Natuurpunt WAL stapt 2010 binnen

Image
Ook in Kruibeke wordt door Kruin vzw alles in het werk gesteld om de kerkuil te beschermen. Erik De Keersmaecker van de Kerkuilenwerkgroep komt op 22 januari een voordracht geven.
REGIO. Begin 2010 zijn er al meerdere activiteiten binnen Natuurpunt. In januari wordt reeds een roofvogeltelling georganiseerd. Dagroofvogels zijn het die zullen benaderd worden onder leiding van Gerry Heyrman. De Wase regio kent al bij al een rijke verscheidenheid aan biotopen en dus ook aan roofvogels. Dat stelt toch Gerry. Hij nodigt dan ook mee te gaan om uit te kijken in Steendorp en Kruibeke naar de buizerd, de sperwer, torenvalk, slechtvalk, bruine en blauwe kiekendief en misschien is er ook wel een ruigpootbuizerd te zien of de rode wouw, zeearend, havik en smelleken.


Wie er interesse voor heeft kan de data en concrete afspraken vernemen bij Gerry Heyrman op 498.57.72.24 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

plantenstudie

De Kruibeekse ‘plantenvrienden Kruin’ geven ook weer plantenstudieavonden. Die vinden in principe elke tweede woensdag  van de maand plaats in Ons Huis, O.-L.-Vrouwplein te Kruibeke. Aanvang om 19u30. De eerstkomende plantenstudieavonden komen er aan op d e woensdagen 13 januari, 10 februari en 10 maart.
Info is te bekomen bij Freddy Moorthamer tel. 0475.92.34.84 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of www.kruin.be

de kerkuil

Op vrijdag 22 januari om 19u30 wordt in ‘De Keet’ van het Gecontroleerd Overstromingsgebied aan de Scheldelei in Kruibeke, een voordracht gegeven over de kerkuil. Een vogel die bij velen tot de verbeelding spreekt. De lichte, hartvormige gezichtssluier met daarin diepzwarte ogen plus nog een half verborgen haaksnavel spreken echt aan. Zijn wit verenkleed en een geruisloze vlucht maken hem tot een spookachtige verschijnen, zo omschrijven ze hem bij Kruin.
De kerkuil, was vroeger wel aanwezig in de meeste kerken maar ten de galmgaten meestal werden afgesloten met kippengaas, was de kerkuil op de sukkel. Maar kwamen natuurpunt en Kruin vzw ter hulp en ze plaatste speciale nestkasten op kerkzolders en boerenschuren om de vogel terug de plaats te geven die hij verdiende.
Kruin wil in de toekomst nog méér doen voor deze uil via het project 'Kruibeke vol leven'. Daarom dat op vrijdag 22 januari Erik De Keersmaecker, voorzitter van Natuurpunt Rupelstreek en regiocoördinator van de kerkuilenwerkgroep, een voordracht komt geven. Hij kan uiteraard heel wat vertellen over zijn ervaringen met kerkuilen en uilen in het algemeen.
De inkom is gratis. Voor al wie meer wil weten over de kerkuil, over het Kruibeekse kerkuilenproject of over het zelf aantrekken van een kerkuil in zijn omgeving,  is het bijwonen van deze avond een must. “De Keet” is gelegen bij het veer van Kruibeke.

vogels loeren en beloeren

Natuurpunt organiseert in gans Vlaanderen weer het telweekend van tuinvogels onder het motto 'Vogels voeren en beloeren'. Het zal plaatsvinden begin februari. Dat voeren en beloeren zal ook worden uitgevoerd in Hof ter Saksen op zondag 7 februari van 10 tor 16u. Natuurpunt werkt er voor samen met de Groendienst van de gemeente Beveren.
Vanachter een kijkwand zullen de aanweizgen met telescoop en verrekijker de tuinvogels ongestoord kunnen observeren.  Natuurgidsen geven bovendien ook nog deskundige uitleg. Er wordt ook een tuinvogelinfostand uitgestald en koffie, glühwein en warme chocomelk is er ook niet ver weg.

De vogels die er kunnen worden gespot en geteld zijn mezen, vinken, sijzen, spechten, goudhaantjes, groenlingen en zelfs een eekhoorn kan er in beeld komen.

Niet vergeten dat iedereen in zijn eigen tuin ook vogels kan tellen. Wie er een telformulier voor wil, kan dat downloaden van natuurpunt.be/tuinvogels. Info is te bekomen bij Jerome De Bock op 03.775.97.47 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of op de gemeentelijke groendienst Beveren: 03.775.28.51 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

natuur in KalloREGIO. Natuurpunt WAL gaat in samenwerking met de Beverse Gidsenvereniging, het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en de...

REGIO. Natuurpunt WAL heeft de 25ste natuurbeheersdagen op Blokkerdijk vastgelegd. Ze zullen plaatsvinden op zaterdag 30 en zondag 31 oktober. De brede rietkraag van het natuurreservaat Blokkersdijk...

De watervleermuizenpopulatie in het Fort van Haasdonk daalt.REGIO. Natuurpunt WAL heeft vastgesteld dat in het Fort van Haasdonk voor een tweede jaar op rijde vleermuizenpopulatie achteruit ging. De...

REGIO. Zaterdag 20 maart van 9u30 tot 12u30 gaan de vrijwilligers van Natuurpunt-Wal in samenspraak met Agentschap voor Natuur en Bos, Instituut voor Natuur- en BosOnderzoek, Gemeentelijk...

het Spaans FortREGIO.In het werkingsgebied van Natuurpunt WAL of der Wase Linkerscheldeoever met als werkingsgebied de Antwerpse Linkeroever, Beveren, Kruibeke, Zwijndrecht-Burcht en Temse. Het is...

een stukje linkeroever anno 1978BURCHT/WAASLAND Natuurpunt Wase Linkerscheldeoever of beter bekend als Natuurpunt WAL ijvert al sinds 1978 voor het behoud van de allerlaatste natuurgebieden in...