze.

 

We legden Yoni dan ook die klassieke vraag voor waarom ze deelnam aan de verkiezing van Miss Belgian Beauty. Ze lachte toen ze zei: "Eigenlijk heb ik mij wel een beetje voor de lol ingeschreven maar toen ik door de eerste pre-selectie geraakte, werd het wel serieuzer. Maar zo is dat dan bij mij: ook al schrijf ik in voor de lol, toch blijf ik er dan voor gaan. En je ziet, ’t werd de eerste hoofdprijs."

 

Image
De Miss bij haar wagen die ze cadeau kreeg.
Dat had ze zeker niet verwacht. Ze was begonnen met de ingesteldheid, ik zie wel hoe ver ik geraak, waar ik zal uitkomen. Het ging stap voor stap. Ze werd binnen het gebeuren onmiddellijk derde en eveneens in Miss Egypte verkiezing veroverde ze de derde plaats. De halve finale kwam er dan aan en opnieuw kreeg ze die plaats toegewezen. Daarmee was het nu wel zeker dat dit meisje uit Edegem hoog ging scoren. "Dan weet je inderdaad wel dat je bij de favorieten behoort en dat geeft je wel al voldoening."

 

Nu de titel er is heeft ze ook al de allermooiste herinneringen aan de verkiezing. "De bekendmaking blijft wel bij maar eigenlijk is alles een mooie herinnering. De groep ook, met veel vriendschap. Achteraf zeg je dan: oh zullen we elkaar nog wel zien? Toch heb ik nu al een vijftal meisjes van de twintig terug gehoord. En dat is toch leuk. Ik hoop dat we nog met elkaar contact gaan hebben. Toch blijft het ‘kroontje’ op mijn hoofd zetten, wel hét moment dat ik nooit zal vergeten."


Ze koppelt dat aan haar eigen evenement dat ze aan het opzetten is  in de modewereld waar ze modeshows wil geven waar life DJ’s bijhoren. Maar dit nieuwe concept werkt ze nu verder uit en de hoop wordt uitgedrukt dat tegen maart 2009 het project klaar is.

 

De verkiezing van een Miss Belgian Beauty is ook gekoppeld aan een bijhorende show. Gedurende een week heeft ze intens geoefend aan de dansjes binnen de wereld van de kandidaten. "Maar zelf apart ben ik er niet mee bezig geweest. Ik bekeek alles van dag tot dag om er te geraken."

 

Nu staat ze daar met een breed lint om de schouder met, de in ons land overal bekende woorden 'Miss Belgian Beauty', geprent in een gouden band waarin zaterdag de najaarszon van oktober zowaar schitteringen in legde. Schitteringen die ook in haar ogen te zien waren toen ze bij haar lichtgroene wagen poseerde voor persfotografen. Die wagen behoorde bij haar geschenken die ze als miss had gekregen. "Dat je een auto krijgt, daar sta je in het begin niet bij stil maar achteraf vind ik dit wel mooi meegenomen."

 

Bij dat alles blijft Yoni heel rustig en vooral wijs. "Ik ben nog steeds me zelf, Yoni Mous. Het is een titel die je krijgt en uiteindelijk doe je daar ook wel dingen mee. Naar evenementen afgevaardigd worden en zo, waar je anders niet zou komen. En waar je weer andere mensen bij ontmoet. Maar ik herhaal, ik zelf probeer nog altijd steeds dezelfde te zijn."

 

Yoni woont samen met haar vriend die momenteel hard aan het werken is in een nieuwe woonst. Eigenlijk studeerde ze kinesitherapie maar daar is ze mee gestopt. Daarover wil ze wel duidelijk zijn. Al tijdens haar campagne voor Miss Belgian Beauty had ze het evenement in de modewereld op poten gezet en ze is uiteindelijk meer die richting uit gegaan. "Zo ben ik gestopt met die studies. Het is dus niet als gevolg van de missverkiezing zoals nu wel eens wordt gezegd. Een mens moet zijn droom toch ook een beetje waarmaken en naar de toekomst toe moet je doen wat je graag doet, ook al is daar geen universitair diploma bij. Ik heb wel een diploma, maar iedereen kan het ook zónder maken. Als je daar je best voor doet, kom je overal."

