Boerke Naas op toer voor halfvastenommegang

SINT-NIKLAAS. Het wordt een druk weekend voor volkskunstgroep Boerke Naas. Vanaf vanavond trekt de groep langs verschillende plaatsen in Sint-Niklaas en Belsele voor de Halfvastenommegang. Mannen, getooid met bloemen en linten, dansen en verdrijven het kwaad door met zakdoeken te zwaaien, belletjes te laten rinkelen of met de stokken op de grond te slaan. Dat gebruik is ruim 800 jaar oud en wordt sinds 1961 door Boerke Naas uitgevoerd tijdens Halfvastenommegang.

Volkskunstgroep Boerke Naas danst in de Sint-Niklase parochiekerken, rusthuizen, sponsors en kroegen langs de Grote Markt. Zaterdag treedt ook de kindergroep op in het rusthuis.

De ommegang start vanavond om 19 uur op de oprit van de familie De Maere aan de Nieuwstraat 166. Vandaar trekt de groep naar de Grote Markt om daar vanaf 20.10 in kroegen op treden. Volgende kroegen staan op de route: De Gouden Poort (Grote Markt), De Prater (Grote Markt), Bij Thea (‘t Hertjen), ‘t Uitzicht (Belsele) en De Kroon in Belsele.

Morgen, zaterdag 26 maart, treden Boerke Naas en Kinderdansgroep De Knullen vanaf 13.30 uur op in Rust- en verzorgingstehuis Ter Wilgen in de Hospitaalstraat. Daarna zijn er optredens bij huisbrouwer Boelens in Belsele, Cobalbo’s Magic Palace en Frituur Conny & Franky.

Zondag passeert Boerke Naas in de Kapel Zusters Karmelieten, parochiekerk Sint-Andreas te Belsele, parochiekerk Pastoor Van Ars te Belsele en parochiekerk Sint-Jan de Doper op het Sint-Jansplein. (mb)

 

 

Lees ook:

De gebruikte attributen bij het dansen: voeten, stokken en belletjesSINT-NIKLAAS. Op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 maart trekt volkskunstgroep Boerke Naas er weer op uit voor de jaarlijkse...