Jeugdboekenweek in teken van fantasie

Image
Jeugdboekenweek 2009 kreeg 'fantasie' als thema. De slogan is 'Achter de spiegel'.
SINT-NIKLAAS. Op zondag 15 maart start in Vlaanderen het grootste kinderboekenfestival, beter bekend als de jeugdboekenweek. Dit jaar is het thema ‘Fantasie’. Ook in het Waasland is er heel wat te doen tijdens de jeugdboekenweek.

In alle bibliotheken van Sint-Niklaas kunnen kinderen tot 12 jaar gedurende het boekenfestival meedoen met de wedstrijd ‘Zoek je te pletter’: de affiche van Pieter Gaudesaboos is een tekening om langzaam te lezen en te ontdekken. Deelnemers aan de zoekwedstrijd krijgen een kleine attentie.

Op zondag 15 maart kan je van 9.30 tot 12.30 uur in de conferentiezaal van de bib op het Hendrik Heymanplein 3 jeugdboeken en video’s voor volwassenen kopen. Het gaat om exemplaren uit de collectie van de bibliotheek die verkocht worden aan een halve euro het stuk.

Els Vermeulen vertelt op woensdag 18 maart in het Huis van het Kind, Kazernestraat 35 om 14 uur Indische mythen en sagen. In India heeft het dier een veelomvattende betekenis. We hebben allemaal wel eens gehoord van de ‘heilige koe’. Vandaag de dag vertellen de ouderen nog dierenverhalen aan de kleintjes. Vanmiddag doen we net alsof we in het verre India zijn en nodigen we grootouders en kleinkinderen uit om naar deze oude verhalen te luisteren. Er kunnen maximum 20 kinderen deelnemen.  Reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 03/760 92 45.

In de stedelijke academie voor schone kunsten en andere locaties in de stad loopt van zaterdag 21 maart tot zondag 29 maart 2009 de tentoonstelling ‘Alice in Wonderland’. In de vierkante zaal en annex van de stedelijke academie voor schone kunsten in de Richard Van Britsomstraat stap je het verhaal van Alice in Wonderland letterlijk binnen: we openen het boek en loodsen je door het konijnenhol, langs een getikte theevisite en een spelletje croquet doorheen alle hoofdstukken van het verhaal. Met werk van de jeugdateliers en de resultaten van de workshops voor scholen, die georganiseerd worden tijdens de jeugdboekenweek, dompelen we jullie onder in en wereld van papieren konijnen, kartonnen koninginnen en biggen, schildpadden en rupsen van papier-maché. Ook op volgende locaties in Sint-Niklaas is er werk van de jeugdateliers te zien: in de bibliotheek op het Hendrik Heymanplein, in het stadhuis op de Grote Markt, in boekhandel ’t Oneindige Verhaal in de Stationsstraat en in het Huis van het Kind in de Kazernestraat.

Zondag 22 maart om 10 en 11.15 uur start in de conferentiezaal van de bib op het H. Heymanplein 3 de voorstelling ‘De haas valt niet ver van de boom’ door poppentheater Hutsepot met Tom Van Mieghem.
. Het is een knotsgek verhaal vol beweging en geluid over een appelboom die zich een weg baant door de seizoenen, drijvend op de muziek van Vivaldi. Een haas en een wortel, een appel en graag nog één. Maar wat als die niet uit de boom wil vallen? Vertellen of verzwijgen? Alleen en stoer, of samen sterk? Overeind blijven en veel vallen, maar telkens weer opnieuw proberen, want één ding weet je zeker: de haas valt niet ver van de boom. Maximum 60 kinderen kunnen een voorstelling bijwonen. Reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 03/760 47 76.

Woensdag 25 maart om 14 uur worden in het Huis van het Kind in de Kazernestraat 35 Afrikaanse verhalen verteld door Frieda Groffy. Een activiteit van de Actie- en Adviesgroep Solidariteit Sint-Niklaas voor maximum 20 kinderen. Vele volksverhalen en sprookjes zijn universeel, een beetje anders verteld, een beetje anders aangekleed. Maar steeds weer verrassend, boeiend en fascinerend in hun verscheidenheid. De kinderen zullen in deze Afrikaanse verhalen allerlei geliefde thema’s terugvinden, of ze misschien voor het eerst ontdekken. Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 03 760 92 45.

Op vrijdag 27 maart is er van 16.30 tot 18 uur een creatieve workshop in de Opvoedingswinkel, Huis van het Kind in de Kazernestraat 35. ‘Stel dat je hoofd een stad was’ is een creatieve workshop met Tim Polfliet voor maximum 20 kinderen tussen 5 en 9 jaar. In de workshop bekijken de kinderen fantasie in verhalen en illustraties en gaan ze zelf aan de slag met schaar, lijm en gekleurd papier. Kom samen met Tim Polfliet jullie fantasie de vrije loop laten. Hij is de illustrator van het boek ‘Sep kiest een ma’ én auteur en illustrator van ‘Kleine Zebra’. Reserveren voor 16 maart 2009 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 03 760 47 91 of tijdens de openingsuren van de speel-o-theek aan de balie.

Woensdag 1 april 2009 om 14 uur leest studente Fatima Hashiewa in het Huis van het Kind, Kazernestraat 35
Tsjetsjeense sprookjes voor. Het boek bundelt 5 Tsjetsjeense sprookjes. Ze zijn verzameld en vertaald door Elmira Erstukajeva, voorzitter van de Tsjetsjeense Vereniging in Oost-Vlaanderen. In het boek worden de sprookjes zowel in het Tsjetsjeens als in het Nederlands weergegeven. Het boek is geïllustreerd door een zeer jonge kunstenaar. Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 03 760 92 45. (mb)

 

 

Lees ook:

HAMME. Tijdens de komende jeugdboekenweek vormen dieren het centrale thema. Een dankbaar thema, want welk kind is niet gefascineerd door dieren? De bibliotheek van Hamme zet een aantal...

LOKEREN. Vorige zaterdag 19 maart startte de jeugdboekenweek in Lokeren met een ballonnenwedstrijd. Elk kind tot 12 jaar kon een ballon komen ophalen, en de ballonnen die het verst gekomen zijn...

SINT-NIKLAAS. Vandaag is de Jeugdboekenweek gestart. Nog tot en met zondag 3 april  organiseren de Wase bibliotheken allerlei activiteiten rond het centrale thema 'Geheim'. BiblioWaas en Ladda vzw...

REGIO. Vandaag start in heel Vlaanderen de jeugdboekenweek het veertien dagen durende kinderboekenfestival. Dit jaar is het thema 'geheimen'. Tot en met zondag 3 april staan er in alle bibliotheken...

SINT-GILLIS-WAAS.  Zaterdag start het grootste festival van kinderboeken ofwel de jeugdboekenweek. Tijdens deze jeugdboekenveertiendaagse staan de kinderrechten centraal. Onder het motto...

SINT-NIKLAAS. Zaterdag start het grootste kinderboekfestival van Vlaanderen, de jeugdboekenweek. Dit jaar is het thema 'kinderrechten', vandaar de slogan 'Recht op boeken'. Het recht...