 

Image
Dat Miss Belgian Beauty op de veldrit van Zwijndrecht aanwezig kon zijn was te danken aan Brigitte Lietaert, die samen met echtgenoot Rene Van Houte een bed en braekfast verblijf heeft gelegen op het parcours van de Veldrit. En René is ook voorzitter van de Gemeentelijke Sportraad.
Missverkiezingen, ze blijven bestaan. De Aardbeiprinsesverkiezing van Melsele is van de zestiger jaren een topper. Miss Vlaanderen, Miss Diamant, Miss Antwerpen, Miss België, Miss World. En Miss Belgian Beauty. Yoni Mous heeft nu de meest recentste ervaring. Ze moest ons dan ook eens vertellen wat zij aan de jonge meisjes als raad zou meegeven wanneer ze aan een missverkiezing willen deelnemen: "Ik zou hen zeggen: niet twijfelen, zeker doen. Je leert er heel veel bij, je leert zelfstandig omgaan, je leert iets volwassener worden want je komt toch in een andere wereld terecht waarin je je mannetje echt wel moet staan. Voor mij werd het in ieder geval een onvergetelijke ervaring die ik wel de rest van mijn leven zal meedragen. Vooral ook omdat je leert uit positieve en negatieve eigenschappen van mensen en van … de media."

 

Voor Yoni Mous is het Waasland zeker niet vreemd want haar meter woonde vroeger in Bazel en nu in Steendorp. Ook toen ze studeerde woonden heel wat vriendinnen van haar in Kruibeke. "Ik ben ook wel bekend in Stekene en Vrasene. Dus ken ik het Waasland wel. Ik kom er ook al eens aan De Ster."

 

Image
De Miss bij het podium van de nieuwelingen met in het midden winnaar Laurens Sweeck en uiterst links de Hammenaar Matthias Van de Velde die weer schitterde als eerstejaars.

 

Ook in Zwijndrecht tijdens de veldrit werd de fotografie rond de nieuwe Miss Belgian Beauty fel toegepast. Ze staat daar niet afkerig voor. "Ze zeggen dat ik fotogeniek ben", lachte ze, "Dat zal wel zo zijn zeker? Ik vind het leuk om op de foto te staan."


Ze staat nu ook voor een deel onder de bevelende wijsvinger van Ignace Crombez, de vader aller 'bjoeties'. Hij geeft nog opdrachten waar de miss heen moet maar daarbij kan ze zelf ook wel iets bepalen waar ze naartoe gaat. "Als ik mensen tegen kom die me voor ergens vragen, dan doe ik het en dan is het toch leuk voor mij en Ignace. Maar welk evenement ik nu precies liefst doe, weet ik nog niet. Het ene misschien al wat liever dan het andere maar zoals ik al zei: er zijn positieve en negatieve ervaringen. Ik kan bijvoorbeeld naar een veldrit gaan die keihard tegen slaat omdat ik niet goed ontvangen wordt, bij wijze van spreken. Er kan altijd wel iets zijn dat niet goed verloopt. Je weet dat niet op voorhand."

 

Ze leerden we Yoni Mous kennen als een fantastische jongedame, die weet wat ze wil en vooral die kan luisteren naar mensen. "Ik probeer dat zeker. Ik vind dat ook belangrijk te kunnen luisteren naar wat mensen te zeggen hebben." We hopen dat Miss Belgian Beauty met deze prachtige ingesteldheid  die we in Zwijndrecht bij haar ontdekten, de periode 2008 -2009 van haar bewind, mag doorbrengen. Dan kan in de geschiedenis van Miss Belgian Beauty een mooie bladzijde geschreven worden. (Rolf Duchamps)

 

 

 

Lees ook:

Voor Kimberley is het genoeg geweestMOERBEKE. Kimberley De Plucker houdt Miss Belgian Beauty naar verluid voor bekeken. De schoonheid uit Moerbeke werd vooral bekend door de gelijktijdige deelname...

REGIO. Afgelopen zaterdag was het de laatste spurt naar de finale van de Miss Belgium Beauty verkiezing. Naar jaarlijkse gewoonte worden de 12 beste finalistes weerhouden. In de loop van de dag...

Kimberley De Plucker is 1 van de 20 finalistes voor Miss Belgian Beauty 2009 BEVEREN. De supporters van KSK Beveren keken zondagmiddag met iets meer plezier dan anders naar de aftrap van de...

De kandidates uit Oost-VlaanderenSINT-NIKLAAS. Elf jaar geleden kregen de 20 finalistes Miss Belgian Beauty voor het eerst als opdracht om een 'Bekende Belg' te zoeken. Dit met als doel om...