Boerke Naas viert 60 jaar halfvastenommegang

Image
De gebruikte attributen bij het dansen: voeten, stokken en belletjes
SINT-NIKLAAS. Op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 maart trekt volkskunstgroep Boerke Naas er weer op uit voor de jaarlijkse Halfvastenommegang. Mannen dansen getooid met bloemen en linten, zwaaien met zakdoeken, rinkelen hun belletjes of slaan met stokken op de grond om het kwade te verdrijven en de nieuwe lente tot bloei te wekken. Dit jaar vergezellen het Britse ‘Bighton Morris Men’ Boerke Naas op z’n tocht. De Brighton Morris Men brengen dansen uit de ‘Cotswold’ traditie. Ze dragen dan ook belletjes aan de benen en slaan ritmisch stokken tegeneen. De dansen in hun huidig programma komen uit de plaatsen Bledington, Adderbury, Fieldtown, Upton, Brucknell, Bampton en Headington. Het bezoek van de Britten kadert in de zestigste verjaardag van de volkskunstgroep.

Op vrijdag en zaterdag dansen Boerke Naas en Brighton Morris Men aan Sint-Niklase parochiekerken en in diverse cafés rond de Grote Markt. Op zondagmiddag trekt het bonte gezelschap naar Antwerpen waar volkunstgroep Lange Wapper z’n veertigste verjaardag viert aan de kathedraal.

eeuwenoude traditie

De oudste vermelding van het zwaarddansen rond de vastentijd dateert uit 1389 maar kende z’n glorieperiode tussen de 15de en 17de eeuw. De tot nu tot oudste gevonden vermelding van zwaarddansers in Sint-Niklaas stamt uit 1590. Ten schreeft ontvanger Hans Verbeke op 8 maart "Betaelt bij ordonnantie van schepenen aen Sweertruyers...16 schillingen gr." Ook van andere Wase gemeenten zijn dergelijke zinnen teruggevonden. Sinds 1961 heeft Boerke Naas de traditie nieuw leven in geblazen en dat zorgde destijds voor heel wat opzien. Jan Lambin van de openbare omroep verwoordde het als "Plotseling werd de menigte opgeschrikt door de verschijning van een kwispelstaartend biezenpaard dat opzien baarde en door dolle fratsen voor onbedaarlijke lachbuien zorgde. Begeleid door een knappe accordeonspeler werd aanvang gemaakt met een verzorgde zwaarddans. Nauwelijks hadden de dansers de dans beëindigd of daar werd reeds een morrisdans ingezet."

programma

Het programma van de halfvastenommegang ziet er als volgt uit:

vrijdag 20 maart 2009
20.00 uur: De Gouden Poort, Grote Markt (20.40 uur)
21.00 uur: Café  Thea, Hertjen  (21.40 uur)
22.00 uur: Ten Bos, Nieuwkerken (22.40 uur)
23.00 uur: Hotel Den Arend, Passtraat
24.00 uur: De Kardinaal , Houtbriel

zaterdag 21 maart 2009
13.30 uur: Optreden in Ter Wilgen (rusthuis)
15.15 uur: Optreden bij Brouwerij Boelens, Kerkstraat Belsele
16.00 uur: Optreden in rusthuis Belsele rusthuis
17.40 uur: Optreden bij Joris De Maere, nieuwstraat 166
18.40 uur: Optreden aan frituur  - Tereken kerk.

zondag 22 maart 2009
8.35 uur:  optreden Kapel van de Theresianen, Veldstraat
9.35 uur: optreden hoofdkerk Belsele (mis van 9 uur)
10.40 uur:  optreden Kerk Pastoor Van As, Watermolendreef. (mis van 10 uur)
10.50 uur:  Vertrek naar Antwerpen – optreden bij Lange Wapper aan kathedraal.

(mb)

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Het wordt een druk weekend voor volkskunstgroep Boerke Naas. Vanaf vanavond trekt de groep langs verschillende plaatsen in Sint-Niklaas en Belsele voor de Halfvastenommegang. Mannen,...